Slovenské telekomunikácie s čistým ziskom 2,3 miliardy

Peter Polakovič  /  19. 11. 2003, 00:00

Slovenské telekomunikácie dnes oznámili svoje neauditované hospodárske výsledky za prvých deväť mesiacov roku 2003. Tieto výsledky boli pripravené podľa Medzinárodných účtovných štandardov (IAS). Spoločnosť dosiahla za prvých deväť mesiacov roku 2003 výnosy vo výške 13,4 mld. Sk a čistý zisk vo výške 2,3 mld. Sk. Spoločnosť vykázala zisk pred zdanením, odpismi, úrokmi a amortizáciou (EBITDA) vo výške 6,6 mld. Sk a maržu ukazovateľa EBITDA na úrovni 49 %.

Počas prvých deviatich mesiacov roku 2003 sme pokračovali v zvyšovaní efektívneho využívania zdrojov a stabilizovaní finančnej výkonnosti spoločnosti, o čom svedčí aj vynikajúca úroveň EBITDA marže. Práve táto stratégia je jedna z kľúčových pre ďalšiu existenciu našej spoločnosti. Bola aj jedným z hnacích motorov v materskej spoločnosti Deutsche Telekom AG a finančné výsledky, ktoré spoločnosť prezentovala koncom minulého týždňa svedčia o tom, že je to správna cesta.“, povedal prvý výkonný viceprezident pre financie Slovenských telekomunikácií, a. s., Mark von Lillienskiold.

„V súvislosti s vyostrujúcou sa konkurenciou sme sa nevyhli miernemu poklesu prevádzkových výnosov. Tie oproti rovnakému obdobiu minulého roka poklesli o 5,5 %. Tento vývoj plne odráža situáciu v slovenskom telekomunikačnom sektore po liberalizácii trhu hlasových služieb. Zároveň treba povedať, že ho nepovažujeme za najväčšiu hrozbu, pokiaľ sa nám podarí zvýšiť našu výkonnosť a produktivitu. Práve naopak – neustálym zlepšovaním starostlivosti o zákazníka, striktným dodržiavaním kvality poskytovaných produktov a služieb a prinášaním inovatívnych telekomunikačných a internetových produktov a služieb, sme plne pripravení pôsobiť na liberalizovanom trhu. Zároveň vidíme veľké možnosti v oblasti rastu príjmov z veľkoobchodných aktivít a poskytovania komplexných riešení pre zákazníkov, ako aj internetových služieb.“, dodal Mark von Lillienskiold.

Celkové prevádzkové náklady Slovenských telekomunikácií, a.s., bez odpisov a amortizácie, za prvých deväť mesiacov roka 2003 dosiahli úroveň 6,8 mld. Sk. Najvýznamnejšími položkami z hľadiska nákladov spoločnosti boli platby národným a medzinárodným operátorom a ďalšie prevádzkové náklady.

Slovenské telekomunikácie, a.s., zaúčtovali odpisy vo výške 4,4 miliardy Sk, čo zohľadňuje investície do modernizácie a rozširovania siete, ktoré spoločnosť uskutočnila počas tohto i predchádzajúcich rokov.

K 31. decembru 2002 spoločnosť evidovala 1 457 794 telefónnych prípojok (vrátane ISDN B-kanálov a verejných telefónnych automatov). K 30. septembru 2003 mali Slovenské telekomunikácie, a.s., 1 434 135 telefónnych prípojok, čo predstavuje pokles o menej ako 2 percentá. „Táto skutočnosť nás oprávňuje konštatovať, že sa nám v priebehu roku 2003 skutočne podarilo zvrátiť nepriaznivý stav z rokov 2001 a 2002, kedy došlo k masívnejšiemu odchodu zákazníkov našej spoločnosti.“, povedal Mark von Lillienskiold.

Slovenské telekomunikácie, a.s., plánujú v roku 2003 preinvestovať takmer jednu tretinu výnosov, pričom výška investícií u porovnateľne významných firiem dosahuje len 15 percent z výnosov. Investície spoločnosti, ktoré budú realizované do konca roku, budú zamerané na zvyšovanie úrovne digitalizácie siete a na rozšírenie a podporu internetizácie celej spoločnosti, vrátane rozšírenia a podpory širokopásmového pripojenia do internetu na báze technológie ADSL.

(zdroj: tlačová správa ST)

Neprehliadnite: