ST prostredníctvom Infoveku podporili projekt VECIT aj v druhom roku činnosti

Tlačový servis  /  04. 12. 2003, 00:00

Cieľom aktivít centier VECIT je zavádzanie informačných a komunikačných technológií (IKT) do vzdelávania budúcich učiteľov – študentov pedagogických fakúlt a učiteľov z praxe. Príprava učiteľov na nový spôsob práce v modernej škole 3. tisícročia je podporovaná tvorbou učebníc pre využívanie internetu a počítačov vo vyučovaní, tvorbou vzdelávacích webových stránok a CD-ROM.

Riešiteľský kolektív VECIT vytvoril elektronické materiály pre kurzy zvyšujúce počítačovú gramotnosť učiteľov. K dnešnému dňu preškolil viac ako 100 účastníkov v týždňových kurzoch a do konca roka 2003 prekročí tento počet 130. Bol vypracovaný návrh celoživotného vzdelávania učiteľov a návrh kompetencií v IKT pre absolventov učiteľského štúdia. V máji 2003 sa uskutočnil celoslovenský seminár učiteľských fakúlt s názvom „Implementácia IT do vzdelávania“. Od roku 2004 pripravuje VECIT spustenie 7 kurzov dištančnou formou štúdia pre širokú verejnosť. V súčastnej dobe sa pripravuje vydanie 8 elektronických verzií príručiek práce s IKT pre učiteľov ZŠ a SŠ.

Pracoviská VECIT sú v procese akreditácie školiacich a testovacích centier ECDL (European Computer Driving Licence). V blízkej budúcnosti tak ponúknu širokej verejnosti možnosť overiť a porovnať si svoju úroveň znalostí pri práci s týmto medzinárodne uznaným štandardom. Pripravované kurzy pre prácu s počítačom sa stanú odrazovým mostíkom pre ľudí, ktorí budú mať záujem o získanie ECDL certifikátu, tzv. „počítačovým vodičákom“, ktorý je doporučený v rámci Európskej únie ako štandard základnej informačnej gramotnosti.

Ako povedala Beáta Brestenská, prezidentka Asociácie projektu INFOVEK a koordinátorka projektu: „VECIT predstavuje nový model riešenia a spolupráce pri aktuálnych výskumných úlohách orientovaných do novej vysokoškolskej prípravy učiteľov na báze IT ako i pri príprave nového spôsobu celoživotného vzdelávania učiteľov.“

Slovenské telekomunikácie, a.s., sa už po druhý rok stali hlavným korporátnym sponzorom tohto projektu. „Slovenské telekomunikácie, a.s., sú lídrom spomedzi všetkých firiem v oblasti podpory akcelerácie informatizácie slovenského školstva. Vzdelávanie učiteľov je dôležité, pretože len títo učitelia budú schopní pripravovať novú „digitálnu“ generáciu našich detí. Podporili sme preto aktivity VECIT, prípravu a vydávanie digitálnych učebných textov pre zavedenie IKT do prírodovedných predmetov, prípravu on-line kurzov pre učiteľov ako aj prípravu ďalších metodických materiálov, ktoré učiteľom majú v tomto procese pomáhať“, povedal Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu Slovenských telekomunikácií, a.s.

Neprehliadnite: