Trend a vývoj cien a rýchlosti optického internetu na Slovensku

Tlačový servis  /  15. 11. 2012, 00:00

Internet dnešní spotrebitelia nepovažujú za prémiovú službu, ale za životnú potrebu. Podľa globálnych prieskumov Cisco vníma každý tretí mladý človek internet ako existenčný zdroj podobný vode, strave, alebo streche nad hlavou. Pod týmito skutočnosťami sa podpisujú fakty ako technologický pokrok, či moderná sieťová infraštruktúra. Tejto evolúcii odpovedá aj vývoj cien a rýchlosti internetu na Slovensku.

 

 

Aj vďaka rozmachu technológie optického internetu môžeme v posledných rokoch sledovať trend neustáleho zlacňovania ceny prenosovej download rýchlosti za Mb/s. V roku 2009 dosahovala rýchlosť downoadu 6Mb/s a cena tohto pripojenia bola 16,56 EURspotrebitelia teda platili 2,76 EUR za Mb. o rok neskôr sa cena za rýchlosť internetu znížila viac ako o polovicu na 1,29 EUR za Mb, vďaka zvýšeniu prenosovej rýchlosti a zníženiu poplatku za služby. V roku 2011 bola situácia stabilná, došlo k minimálnemu zdraženiu poskytovaných služieb. Tento rok cena internetu opäť klesala, aj vďaka rozšíreniu poskytovaného optického internetu s rýchlosťou 20Mb/s. Pri cene paušálu 9,90 EUR dnes platia spotrebitelia za Mb rýchlosti iba 0,495 EUR. (viď graf a tabuľka)

 

Z hľadiska optického internetu sa na slovenskom trhu nachádzajú traja hlavní poskytovatelia služiebTelekom, Orange a SWAN. Najvýhodnejšiu ponuku, určenú používateľom, ktorí chcú využívať optický internet pri najnižšej možnej cene poskytuje SWAN. Služba KLASIK ponúka neobmedzený optický internet s prenosovými rýchlosťami 20/1 Mbit/s za cenu 9,90 EUR mesačne. Ponuka FiberNetu od Orangu začína od 14,99 EUR, v prípade Telekomu sa ceny pohybujú od 12,99 EUR.

 

Podľa Martina Mosného, riaditeľa divízie stratégie a rozvoja spoločnosti SWAN sa očakávať, že rýchlosť internetu na Slovensku, ale aj vo svete bude naďalej rásť. Je to spôsobené najmä novými službami poskytovateľov obsahu, ktoré vyžadujú čoraz silnejšiu infraštruktúru.Začína vznikať napätie medzi poskytovateľmi obsahu a služieb, ktorí vyžadujú od sietí, aby boli rýchlejšie a s väčšou kapacitou. Zákazníci takéto služby chcú, ale nie ochotní platiť viac peňazí za pripojenie. V strede samotní operátori, od ktorých sa očakáva, že nové siete vybudujú,vysvetľuje Mosný. Ceny internetových služieb tak v blízkej budúcnosti výrazne klesať nebudú, aj keď pomer rýchlosť internetu/cena paušálu môže byť s uvedením nových technológii opäť výhodnejší.

 

Trend zlacňovania internetu sa však netýka iba Slovenska. Ide o globálny trend, čo potvrdzuje aj správa organizácie ITN (International Telecommunications UnionMedzinárodná telekomunikačná únia) z roku 2011, ktorá sledovala vývoj cien pripojenia do internetu v 165 krajinách na svete. Výsledky štúdie poukázali aj na paradox, že ceny internetu najviac klesajú tam, kde je dostupný najrýchlejší internet. V niektorých rozvojových krajinách je však internet stále považovaný za luxus.

 

Neprehliadnite: