"Mestá budúcnosti" prevratné projekty infraštruktúry

Tlačový servis  /  21. 09. 2012, 00:00

KPMG zverejnilo 100 inovačných projektov v oblasti globálnej infraštruktúry, ktorých úlohou je zveľadiť veľkomestá

 

 

Rozvoj trvalo udržateľnej mestskej infraštruktúry je jednou z najväčších výziev 21. storočia. Viac ako polovica svetovej populácie sa nasťahovala do veľkomiest, v ktorých trávnatá plocha zaberá menej než dve percentá pôdy1. Tlak vyvíjaný na infraštruktúru nemá obdoby. Tento celosvetový dopyt po infraštruktúre bude vyžadovať investície desiatok biliónov dolárov v priebehu nasledujúcich štyroch desaťročí s cieľom vytvoriť a udržiavať obývateľné mestské štvrte, ktoré budú zosúlaďovať potreby obyvateľstva, hospodárstva a životného prostredia.


Za týmto účelom KPMG Global Infrastructure Practice s potešením predstavuje toľko očakávané druhé vydanie publikácie
„Infraštruktúra 100: Veľkomestá sveta, ktoré zobrazuje 100 najinovatívnejších a najinšpiratívnejších projektov mestskej infraštruktúry z celého sveta. Edícia bola uvedená na svetovom summite miest v Singapure a poskytuje prehľad projektov, ktoré by mohli veľkomestá zmeniť na „Mestá budúcnosti“, kde ľudia chcú žiť a podnikať.


"Existujúca mestská infraštruktúra potrebuje urgentne revitalizovať a tak spĺňať prudko rastúce nároky rozrastajúceho sa obyvateľstva. Veľkomestá sú domovom pre viac ako polovicu svetovej populácie a toto číslo by sa malo do roku 2050 zvýšiť o viac ako 3 miliardy, " povedal Nick Chism, Global Head of Infrastructure v KPMG. "Edícia „Veľkomestá sveta“ sa zaoberá hlavne výzvami, pred ktorými stoja mestá na celom svete a ponúka 100 inovačných projektov, ktoré môžu povzbudiť čitateľa k vytvoreniu, financovaniu a rozvoju projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré by naše mestá zmenili pozitívnym spôsobom.

 

Od dohľadu nad neustálym populačným rastom až po aktualizáciu starnúcej infraštruktúry alebo efektívne riadenie klesajúcej populácie a daňového základu, každý región na svete čelí značným problémom, ktorých riešenie by zabezpečilo zdravé hospodárske prostredie.

 

"Veľkomestá však zohrávajú stále dôležitejšiu úlohu v hospodárstve krajiny. Avšak súčasné globálne ekonomické podmienky a úsporné opatrenia vyústili do potreby stanoviť inovačné infraštruktúrne riešenia, ktoré by priniesli požadované investície, "povedal James Stewart, predseda Global Infrastructure. "Strategické projekty infraštruktúry mesta prinášajú hospodársku obnovu tým, že spájajú komunity a zvyšujú počet pracovných miest, ale zároveň prinášajú hmatateľné dlhodobé dopady a rast. Investovať do zdravej a premyslenej infraštruktúry má nesmierny význam. "

 

Projekty uvedené v Infraštruktúre 100 sa skladajú z približne 20 projektov vybraných nezávislými skupinami odborníkov z piatich oblastí sveta: Ázie a Tichomoria, Severnej Ameriky, Latinskej Ameriky, Európy a Stredného východu a Afriky. Projekty boli následne zoradené do 10 kategórií ako: mestská mobilita, spojenie s celým svetom, obnova miest, školstvo, zdravotníctvo, vodohospodárstvo, nové a rozrastajúce sa veľkomestá, recyklácia a nakladanie s odpadom, infraštruktúra mestskej energetiky a komunikačná infraštruktúra.

 

 

1Globálna správa o Ľudskom osídľovaní v roku 2011 – Veľkomestá a zmeny podnebia od UN HABITAT, marec 2011. Nájdete na: http://www.unhabitat.org/content.asp?cid=9599&catid=7&typeid=46

 

Infraštruktúra 100: Edícia „Veľkomestá sveta“

Päť skupín odborníkov posudzovalo stovky príspevkov podľa nasledovných kritérií:

realizovateľnosť, sociálny dopad, technická a / alebo finančná náročnosť, inovácia a dopad na spoločnosť.


Zo 100 projektov vybrala globálna porota tie najpozoruhodnejšie:

 

1. Mestská mobilita: Prístup z východnej strany mesta, New York City, Spojené štáty

americké
2. Spojenie s celým svetom: Priemyselný koridor Dilí-Bombaj, Dilí - Bombaj v Indii
3. Obnova miest: Rozvoj v regióne
Öresund, Dánsko a Švédsko
4. Vzdelanie: Ženská univerzita Princeznej Nory Bint Abdulrahman, Rijád, Saudská Arábia
5. Zdravotníctvo: Nemocnica Royal London Hospital, Londýn, Veľká Británia
6. Vodohospodárstvo: Komplex na odsoľovanie morskej vody Tuas II, Tuas, Singapur
7. Nové a rozšírené mestá: Tianjin - Eko mesto, Tianjin, Čína
8. Recyklácia a nakladanie s odpadmi: Tunelová kanalizácia, Kranji - Changi v Singapure
9. Infraštruktúra mestskej energetiky: Inteligentné mesto, Buzios, Brazília
10. Komunikačná infraštruktúra: Projekt spoločnosti BRICS Cable, Južná Afrika a Maurícius

 

Prezrite si kompletný zoznam 100 projektov on-line.

 

Neprehliadnite: