HP a DreamWorks Animation prinášajú revolučné animácie vo filme Legendárna parta (Rise of the Guardians)

Tlačový servis  /  30. 11. 2012, 00:00

Nový film z dielní DreamWorks Animation, ktorý vznikal na hardvéri HP, posúva hranice digitálnej animácie a predstavuje technicky najvyspelejšiu snímku súčasnosti

 

 

Spoločnosti HP a DreamWorks Animation SKG, Inc. (Nasdaq: DWA) dokončili zatiaľ poslednú kapitolu svojho dlhodobého úspešného partnerstva pri spoločnej tvorbe rodinného filmu Legendárna parta (pôvodný názov Rise of the Guardians). Toto epické predstavenie, určené pre širokú verejnosť a prinášajúce revolučné animácie a 3D spracovanie, sa objavilo na plátnach slovenských kín 29. novembra.

 

Podobne ako predchádzajúce filmové tituly z dielní DreamWorks Animation, aj Legendárna parta posúva hranice digitálnej animácie opäť o kus ďalej a predstavuje technicky najvyspelejšiu snímku súčasnosti.

 

Na dosiahnutie doteraz najprepracovanejších vizuálnych efektov v odbore animovaného filmu štúdio DreamWorks Animation využilo služby, produkty a technológie konvergovanej infraštruktúry HP. Išlo o cloudové riešenia HP Cloud Services, pracovné stanice HP Z Workstations, LCD monitory HP DreamColor, sieťové prvky HP Networking, serverové riešenia HP ProLiant, tlačové služby HP Managed Print Services a zdroje pre tvorbu digitálneho obrazu na základe počítačového modelu (digitálny rendering).

 

Našim cieľom je neustále posúvať hranice možností digitálnej animácie a rozprávania príbehu,“ povedal Derek Chan, riaditeľ oddelenia Global Technology Operations v spoločnosti DreamWorks Animation. „Vďaka technológiám konvergovanej infraštruktúry HP máme k dispozícii stále nové funkcie a možnosti, ktoré našim výtvarníkom umožňujú vytvárať s každým ďalším filmovým titulom pokročilejšie animácie a efekty.“

 

Filmové štúdio DreamWorks Animation využíva technológie HP počas celého produkčného cyklu – počínajúc vytváraním postáv, cez detailnú animáciu scén, až po spracovanie obrovských objemov dát. Počas uplynulých rokov technológie HP zohrávali kľúčovú úlohu pri vytváraní najúspešnejších animovaných filmov DreamWorks Animation, vrátane „kasových trhákov“ Shrek, Ako vycvičiť draka, Kung Fu Panda, Madagaskar, alebo Kocúr v čižmách.

 

 

Na vývoji filmu Legendárna parta sa okrem iných podieľali tieto technológie HP:

  • Vysokovýkonné pracovné stanice HP Z800 a Z820, ktoré využívajú viacjadrové procesory Intel®. Počítače HP Z820 založené na procesoroch Xeon® E5 boli použité pre spracovanie viac ako milióna renderovacích úloh filmu Legendárna parta a vytvorili rozsiahlu renderovaciu farmu, ktorá využívala voľný výpočtový výkon i v noci a cez víkendy.

  • Profesionálne monitory HP DreamColor podporujúce až miliardu aktívnych farieb a poskytujúce vývojovým oddeleniam štúdia vynikajúce farebné využitie. Monitory HP DreamColor sú výsledkom spolupráce spoločností DreamWorks Animation a HP a patrí im pozícia najvýkonnejších LCD monitorov na trhu.

  • Softvér HP Remote Graphics, ktorý zaisťuje transparentnú spoluprácu výtvarníkov na rôznych miestach pri finalizácii komplikovaných detailov. Štúdiá DreamWorks Animation sa nachádzajú v Glendale a Redwood City v Kalifornii.

  • Služby HP Flexible Compute Cloud Service, ktoré zaistili 20 % celkového objemu renderovania v roku 2012, čo predstavuje výrazný nárast oproti 5 % v roku 2010. Aj napriek tomu, ako s uvedením každého ďalšieho filmu strmo stúpajú nároky na digitálne zdroje, HP pomohlo spoločnosti DreamWorks Animation udržať jestvujúcu stopu dátového centra – tvorcovia sa tak mohli vyhnúť mnohomiliónovým dolárovým investíciám kvôli fyzickému rozširovaniu dátového centra a naďalej mali k dispozícii všetky potrebné zdroje na pokrytie nárokov výtvarníkov.

  • HP Networking: HP dodalo celé sieťové vybavenie, ktoré bolo použité pri tvorbe filmu na území USA. Sieťové technológie HP sa postarali o zabezpečenie spoľahlivej prevádzky škálovateľnej 10G WAN/LAN infraštruktúry.

  • Systémy HP BladeSystem s blade servermi ProLiant BL460c štúdiu poskytli efektívnejšie a rýchlejšie generovanie scén. Blade servery HP G8 dosiahli viac ako 40 % nárast oproti predchádzajúcemu riešeniu a poskytli o 42 % vyšší výkon na každý spotrebovaný watt.

  • HP Storage: Na ochranu dát, archivovanie a ukladanie referenčných dát boli použité 3 PB (petabajty) úložného priestoru od HP. Štúdio spolupracovalo s HP na návrhu dynamickej storage infraštruktúry, ktorá zvládne škálovať dostupnú kapacitu a výkon do rôznych lokácií a tak podporiť aj budúci rast štúdia.

  • Služby HP Managed Print Services a multifunkčné tlačiarne umožňujú štúdiu DreamWorks Animation previesť elektronické pracovné postupy a digitálne obrázky do „živých“ dokumentov s bohatými farbami, používaných počas prvotnej vizualizácie, vytvárania príbehu a ďalších animačných činnostiach.

 

Zaujímavé fakty o filme Legendárna parta:

  • Renderovacia farma DreamWorks Animation, ktorá sa nachádzala na troch rôznych lokáciách, je historicky najvýkonnejším riešením pre štúdiovú produkciu.

  • Pri vytváraní filmu Legendárna parta boli použité pevné disky s viac než 250 terabajtmi úložného priestoru.

  • 97 minútová snímka Legendárna parta sa skladá z viac ako 130 000 samostatných, počítačovo generovaných snímok.

  • Tvorba Legendárnej party si vyžiadala viac než 65 miliónov hodín generovania scén.

  • Medzi komplikované a veľmi okúzľujúce špeciálne efekty patrí piesok; je totiž vytvorený z veľkého počtu samostatných bodov. K vytvoreniu obrazcov z piesku v rámci jednej scény je potrebná miliarda týchto častíc.

 

Neprehliadnite: