Dokáže si na seba zarobiť slovenský herný server?

Matúš Serdula  /  16. 12. 2003, 00:00

V rozhovore s administrátorom Sachy.sk sa dozviete, ako tento herný server vzniká, kto ho tvorí, či aké novinky chystá. Sachy.sk majú za sebou už viac ako 150 tisíc odohraných partií. Nenavštevujú ho iba ľudia zo Slovenska, ale je obľúbený aj v zahraničí.

Sachy.sk

Koľko ľudí sa stará o Sachy.sk?
Celý team servera Sachy.sk by som v súčasnosti rozdelil do 5 sekcií: ekonomicko-technická, programátorská, obchodná, prekladateľská a trénerská.

Na ekonomicko-technickom oddelení v súčasnosti pôsobia dvaja členovia teamu. Marek Vastuško a Martin Tongel.

Programátori a správcovia diskusného fóra sa starajú o programovanie nových modulov systému. Naposledy naším užívateľom poskytli do testovacej prevádzky WAP verziu nášho servera Sachy.sk.
Sú to Rastislav Bury a ďalší traja členovia.

Obchod, email administrácia a real podujatia (zatiaľ turnaje). Na Sachy.sk prevádzkujeme online obchod, o ktorý sa spolu s emailami v súčasnosti stará jeden človek. Keďže nechceme byť zameraný čisto na elektronické hranie šachu, organizujeme aj reálne podujatia, kde sa môžu prívrženci šachu stretnúť a prebrať rôzne aspekty hry a taktiky. Dodnes sa uskutočnili dve stretnutia v Bratislave a jedno v Košiciach. Je v podstate na členoch nášho servera, či, kde alebo ako často sa budú tieto stretnutia organizovať. Vždy je možné dohodnúť sa prostredníctvom diskusného fóra. Takže v tejto sekcii je pomerne ťažko hovoriť o presnom počte zaangažovaných.

Keďže nechceme ostať výhradne slovenským serverom, snažíme sa o jeho jazykové mutácie. Máme k dispozícii českú, nemeckú, maďarskú, anglickú a samozrejme slovenskú verziu servera Sachy.sk. Chceli by sme totiž, aby si naši hráči mohli zmerať sily nielen so slovenskými šachystami.

No a samozrejme nemožno zabudnúť na trénerov, ktorí sú aktívnou a veľmi atraktívnou súčasťou servera Sachy.sk. V súčasnosti ich pôsobí na našom serveri 15. Tréneri sa venujú rovnako silným ako aj slabším, či začínajúcim šachystom. Každý podľa svojich schopností a možností, za čo im patrí veľká vďaka, lebo určite spestrujú škálu ponúkaných služieb nášho servera.
Keby som to mal teda zrátať, tak team Sachy.sk je zložený z cca. 15 ľudí.

Nedávno ste ponúkli doplnkové služby za poplatok. Ako to prijali návštevníci? Využívajú túto možnosť?
Reakcie boli samozrejme rôzne. Aj kladné aj záporné. Zatiaľ sme ponúkli jedinú doplnkovú
službu. Jedna sa o email balík služieb, kde užívateľom poskytujeme ich vlastnú emailovú adresu
pod doménou sachy.sk plus neobmedzený počet rozohraných partií. Myslím si, že sa jedná skôr o prestížnu záležitosť užívateľa vlastniť email konto na serveri Sachy.sk ako o nejakú super službu.
Uvedomujeme si, že tento balíček nie je pre užívateľov až taký atraktívny, veď dnes si môžete zriadiť email konto kdekoľvek a zadarmo. Preto sme neočakávali enormný záujem. S výsledkom sme však spokojní.

Sú užívatelia internetu na Slovensku ochotní platiť za služby na internete?
Dnes je ťažké hovoriť o tom, ako to dopadne v budúcnosti. Musíme si však uvedomiť,
že doposiaľ zarábali a zarábajú na internete len telekomunikačné spoločnosti, či spoločnosti poskytujúce webhostingové služby. Sme presvedčení o tom, že táto situácia sa zmení, len je ťažké predpovedať kedy to u nás bude :)
Myslím si, že užívatelia internetu na Slovensku sú ochotní platiť za služby na internete. Poznám nie jedného čo tak už v súčasnosti robí.

Myslíte si, že na Slovensku môže herný server vyžiť z poplatkov od návštevníkov?
Či môže herný server na Slovensku vyžiť z poplatkov od návštevníkov? Myslím, že áno. Som presvedčený o tom, že nie jeden svetový, či už herný alebo server iného druhu, prevádzkujú slovenské firmy či ľudia. A napokon aj náš server už dnes nenavštevujú len slovenskí užívatelia, ale aj užívatelia z iných krajín. Myslím si, že nikdy to ani nebudú výhradne slovenskí užívatelia, jedine že by sme ostali pri jednej, slovenskej verzii servera, ale to by sme išli sami proti sebe a aj proti užívateľom. O tom internet predsa nie je.

Sachy.sk ponúkajú viacero jazykových verzií. Odkiaľ sú zahraniční návštevníci servera a aký je ich podiel? Staráte sa o propagáciu servera aj v zahraničí?
Vieme o tom, že našu stránku navštevujú aj zahraniční užívatelia, je však ťažké odhadnúť ich počet, nakoľko vieme aj to, že pomerne veľká skupina Slovákov žijúcich v zahraničí navštevuje náš server. Doposiaľ sme sa intenzívne nezamerali na zahraničných návštevníkov, avšak určité kroky k rozšíreniu šachovej komunity sme už podnikli. Hlavne v Rakúsku a v Nemecku. Veľmi radi by sme zintenzivnili propagaciu servera aj v zahraničí, zatiaľ sme sa však s týmto typom aktivít osobne a intenzívne nestretli. Začíname. V tejto súvislosti by sme samozrejme privítali akúkoľvek podporu, či support od skúsených. Nemáte nejaký typ?

Presne 20.12.2003 sa uskutoční ďalší reálny šachový turnaj. Ako prebiehajú prípravy?
Tento turnaj s názvom 1. vianočný blicák www.sachy.sk je druhým zo série turnajov 2003. Organizujeme ho v spolupráci so Študentským parlamentom FEI a jeho propozície je možné nájsť na stránke Sachy.sk (http://www.sachy.sk/common/propozicie.php).
Chcel by som upozorniť, že tento turnaj nie je určený len pre členov servera Sachy.sk. Zúčastniť sa ho môže ktokoľvek. Pripravili sme dokonca možnosť registrácie do turnaja prostredníctvom SMS.

Koľko šachových partií už bolo odohraných na Sachy.sk?
Na Sachy.sk sa odohralo už viac ako 150 tisíc partií. Denne sa ukončí od 300 do 400 partií.

Na záver by som chcel dať priestor všetkým vaším čitateľom na pripomienky, či podnetné návrhy,
ktoré s radosťou privítam na adrese: vastusko@sachy.sk.

Neprehliadnite: