Sanet má k systému registrácie domén množstvo pripomienok

Peter Polakovič  /  20. 10. 2003, 00:00

Na základe rokovania medzi zástupcami združenia používateľov slovenskej akademickej a dátovej siete SANET vypracovalo združenie SANET zásadne pripomienky k organizačnej, právnej a technickej stránke migračného procesu do nového registračného systému domén druhej úrovne a k spôsobu prevádzky vrcholovej domény SK. Uverejňujeme plné znenie dokumentu akademického združenia s organizačnými, právnymi a technickými pripomienkami k prevádzke národnej domény .SK.

Pripomienky SANETu k organizačnej, právnej a technickej stránke prevádzky národnej domény .SK


Pripomienky organizačného charakteru

1) Národná doména .SK nie je majetkom spoločnosti Euroweb a.s. (ďalej len EW) ale unikátnym zdrojom, patriacim všetkým občanom SR. Z uvedeného dôvodu je neprijateľné, aby EW samostatným úkonom vydával podmienky prevádzky tohto unikátneho zdroja bez akejkoľvek kontroly zo strany štátu, profesných a odborných združení, akademickej komunity alebo iných oprávnených zástupcov slovenskej internetovej komunity. V krátkodobom horizonte je nevyhnutné ustanoviť minimálne Radu národnej domény .SK, s príslušnými kompetenciami. V záujme zabezpečenia štandardných demokratických princípov fungovania národnej domény .SK je potrebné striktne oddeliť funkciu tvorby pravidiel od funkcie technickej prevádzky národnej domény a funkcie rozhodovania sporov iniciovaním vzniku subjektu s relevantným zastúpením všetkých uvedených subjektov a na tento subjekt previesť delegáciu národnej domény .SK

2) Prevádzka národnej domény nie je bežnou komerčnou aktivitou, ale verejnou službou prevádzkovanou v mene komunity. Hospodárenie a rozpočet tejto služby musia byť verejne dostupné, a striktne oddelené od iných komerčných aktivít EW. Požiadavku na oddelené účtovníctvo zakladá aj ustanovenie § 33 zákona 195/2000 Z.z. o telekomunikáciách.

3) Vzhľadom na verejný charakter uvedenej služby je neakceptovateľný stav, keď EW dlhodobo odmieta poskytovať o jej prevádzke potrebné informácie. Prevádzkovateľ tejto služby musí mať povinnosť sprístupňovať informácie analogicky ako ustanovuje zákon 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám.

Pripomienky právneho charakteru

1) V zmysle právoplatného rozhodnutia Protimonopolného úradu SR č. 2003/DZ/2/1/182 sú niektoré časti Pravidiel poskytovania menného priestoru v internetovej doméne .SK (ďalej len Pravidlá) v rozpore so zákonom 136/2001 Z.z. o ochrane hospodárskej súťaže. Vzhľadom na túto skutočnosť štátne, verejnoprávne a iné organizácie podobného charakteru nemôžu podpísať zmluvu, ktorou by sa bezvýhradne zaviazali uvedené podmienky dodržiavať.

2) Obsah právnych úkonov registrátora resp. užívateľa je v rozpore s ich označením. Podľa znenia písomnej verzie formulárov predkladá registrátor resp. užívateľ „Návrh na uzavretie zmluvy“, hoci obsahom tohto dokumentu nie je návrh, ale prijatie verejného návrhu na uzavretie zmluvy v zmysle § 276 a nasl. Obchodného zákonníka.

3) Písomná verzia citovaných formulárov nie je nikde k dispozícii, zobrazí sa až po vyplnení elektronického formulára a jeho odoslaní do databázy. Takýto stav núti druhú zmluvnú stranu vykonať právny úkon v elektronickej forme ešte pred tým, než by sa mohla patrične oboznámiť s jeho obsahom.

4) Pri uzatváraní zmlúv je porušený princíp rovnosti zmluvných strán. Zatiaľ čo EW vyžaduje zmluvu v písomnej forme s notársky overeným podpisom, druhá zmluvná strana obdrží iba potvrdenie zaslané elektronickou poštou. V prípade, že EW požaduje od druhej strany zmluvu v písomnej forme, je potrebné vypracovať štandardný text typovej zmluvy s označením zmluvných strán, predmetom zmluvy, základnými podmienkami, pričom každá zo zmluvných strán dostane 1 rovnopis uvedenej zmluvy s podpismi/pečiatkami obidvoch zmluvných strán.

5) Podmienka notárskeho overenia podpisu pri viacerých úkonoch nie je nevyhnutnosťou a zbytočne zaťažuje používateľov. Pri uzatváraní novej rámcovej zmluvy môže overenie totožnosti užívateľa bez problémov vykonať registrátor, pričom do Pravidiel možno zahrnúť jeho povinnosť uviesť na písomné vyhotovenie zmluvy všetky údaje uvádzané notárom. Za uvedenie nepravdivých údajov možno voči registrátorom stanoviť sankcie.

6) Registrácia novej domény nového užívateľa je neodôvodnene oddialená až do okamihu doručenia písomnej verzie rámcovej zmluvy, čím dochádza k preferencii viacnásobných (možno špekulatívnych) registrátorov pred novými užívateľmi domén. Pokiaľ registrátor overí totožnosť používateľa, nie je relevantný dôvod na odklad technickej prevádzky až do doručenia písomného vyhotovenia zmluvy.

7) V Pravidlách chýba možnosť užívateľa priamo komunikovať s elektronickým registračným systémom a na základe príslušnej autorizácie meniť napr. svoje kontaktné údaje. Súčasná úprava, vyžadujúca napr. na zmenu telefónneho čísla písomnú formu nie je vhodná.

8) Pravidlá žiadnym spôsobom neošetrili domény, registrované pred 25.6.1999. Tieto sa doteraz nachádzajú v stave „noreg“, čo znamená, že ich užívatelia nemajú registrátora ktorý by zabezpečil potrebné úkony.

9) V pravidlách sa vyskytujú viaceré zjavne nevyvážené ustanovenia, ktoré neoprávnene zvýhodňujú prevádzkovateľa – EW. Jedná sa napríklad o ustanovenia čl. 9.5, 9.6, 10.3, 10.5, 12.5, 15.5.3/vii, 15.6

10) Hoci EW pre doručovanie viacerých dôležitých oznámení resp. výziev používa výlučne elektronickú formu, obsah ani autenticita týchto správ nie je žiadnym spôsobom zaručená – napr. PGP. V takomto prípade nie je namieste článok 9.4. ktorý zakladá právne účinky uvedenej komunikácie. V spojení s čl. 9.6. je v rozpore so všeobecnými právnymi predpismi správa považovaná za doručenú, aj keď je preukázateľné, že sa následne ako nedoručiteľná vrátila späť.

11) Platby – podľa zákona č. 303/1995 Z.z. o rozpočtových pravidlách v znení neskorších predpisov možno rozpočtové prostriedky na úhradu výdavkov poukazovať vopred iba v prípade, ak bola táto úhrada v zmluve vopred písomne dohodnutá. Z uvedeného vyplýva nevyhnutnosť existencie zmlúv v písomnej forme, aby vôbec bolo možné uhradiť poplatok za doménu na 1 rok vopred. Platby je možné realizovať iba na základe riadnej faktúry doručenej poskytovateľom s lehotou splatnosti podľa všeobecne záväzných predpisov. Vzhľadom na uvedené skutočnosti je lehota ustanovená v čl. 4.9. neprimerane krátka.

12) Pravidlá nerešpektujú požiadavky organizácie ICANN na zákaz registrácie domén, obsahujúcich znak „–„ na tretej a štvrtej pozícii, ktoré sú vyhradené na špeciálne účely, napr. pre použitie IDN.

13) Pravidlá vôbec neberú do úvahy platný zákon o elektronickom podpise, ktorý nadobudol účinnosť 1.5.2002.

Pripomienky technického charakteru

1) Systém registrácie domén nie je technicky prevádzkovaný na potrebnej úrovni. Časté výpadky systému, neprimerane dlhé odozvy, zmätočné výstupy znepríjemňujú a znemožňujú prácu užívateľom aj registrátorom. Takýto stav je neakceptovateľný pre plnenie takej závažnej úlohy, akou registrácia domén v rámci národnej domény .SK nepochybne je. Požadujeme dôkladnú revíziu systému, odstránenie všetkých nedostatkov, opakovane sa vyskytujúcich po 9-ich mesiacoch prevádzky a vykonanie simulácie zvýšenej záťaže systému ako základnú podmienku ďalšej prevádzky tohto systému a to v dostatočnom predstihu pred novým termínom deaktivácie domén.

2) Whois rozhranie je taktiež často nefunkčné, poskytuje iné údaje než www rozhranie, v neštandardnom formáte a bez referencií podradených objektov. V súčasnej podobe je prakticky nepoužiteľné, je potrebné prepracovať ho v súlade so špecifikáciou RPSL formátu.

zdroj: www.sanet.sk


Odporúčame:

Cesta k správe domény .sk

Nový model správy .sk domény na obzore

Neprehliadnite: