Slovenské telekomunikácie majú čo vysvetlovať

Peter Polakovič  /  02. 12. 2003, 00:00

ÚVAHA / Dnes sa uskutoční tlačová konferencia, kde Slovenské telekomunikácie bližšie predstavia pozadie dohody o prepojení sietí s neznámym ConnSpec Telecomom. Firma, ktorá nemá vlastnú telekomunikačnú sieť, bola voči ST vo finančných problémoch, Slovenská obchodná inšpekcia nevedela nájsť jej sídlo, nemá zapísané v obchodnom registri ako predmet činnost poskytovanie verejnej telefónnej služby a s imaním 600tisíc Sk sa stáva silným proklamovaným partnerom ST. Niečo je zhnité v štáte Dánskom?

Na Inet.sk sa úvahy často neobjavujú, ale vzhľadom na niektoré skutočnosti mi to dnes výnimočne nedalo. Na začiatok zdôrazňujem, že pevne verím že moje dohady zostanú v rovine dohadov a nič viac to znamenať jednoducho nebude. Ak sa mýlim, budem strašne rád a vopred sa ST ospravedlňujem. Zároveň si ale myslím, že tak dôležitá spoločnosť by ani len nemala dať možnosť takýmto úvaham šancu vzniknúť. Táto úvaha ale iba odzrkadluje to, o čom sa posledné dni v "bradži" s mimoriadnou intenzitou diskutuje - o téme záhadného podpísania zmluvy o prepojení medzi ST a neznámou spoločnosťou ConnSpec Telecom.

Niečo na začiatok

Zmluvy o prepojení sú vlastne niečím ako oficiálnym potvrdením liberalizácie trhu s hlasovými službami. Áno, účet na Vašu pevnú telefónnu linku by Vám neposielali iba ST, ale operátor, ktorého si sami vyberiete. Ten sa dohodne s ST na cenách, prepojí svoje siete a bežný zákazník by sa mal tešiť s možnosti voľby a s veľkou pravdepodobnosti aj zo zníženia cien. Je to síce napísané veľmi jednoducho, ale asi takto to funguje v "civilizovaných" krajinách.

Realita na Slovensku je ale úplné iná. Provideri akceptujú v návrhoch zmlúv o prepojení svojich sietí s ST maximálne názvy svojich spoločností. Zástupcovia providerov tvrdia, že je pre nich zmluva absolútne nevýhodná a jedná sa iba o diktát ST. Často sa skloňuje, že ST nemajú žiadny záujem na zmluvách nič meniť, veľmi otázne je, prečo ST odmietli zmluvu uverejniť, ako je to bežné napríklad v Českej republike (v ČR ju dokonca dal Český Telecom na internet a v Európe je bežnou praxou tento typ zmlúv jednoducho uverejniť, aby nevznikli zbytočné dohady). O zmluvách sa na Slovensku dohadujú ST a provideri neuveriteľných 11 mesiacov. Reakcie ST sú k tejto téme nejednoznačné, možno ich označiť aj ľudovým - veľa hovoria, ale nič nepovedia. (Tým sa v žiadnom prípade nechcem dotknúť pracovníkov PR oddelenia ST, ktorého profesionalita je podľa môjho názoru na veľmi vysokej úrovni, mnoho sa za posledný rok zlepšilo k lepšiemu, za čo aj takto ďakujem. K téme prepojenia sietí sú ale oficiálne reakcie poslabšie.)

Kto je ConnSpec Telecom?

Čo to je vlastne za firmu, ten ConnSpec Telecom? Táto otázka napadla za posledný týždeň určite desiatkam až stovkám ľudí z IT. Tí nemajú asi viac možností ako ja - zadať názov spoločnosti vo vyhľadávačoch a v Obchodnom registri a len sa čudovať. ConnSpec Telecom nemá vlastnú webovú stránku a nič pozitívne som žial na túto firmu, aj napriek snahe, nenašiel. Všetky tieto informácie sú overiteľné na internete, prakticky si stačí len trošku zasurfovať. Poďme pekne po poriadku:

- Vo výpise z obchodného registra nie je zapísané ako predmet činnosti poskytovanie verejnej telefónnej služby prostredníctvom pevnej verejnej telekomunikačnej siete. ConnSpec Telekom má oprávnenie len na bežné obchodné činnosti a to: nákup a predaj tovaru, sprostredkovateľská, reklamná a poradenská činnosť.

- Základné imanie spoločnosti je iba 600 000 Sk. Len námatkovo - ďaľší záujemcovia o prepojenie sietí majú napríklad takéto základné imanie: GTS Slovakia - skoro 4,5 milióna, PosTel 10 miliónov Sk, každý si môže pozrieť práve tú svoju firmu.

- Pokračujeme v Googli. Hospodárske noviny v článku z 14.8.2003 uvádzajú, že po tom, ako TÚ SR odňal spoločnosti ConnSpec Telekom licenciu a ST jej zablokovali telefónne čísla pre používanie telefónnych kariet, Slovenska obchodná inšpekcia (SOI) sa v súvislosti s prešetrovaním podnetu TÚ SR nemohla zastihnúť zodpovednú osobu. “Sme doslova v slepej uličke. Jednou z adries, pod ktorou je firma zapísaná v obchodnom registri, je panelákový byt v bratislavskej Petržalke a druhou rodinný dom," konštatovala ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Asi Vás práve napadlo, že firma ConnSpec Telecom vlastne neexistuje :).

- V tom istom článku sa vyjadril aj p. Bielka, hovorca ST: „Dlh ConnSpecu voči ST sa podľa ich hovorcu Radoslava Bielku od decembra vyšplhal na niekoľko stovák tisíc korún. ST sú však s firmou stále v kontakte a situácia sa rieši.” Veru, ešte zaujímavejšie - aktuálne mimoriadne dôveryhodný parter mal voči ST v minulosti podlžnosti a možno boli vyššie aj ako zakladne imanie?

- Pomocou vyhľadávačov Zoznam.sk ani Google nie je možné nájsť na Slovensku www stránku firmy Connspec Telecom. V diskusii sa objavila linka www.connspec.net.

Ešte si dobre spomínam na rozhovor s p.Majorošom v týždenníku Trend, v ktorom hovoril, že sa spoja iba so silným a dôverhodným partnerom. Tu je článok a vyberám niektoré vyjadrenia:

- „Chceme súťažiť v infraštruktúre, nie je prijateľné, aby tu boli telekomunikační operátori bez investícií do infraštruktúry.”

-“Nastavili sme rovnaké podmienky, ktoré však vychádzajú z toho, že náš partner vlastní akúsi infraštruktúru. Hovoríme predsa o prepojení sietí. Nemôžeme predsa prepojiť našu sieť s niekým, kto sieť vlastne nemá.”

- “Operátori, s ktorými naozaj rokujeme, to podľa nás zatiaľ myslia skutočne vážne. Ale práve ľudia, ktorí do toho vstupujú zvonku, argumentujú vecami, ktoré my jednoducho nemôžeme pripustiť. Myslím, že ani seriózni operátori ich nevidia radi. Ak niekto na Slovensku investuje desiatky až stovky miliónov korún do infraštruktúry, právom sa hnevá, ak sú tu konkurenti, ktorí vlastne neinvestujú nič a fungujú na základe niečoho iného, ako je technická infraštruktúra. Prečo by veľkí investori dávali do toho peniaze ďalej, ak sa tu budú dať poskytovať služby len tak, bez čohokoľvek?”.

Teda p.Majoroš sa jasne vyjadril že chce silného partnera. Ale podľa dostupných informácií by ním nemal byť ConnSpec Telecom.

Otázky, otázky, otázky - ST, odpoviete?

V závere úvahy sa natíska množstvo dohadov a otázok. ConnSpec Telecom asi podniká, vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti, v rozpore so zákonom a pravdepodobne v telekomunikačnej oblasti bez oprávnenia.

- Je aj tak pre ST firma ako ConnSpec Telecom dôveryhodným partnerom?

- Prečo sa firma s pochybnou povesťou, na rozdiel od iných držiteľov licencie, stala výnimočne spoľahlivým partnerom?

- Ide o omyl alebo skrytý iný zámer ST, je unáhlený podpis prepojovacej zmluvy ST s temer fiktívnou firmou Connspec Telecom len taktickým ťahom? 

- Chcú ST vyvolať istú histériu u alternatívnych operátorov, ktorí možno pre toto urýchlia jednania a uzavrú dohody aj za pre nich nevýhodných podmienok?

- Chcú ST obrátiť pozornosť médií na alternatívnych operátorov podmienok s otázkami ako "Prečo ste Vy ešte zmluvu nepodpísali?"

- Je možné, že k takémuto ťahu využili ST za možnú protihodnotu, napríklad vyrovnanie pohľadávok?

- Je cieľom ST zdanlivo upokojiť verejnosť a vyvolať zdanie, že ST sú prístupné rokovaniam a už aj reálne niečo robia?

- A najmä - čo to prinesie spotrebiteľom? Ďaľšie oddialenie liberalizácie? 

Nielen tieto otázky existujú a dúfam, že ich položia novinári na tlačovej konferencii ST. Žiaľ, pre svoj zdravotný stav sa konferencie nemôžem zúčastniť, dúfam ale, že sa informácie dozviem z tlačových výstupov, alebo reakcie ST. Samozrejme, ST som niektoré otázky zasielal ešte minulý štvrtok, ST mi zatiaľ len nestihli odpovedať.

Osobne som presvedčený, že pokiaľ ST nenájdu uspokojivé odpovede, je toto začiatok obrovskej vlny oprávnenej kritiky. Žiaden rebranding (pravdepodobne začínajúci od Nového roka) by potom už nepomohli k napraveniu image. ST sa takto zapíšu a odpíšu. A najviac stratí spotrebiteľ - bežný človek. Ale verím, že túto vec ST zvládnu.

Neprehliadnite: