Vznikla Rada SK-NIC

Peter Polakovič  /  10. 11. 2003, 00:00

Na svojom ustanovujúcom zasadnutí sa 5. novembra zišla Rada SK-NIC, ktorá je konzultačným zborom, zabezpečujúcim na prechodné obdobie účasť slovenskej internetovej komunity pri dohľade nad prevádzkou internetovej domény SK.

Rada, ktorej piatimi členmi sú delegovaní zástupcovia Asociácie poskytovateľov internetu (p. Juraj Eliáš), Združenia poskytovateľov webhostingu (p. Igor Strečko), Združenia užívateľov akademickej dátovej siete SANET (prof. Pavol Horváth), zástupca delegovaný Úradom vlády SR (p. Pavel Hulec) a administratívny kontakt domény SK v ICANN (p. Ivan Leščák), bude zhromažďovať námety a pripomienky týkajúce sa správy domén a na ich základe navrhovať prevádzkovateľovi domény SK zmeny pravidiel registrácie. V prípade zmeny pravidiel alebo cenníka služieb bude Rada tiež odsúhlasovať zmeny predložené prevádzkovateľom domény.

Hlavnou úlohou Rady je príprava zriadenia reprezentatívneho subjektu slovenskej internetovej komunity, zatiaľ označovaného ako „Združenie SK-NIC“, na pôde ktoréhu bude hľadané ďalšie smerovanie správy domény SK v prospech užívateľov slovenského internetu.

AKTUALIZOVANÉ - 19.11.2003

Rada SK-NIC požiadala EuroWeb o vykonanie týchto zmien a ich zverejnenie na internetovej stránke SK-NIC do piatku, 21.11.2003.

Na svojom zasadnutí dňa 18.11.2003 Rada SK-NIC konštatovala, že zo strany spoločnosti EuroWeb Slovakia doteraz nedošlo k uznaniu kompetencií Rady tak, aby mohla spĺňať funkciu poradného zboru zastupujúceho slovenskú internetovú komunitu pri správe internetovej domény SK. Rada SK-NIC preto požiadala EuroWeb o okamžité začlenenie úlohy a kompetencií Rady do Pravidiel pre registráciu domén ako aj vydanie novej verzie týchto Pravidiel so zmenami, ktoré boli dohodnuté na predošlých rokovaniach združenia SANET a EuroWebu.

Rada SK-NIC požiadala EuroWeb o vykonanie týchto zmien a ich zverejnenie na internetovej stránke SK-NIC do piatku, 21.11.2003.



Ďaľšie články:

Dnes by sa mala (konečne) začať deaktivácia nepremigrovaných domén

Čo neviete o doméne .SK

Sanet má k systému registrácie domén množstvo pripomienok

Návrh Štatútu internetovej domény pre Slovensko

Neprehliadnite: