V rámci projektu e-Slovakia pripojených dalších 230 škôl na internet

Tlačový servis  /  06. 11. 2003, 00:00

Slovenské telekomunikácie v spolupráci s Ministerstvom školstva SR plánovali pripojiť do internetu v tomto roku 600 základných a stredných škôl. 230 škôl z projektu eSlovakia je už pripojených.

Slovenské telekomunikácie, a.s., v spolupráci s Ministerstvom školstva SR akcelerovali pripájanie škôl do internetu. V tomto roku je plánované pripojiť spolu 600 škôl, čo je viac ako dvojnásobok počtu z minulého roku. V rámci projektu Infovek by malo byť tento rok 370 škôl vybavených výpočtovou technikou a pripojených na internet. Okrem nich však vďaka iniciatíve Ministerstva školstva SR v týchto dňoch pribudlo na internete 230 ďalších pripojených škôl, ktoré mali svoje vlastné vybavenie, ale internet im doteraz chýbal. Ministerstvo školstva SR sa rozhodlo využiť výhodné podmienky pripojenia škôl do internetu a toto pripojenie im zabezpečiť.

Ako uviedol štátny tajomník Ministerstva školstva SR László Szigeti: „Ministerstvo školstva SR vyčlenilo finančné prostriedky tento rok aj pre pripojenie takých škôl, ktoré mali vlastné počítačové vybavenie, ale na internet doteraz pripojení neboli, alebo si ho hradili z vlastných zdrojov. Ministerstvo školstva SR im uhradilo pripojenie na internet za podmienok garantovaných projektom eSlovakia.“

Do konca roku 2003 tak počet škôl pripojených na internet dosiahne číslo 1445, čo predstavuje 44% z celkového počtu základných a stredných škôl. Hlavnou bariérou informatizácie škôl však stále zostáva nedostatočná vybavenosť škôl výpočtovou technikou. V Európskej únii pripadá priemerne na 1 počítač približne 20 žiakov a študentov. Na Slovensku je to okolo 120. Pri súčasnom tempe zabezpečovania škôl výpočtovou technikou by na Slovensku dosiahnutie európskeho stavu trvalo približne 32 rokov. „Tento stav je potrebné v čo najkratšom čase zmeniť. Školy musia poskytnúť žiakom a študentom základné zručnosti využívania info-komunikačných technológii. Mladí ľudia prijímajú nové technológie veľmi ľahko a pozitívne a dokonca k ich využívaniu môžu nasmerovať veľmi prirodzeným spôsobom aj svojich rodičov“, povedal Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu Slovenských telekomunikácií, a.s.

Slovenské telekomunikácie, a.s. okrem nových, výhodných podmienok pripájania na internet sponzorsky podporujú aktivity projektu Infovek. Prispievajú tak ďalšími finančnými prostriedkami na Letné školy Infoveku pre učiteľov, ako aj na Letné školy odborných garantov, na vytvorenie štyroch nových učebníc informatiky pre základné školy.

Neprehliadnite: