BSA a polícia spoločne proti softvérovej kriminalite

Peter Polakovič  /  05. 11. 2003, 00:00

Aj Vy ste už dostali list, v ktorom Vás upozorňujú na nelegálne držaný softvér? Áno, BSA rozbehla ďaľšiu zo svojich kampaní. Cieľom tej aktuálnej je (ako vždy) informovať verejnosť a firmy o problematike softvérového pirátstva. Kampaň prebehne na vybraných rozhlasových staniciach, zároveň budú prostredníctvom direct mailu distribuované informačné listy zástupcov Polície a BSA až 100.000 podnikateľským subjektom na Slovensku.

Informačnú kriminalitu, kam okrem hackerských útokov či kybernetického terorizmu patrí aj softvérové pirátstvo, chápe polícia ako jednu z priorít. "Ako pri iných druhoch trestnej činnosti, tak aj pri softvérovej kriminalite, sú do jej páchania častokrát zapojené aj skupiny organizovaného zločinu. V súčasnosti už preto podnikáme priebežné kroky, smerujúce k maximálnej možnej eliminácii tohto druhu trestnej činnosti,“ povedal plk. JUDr. Jaroslav Spišiak, 1. viceprezident Policajného zboru a riaditeľ Správy kriminálnej a finančnej polície.

Dňa 24. januára 2003 bol na základe výsledkov vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní uznaný vinným mladistvý Pavel Č. zo Zvolena, ktorý sa stal prvým občanom na Slovensku odsúdeným za nelegálne napaľovanie CD nosičov a diskiet s obsahom počítačových programov, počítačových hier, a filmových a hudobných diel rôzneho druhu a žánru a ich predaj prostredníctvom internetu.

Doteraz najväčším protipirátskym zásahom v histórii Slovenska bola akcia zrealizovaná príslušníkmi nitrianskej kriminálnej polície, ktorí vykonali kontrolu v 12 internetových kaviarňach v meste Nitra. Výsledkom tohto bezprecedentného zásahu bolo zabavenie 116 osobných počítačov používaných v kaviarňach, pri ktorých existuje dôvodné podozrenie, že na nich boli nelegálne nainštalované softvérové produkty rôznych výrobcov. "Bezprecedentný" zásah sa ale stretol s podozreniami . „Podľa mňa ide jednoznačne o konkurenčný boj. Dokonca tuším, odkiaľ fúka vietor“, uvádza sa (okrem iného) v jednom z článkov na túto tému na Zive.sk.

Podľa BSA počas prvých deviatich mesiacov tohto roka sa BSA, predovšetkým vďaka efektívnej spolupráci so slovenskou Políciou, podarilo dosiahnuť viacero významných úspechov v boji proti softvérovej kriminalite.  „Hoci nás tieto úspechy tešia, základom našej činnosti je v prvom rade vzdelávanie a osvetové pôsobenie s cieľom zvyšovať právne povedomie obyvateľstva," povedal Roman Karabelli, tlačový hovorca BSA v SR. Verí, že aj prostredníctvom novej informačnej kampane pripravovanej v spolupráci s Prezídiom policajného zboru, sa BSA podarí naďalej znižovať mieru softvérovej kriminality a efektívne vzdelávať verejnosť a firmy na Slovensku v oblasti dodržiavania autorských práv výrobcov softvéru-

Združenie Business Software Alliance v boji proti softvérovej kriminalite nepoľavuje. Od roku 2000 monitorovala BSA na Slovensku viac ako 350 prípadov porušovania autorských práv k softvéru, zorganizovala množstvo školení pre orgány činné v trestnom konaní a zrealizovala niekoľko komunikačných kampaní s cieľom informovať verejnosť o dôležitosti ochrany duševného vlastníctva k softvéru.

Cieľom kampane je bližšie informovať o problematike softvérového pirátstva, vrátane aktuálne platnej právnej úpravy vzťahujúcej sa k problematike nelegálneho používania softvéru.

Združenie BSA počas deviatich mesiacov tohto roka monitorovalo celkovo 68 firiem s podozrením na nelegálne používanie softvérových produktov, z ktorých 18 prípadov je predmetom trestného stíhania, ako aj 32 ďalších prípadov jednotlivcov a skupín, ktorí nelegálne kopírujú a distribuujú CD nosiče na území celého Slovenska. Okrem toho BSA v súčasnosti sleduje 31 prípadov nelegálnej inštalácie počítačových programov u predajcov počítačov.

Neprehliadnite: