S novými modelmi televízorov LG môžete sledovať v 3D i bežné vysielanie

Tlačový servis  /  07. 09. 2012, 00:00

Dávno je preč doba, kedy ste museli pre perfektný 3D zážitok do kina. S konverziou 2D do 3D od LG budete mať kino doma.

 

 

Televízory LG nejakú dobu ponúkajú funkciu prevodu obrazu z 2D do 3D, čím umožňujú divákovi sa plne ponoriť do obsahu a byť súčasťou toho, čo sa deje na obrazovke. Navyše nepotrebujete kupovať nič navyše, konverzia umožní sledovať v 3D i klasické digitálne vysielanie, teda obľúbený program, seriál či dokument.


"Ponuka 3D filmov nie je v tento okamih široká a konverzie obrazu z 2D do 3D je možnosť, ako sa pozerať na svoj obľúbený program. Navyše aj keby sa všetky nové filmy nakrúcali v 3D, o staršie tituly by ste prišli," odhaľuje kúzlo konverzie Martin Malý, tlačový hovorca LG Electronics. Novinky, ktoré putujú do kín aj v 3D, sa totiž natáčajú špeciálnym spôsobom na dve kamery, ktoré simulujú ľudské oči. Vďaka LG konverzii ale budete môcť sledovať v treťom rozmere aj staršie filmy točené na jednoduché kamery.


Tretí rozmer (hĺbka) sa dopočítava cez zložité algoritmy, základným vodítkom je pre program kontrast a farebnosť jednotlivých plôch. "U statických scén nie je potreba tak zložitého procesu, stačí takzvané oneskorené zobrazenie, kedy sa pre jedno oko obraz o niečo málo oneskorí, čím vzniká nádych plastickosti," vysvetľuje Martin Malý.


Existujú dve možnosti, ako previesť obraz pomocou okuliarov z 2D do 3D. "U LG využívame pre LED televízory pasívnu 3D technológiu LG Cinema 3D, pretože je jednak podľa Európskej očnej kliniky LEXUM šetrnejšia k očiam oproti konkurenčnej a navyše nie je potrebné žiadne napájanie okuliarov," upresňuje Martin Malý. U aktívnej technológii totiž dochádza k blikaniu, pretože obraz je striedavo posielaný do jedného a potom do druhého oka, čím dochádza k 3D efektu. Niektorým ľuďom je ale toto blikanie nepríjemné a 3D obraz nepozerateľný. Výhodou pasívnych okuliarov je to, že nepotrebujú žiadne nabíjanie, pretože využívajú FPR displeja, kedy je obraz rozdelený na párne a nepárne riadky a každá skupina je určená jednému oku. Divák tak sleduje obraz naraz oboma očami a okuliare nepotrebujú žiadne napájanie k tomu, aby usmerňovali obraz do jedného alebo druhého oka.


Obrovskou výhodou tejto technológie je možnosť hrania hier pre dvoch hráčov, vďaka funkcii Dual Play, na jednej obrazovke bez nutnosti vertikálneho alebo horizontálneho rozdelenia obrazovky. Pomocou špeciálnych Dual Play okuliarom každý hráč vidí iba svoj náhľad hry cez celú obrazovku.

 

Neprehliadnite: