Výsledky prieskumu spoločnosti Symantec na tému dátové centrá odhalili zvýšenie náročnosti v dôsledku mobilného computingu, virtualizácii a cloudu

Tlačový servis  /  03. 10. 2012, 00:00

Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) dnes oznámil, že 79% organizácií uvádza nárast zložitosti v dátových centrách.

 

 

Prieskum, ktorý bol vykonaný vnútri najprogresívnejších organizácií, ktoré sa v súčasnej dobe stretávajú s transformáciou dátových centier uvádza, že základný problém, ktorý zvyšuje náročnosť a komplikovanosť v dátových centrách ovplyvňuje ich podnikanie a všetka IT iniciatíva sa sústredí na zmiernenie tohto problému. Príčina zvyšovanie náročnosti v dátových centrách sa skladá z niekoľkých rôznych faktorov, preto sa väčšina respondentov stotožňuje s nutnosťou zavedenia stratégie riadenia IT. Štúdia Data center zdôrazňuje nutnosť vykonať kroky k pokročilému riadenie zdrojov organizácie s neobmedzeným nárastom informácií o kontrole a operatívnych nákladoch.

„Dnešné podnikania generuje oveľa viac informácií a predstavuje nové technológie v dátových centrách. Tieto zmeny môžu buď priniesť čerstvý vietor do podnikania a zvýšiť tak rast firmy, alebo hodiť kotvu a stiahnuť je späť ", hovorí Brian Dye, viceprezident Information Intelligence Group, Symantec Corp "Rozdiel je závislý na organizáciách, ako ktoré dokážu včas pochopiť problémy a výzvy a nasadiť kontrolné mechanizmy, ako je stratégia riadenia IT tak, aby mali k dispozícii príslušné informácie a mohli s nimi pracovať.“

 

 

 

 

 

Všadeprítomná zložitosť dátových centier

Organizácie všetkých veľkostí, oblastí priemyslu i rôznych regiónov uvádzajú nárast zložitosti v dátových centrách. Podľa výsledkov prieskumu má táto náročnosť vplyv na všetky oblasti computingu, najmä na bezpečnosť a infraštruktúru, rovnako tak aj na oblasť obnovy dát. Respondenti zaradili zložitosť nad všetky oblasti celkom rovnomerne (6.6 - 10), s dôrazom na problém bezpečnosti (7.1).

Vplyvy zložitosti dátových centier sú rôzne a nákladné

Zložitosť dátového centra ovplyvňujú rôzne faktory. 65% respondentov uvádza vzrastajúci počet "business critical" aplikácií. Ďalšími kľúčovými faktormi ovplyvňujúcimi zložitosť je nárast mobilného computingu (uvádza 44% respondentov), virtualizácie serverov (43%) a verejný cloud (41% respondentov).

Štúdia odhalila, že vzrastajúca zložitosť dátových centier má vplyv na rast nákladov (uvádza to takmer 50% respondentov). Ďalšími vplyvmi sú znižujúca sa rýchlosť (39%), dlhšia doba trvania migrácie storage (39%), bezpečnostné poruchy (35%) a odstávky (35%).

IT kroky na zmiernenie zložitosti

Štúdia uvádza, že organizácie zavádzajú rôzne opatrenia na zníženie zložitosti, vrátane školenia, štandardizácie, centralizácia, virtualizácie a zvýšenia rozpočtov. 63% respondentov potvrdzuje navýšenie rozpočtu ako extrémne dôležité. Napriek tomu ako najväčšiu iniciatívu podnikov podčiarkujú zavedenie riadenia IT, ktoré pomôže organizácii proaktívne klasifikovať, uchovať a odhaliť informácie, ako obmedziť náklady, riziká a zaviesť retenčné politiky a procesy obnovy. Deväťdesiat percent organizácií buďto o zavedení programu riadenia IT diskutuje alebo už aktuálne implementuje.

Organizácie sledujú zavedením riadenia IT rôzne ciele, 75% respondentov uvádza zaistenie bezpečnosti, 70% vyhľadanie správnych informácií v správnom čase, úsporu nákladov a úložísk uvádza 68%, obmedzenie rizík 65% a prechod do cloudu 59% respondentov.

Odporúčanie

Štúdia prináša aj niekoľko odporúčaní, ako IT môže zmierniť náročnosť a zložitosť dátového centra, okrem iného zavedením IT governance, vymedzenia duplicitných údajov alebo využitím Appliance pre zjednodušenie zálohovania a obnovy na fyzických i virtuálnych strojoch.

 

 

Štúdia Symantecu k dátového centrám bola vykonaná spoločnosťou ReRez Research v marci 2012. Zúčastnilo sa jej 2453 respondentov z radov IT profesionálov a organizácií z 34 krajín. Respondentmi boli IT pracovníci z vyššieho manažmentu zameraní na operatívu, plánovanie a riadenie IT.

 

Zdroje

 

 

Neprehliadnite: