Prieskum Epicoru: rok 2013 prinesie rozmach cloudu a mobilných riešení

Tlačový servis  /  14. 01. 2013, 00:00

Spoločnosť Epicor Software Corporation, popredný dodávateľ softvérových riešení pre organizácie z oblasti výroby, distribúcie, predaja a služieb, zverejnila svoju prognózu vývoja IT trhu pre rok 2013. Analytici spoločnosti Epicor sa zhodujú s výsledkami nedávno realizovaného prieskumu medzi stredoeurópskymi firmami a predpovedajú, že hlavnými trendmi roku 2013 bude cloud computing, softvér ako služba (SaaS, software-as-a-service), mobilné aplikácie a riešenia na spracovanie veľkých objemov dát. „Možno očakávať, že rok 2013 neprinesie žiadne výrazné nové trendy, ale skôr dynamický vývoj technológií, ktoré nás obklopujú už dnes,“ uviedol Hermann Stehlik, regionálny viceprezident spoločnosti Epicor pre strednú Európu.

 

 

Štúdia s názvom Epicor: ERP systém prispôsobený potrebám zákazníka (Epicor: ERP system tailored to the needs) ukazuje, že 14 % podnikov ráta s implementáciou ERP systému do cloudu. I keď 50 % podnikov naďalej preferuje prevádzku systému na vlastnej infraštruktúre (on-premise), model cloud computingu je stále populárnejší. Počas roku 2012 objavilo mnoho organizácií technológie pre správu svojich dát pomocou cloudu a výhody, ktoré to so sebou môže priniesť. Očakávame, že v budúcom roku táto znalosť ovplyvní aj reálne investičné rozhodnutia, povedal ďalej Hermann Stehlik.

 

Ďalším faktorom, ktorý čoskoro zmení štruktúru výdavkov na podnikové IT, je rastúce množstvo firemných dát. V tejto oblasti Epicor očakáva zvýšený dopyt po systémoch na spracovanie dát, úložných riešeniach a nástrojoch na ochranu dát. Rastúci objem citlivých dát je tesne spätý s potrebou ich ochrany. Ide najmä o dáta používané na prognózy vývoja trhu alebo dáta predstavujúce dôležitú časť obchodnej stratégie podniku. Analyzovali sme zmeny požiadaviek zákazníkov a na základe tohto prieskumu rozšírili našu ponuku o systém na obnovu dát System Back & Standard. Spoločnosť Epicor komplexný prístup, ktorý nám umožňuje poskytovať organizáciám riešenia, ktoré zlepšujú ich funkcionalitu, dodáva Hermann Stehlik.

 

Podľa prognózy spoločnosti Gartner bude v roku 2013 väčšina investícií do IT realizovaná v odvetví bánk, vo výrobných firmách a v spracovateľskom priemysle. Spracovateľský a ťažobný priemysel zaznamená v roku 2013 rast okolo 2,3 % a celková hodnota investícií tu dosiahne výšku 478 miliárd dolárov.

Pokiaľ ide o údaje pre jednotlivé krajiny, štúdia spoločnosti Epicor upozorňuje na situáciu v strednej Európe, kde výrobné firmy pri výbere ERP systému stále viac požadujú podporu elektronických platieb vrátane elektronického podpisu, podporu pre podnikanie v zahraničí (správa viacerých mien, splnenie rôznych regulácií a pod.) a možnosť pracovať so systémom z mobilných zariadení.

Neprehliadnite: