Pri nákupe počítačov je treba dávať pozor nielen a hardvér, ale aj na legálnosť softvéru

Tlačový servis  /  11. 12. 2012, 00:00

V mnohých domácnostiach pribudne po Vianociach počítač, pričom používatelia budú riešiť otázku, ako svoje počítače vybaviť potrebným softvérom. Podľa protipirátskej organizácie BSA - The Sofware Alliance, sa na Slovensku viac než 40 percent softvéru používa stále nelegálne.

 

 

Vianoce sú tradične spojené s nákupmi a počítače patria k populárnym darčekom. Rovnako koncom roka aj firmy nakupujú vo väčšom objeme počítačovú techniku spolu so softvérom. Pri nákupe počítačov odporúčam dávať pozor nielen na hardvér, ale aj na legálnosť softvéru.“ vysvetľuje JUDr. Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA na Slovensku.


 

Najčastejším zdrojom nelegálneho softvéru je podľa informácií BSA internet. On-line kriminalita sa dostáva do popredia a to vďaka takzvaným výmenným sietiam (peer-to-peer alebo ftp serverom), v ktorých sú nástroje na prelomenie ochrany softvéru, nelegálny softvér, filmy a hudba bežne k dispozícii.

Pozornosť kúpe softvéru je však potrebné venovať už pri samotnej kúpe počítačov. Stále sa totiž na Slovensku stáva to, že aj samotní predajcovia počítačovej techniky ponúkajú nelegálny softvér. Napríklad v štyroch predajniach  počítačov v Púchove,  Považskej Bystrici, Bytči, Ružomberku a Martine bolo mystery shoppingom zistené ponúkanie nelegálneho softvéru do nových počítačov predajcom.

V rámci kontroly v Bytči bol dokonca v spolupráci s políciou zakúpený počítač,  do ktorého predajca nainštaloval nelegálny MS Windows a MS Office.  Polícia preto začala trestné stíhanie voči predajcovi  za porušovanie autorského práva.

BSA dlhodobo upozorňuje na to, že používanie a šírenie nelegálneho softvéru v domácnostiach alebo vo firmách je protizákonné. Preto BSA tento rok vyzývala najmä firmy, aby si zlegalizovali používaný softvér čím skôr. Nákup počítačového softvéru patrí k rovnakým komoditám ako počítače, tlačiarne a iná kancelárska elektronika. Firmy by si na ňu mali pravidelne vyčleniť finančné prostriedky. Pokiaľ sa firma rozhodne zlegalizovať softvér ešte v tomto roku, môže si ho započítať ako daňový výdavok.

Neprehliadnite: