„Modrý zub“ ukazuje svoje výhody aj na slovenskom trhu

Jozef Bilka  /  08. 12. 2003, 00:00

Určite ste už mnohí čo to počuli o novom prenosovom štandarde Bluetooth. Je to rádiový prenos, pomocou ktorého môžete prenášať nielen dáta, ale aj hlas . Je nástupcom „nedokonalého“ štandardu Irda (tzv. infračervený prenos dát ), avšak na rozdiel od Irdy nepotrebuje priamu viditeľnosť a jeho dosah je až sto metrov. Ak sa chcete dozvedieť o Bluetooth viac, určite si prečítajte tento článok!

Bluetooth konkuruje tak DECT-u ako aj WLANu, ale len v obmedzenom pomere. Dokonca by som povedal, že tieto dve technológie spája do jednej. Na rozdiel od DECT-u, ktorého prenosová kapacitu je len 128 Kbit/s, má Bluetooth prenosovú rýchlosť až 786 Kbit/s. „Modrý zub“ má tri hlasové kanály, čo znamená, že súčasne môžu prebiehať až tri hovory.

Porovnajme si Bluetooth s WLAN-om: Výhody Bluetooth sú v malom prúdovom odbere, oveľa vyššej úžitkovosti a vo vyššom zabezpečení prenosu proti vonkajším zásahom. Bluetooth je kódovaný pomocou CVSD, je chránený proti narušeniu signálu a proti napadnutiu zvonku. Ako som už spomenul, Bluetooth je využiteľný či už v prenose dát, či v prenose hlasu. Na vývoji tohto štandardu sa podieľali mnohé svetoznáme firmy ako sú Ericsson, Intel, IBM, Toshiba, Nokia, HP, Microsoft, Lucent, 3Com, Motorola, Sony, AVM.



Bluetooth sa dostal do povedomia verejnosti na začiatku roku 2000 ako nový rádiový prenos. Začiatkom roku 2000 bolo na trhu niekoľko desiatok druhov výrobkov podporujúcich túto technológiu a dnes ich je niekoľko stotisíc. Jej využitie nájdete či už v počítačovom priemysle (zosieťovanie firiem, kancelárií, myš, klávesnica, tlačiareň), na telekomunikačnom trhu (zdieľanie ISDN alebo DSL linky v sieti, prepojenie PC s mobilom, prepojenie PC so slúchadlami). Dokonca v dnešnej dobe nájdeme tento prenos v domácnostiach ako diaľkové ovládanie. Predstavte si, že sedíte v obývačke a pomocou stlačenia tlačidla ovládate komplet celý dom (kuchynské spotrebiče, plameň v kozube) a to všetko bez toho, aby ste boli v priamej viditeľnosti s tým ktorým prístrojom.

V súčasnosti môžete Bluetooth stretnúť na každom kroku. Pravdaže, musíte byť v správnej krajine a nie na Slovensku. V blízkej budúcnosti, ako sľubujú „vývojári“, by mal byťdosah Bluetooth až do 200 m a šírka pásma až do 10 Mbit/s, avšak kedy to bude, je ešte otázne. Zvýšenie dosahu sa predpokladá v druhej polovici roku 2004.

Keď si to zhrnieme, v dnešnej dobe môžeme využívať Bluetooth technológiu na čokoľvek a kdekoľvek. Prepojenie PC s mobilom, s tlačiarňou, PDA, kamera, klasický telefón, zdieľanie internetu či už cez ISDN alebo cez DSL v sieti bez použitia akejkoľvek sieťovej karty, prepojenie slúchadiel a vašeho PC. Niektoré Bluetooth výrobky totiž v sebe dokážu implementovať rôzne štandardy, ktoré fungujú na Bluetooth technológií (pre túto kapitolu budeme mať osobitný článok) a to všetko v okruhu 100 metrov.


Jozef Bilka

Neprehliadnite: