Testovali sme WiFi od telekomunikácií, službu ST WLAN. Nefungovala.

Matúš Serdula  /  18. 11. 2003, 00:00

"Podľa technikov ST je bezdrôtové pripojenie na internet začarované", dozvedeli sme na recepcii hotela Devín, keď sme chceli otestovať službu STwlan. Bezdrôtový internet sme testovali na väčšine verejných miest. V sérii článkov vám poradíme, kde sa môžete pripojiť na internet zadarmo.

ST wlan

Podľa informácií zo stránky ST službu ST wlan nájdeme v hoteli Devín, v internetovej kaviarni Cafe Online a v cukrárni Cafe Mayer. Dostupná by mala byť aj na Hlavnom námestí.

Hotel Devín
Po vstupe do hotela Devín si môžete všimnúť informačnú tabuľu ST s návodom ako sa pripojiť na internet cez službu STwlan. Podľa reklamného sloganu sa nachádzate na správnom mieste. Zapli sme teda počítač a postupovali podľa návodu. Pol hodina neúspešného skúšania sa nám už zdala priveľa a tak sme sa opýtali na recepcii ako sa môžeme pripojiť na bezdrôtový internet. Dozvedeli sme sa, že služba ST wlan tu vlastne nefunguje. Pani recepčná ešte dodala, že "podľa technikov ST je bezdrôtové pripojenie na internet začarované".
Pripojenie sme sa snažili otestovať o dva týždne neskôr. Výsledok bol rovnaký, pripojiť sa nám nepodarilo.

Cafe Mayer
O bezdrôtovom pripojení ST wlan v tejto cukrárni nenájdete ani zmienku.
Podobne ako v hoteli Devín, pripojiť sa nám nepodarilo ani v Cafe Mayer. Od obsluhujúceho personálu sme sa dozvedeli to isté, čo v hoteli Devín: "Malo by to fungovať, ale nefunguje. Dnes to tu boli skúšať (poznámka red.: technici ST) a tiež im to nešlo.".

Cafe Online
Internetová kaviareň bola presťahovaná. Budeme sa jej venovať v samostatnom článku.

Hotel Forum
Slovenské telekomunikácie prevádzkujú službu ST wlan aj v hoteli Forum. Je určená hotelovým hosťom, ktorí ju môžu využívať zadarmo. Pripojenie funguje v reštaurácii, v kongresových sálach a salónikoch. Kvalita signálu je veľmi dobrá avšak pripojenie občas spadne. Keď sme pripojenie testovali, milý ochrankár nás veľmi láskavo požiadal, aby sme odišli.
V hoteli Forum teda nájdeme jediné funkčné pripojenie na internet pomocou služby ST wlan. Narozdiel od iných lokalít, kde by ST wlan mala fungovať, však toto pripojenie pre svojich hostí zabezpečuje hotel Forum.

Slovenské telekomunikácie nám k službe ST wlan poskytli nasledujúce stanovisko:

Služba ST WLAN je v súlade s informáciami uvedenými na webovskej stránke Slovenských telekomunikácií, a.s. (www.telecom.sk), stále v skúšobnej prevádzke a to až do konca februára 2004 (pričom aktivácia ST WLAN v pilotnej prevádzke je možná do 31. januára 2004). Ako sa ďalej uvádza na www.telecom.sk v časti Podmienky poskytovania bezplatného pripojenia ST WLAN „poskytovateľ neručí za možnosť a kvalitu pripojenia“. V súlade s ďalšími podmienkami poskytnutia bezplatného pripojenia ST WLAN verejne prístupnými na spomínanej internetovej adrese si Slovenské telekomunikácie, a.s. vyhradzujú právo na dočasné prerušenie služby ST WLAN okrem iného aj z dôvodu: „prerušenia prevádzky, vykonávania opráv, servisu a údržby telekomunikačných zariadení„.
Slovenské telekomunikácie, a.s., vyjadrujú poľutovanie nad jednotlivými výpadkami v pilotnej prevádzke služby ST WLAN. Avšak naša spoločnosť musí opätovne, aj prostredníctvom INET.sk, upozorniť potenciálnych užívateľov tejto služby, že ide o limity vyplývajúce zo skutočnosti, že ST WLAN je poskytovaná v rámci testovacej prevádzky so všetkým, čo k tomu náleží (bezplatnosť, ako i nižšia kvalita služby). Slovenské telekomunikácie, a.s., však chceli záujemcom o túto službu poskytnúť možnosť vyskúšať si ju a to i v trochu nižšej kvalite než bude mať definitívny produkt.
Slovenské telekomunikácie, a.s., sú prostredníctvom Odboru pre externú komunikáciu otvorené otázkam a pripomienkam verejnosti i novinárov ohľadom fungovania služby ST WLAN. V prípade zisťovania informácií u personálu reštauračných zariadení, kde je služba ST WLAN prevádzkovaná, Slovenské telekomunikácie, a.s., nemôžu zaručiť kompetentnosť získaných vyjadrení.

WiFi od Eurotelu a Casablancy

Neprehliadnite: