Fascinujúci jas vďaka novým displejom

Tlačový servis  /  05. 09. 2012, 00:00

Sharp a Semiconductor Energy Laboratory (SEL) spoločne vyvinuli nový typ kryštalického polovodiča na báze zlúčeniny IGZO. Táto technológia je vhodná na výrobu dotykových obrazoviek pre PC tablety a chytré telefóny s jednoznačne vylepšeným a vyšším rozlíšením. Inovatívne displeje majú podstatne vyššiu svetelnú priepustnosť, a preto spotrebujú výrazne menej energie než displeje v súčasnosti dostupné na trhu.

 

 

Výnimočná dotyková citlivosť extrémne úspornej obrazovky, ktorá poskytuje obraz v špičkovej kvalite, to je dôvod, prečo IGZO technológia (indium, gálium, zinok a kyslík), ktorú Sharp predstavuje počas veľtrhu IFA 2012, spôsobila taký rozruch.IGZO je skutočne výrazný skok vpred v technológii displejov. Táto technológia môže byť okrem iného použitá na mobilné zariadenia, ako chytré telefóny, pri ktorých sa požiadavky na rozlíšenie obrazovky neustále zvyšujú, ale je vhodná aj na použitie v televízoroch,vysvetľuje Alberico Lissoni, viceprezident pre spotrebnú elektroniku spoločnosti Sharp Europe. V porovnaní s tradičnými LCD TFT displejmi majú IGZO produkty výrazne vyššiu svetelnú priepustnosť. Toto vylepšenie znamená, že na podsvietenie treba menej LED diód, ktoré môžu byť aj menších rozmerov. Preto tieto nové displeje nielen menšie, ale majú aj omnoho nižšiu spotrebu energie.

Obe spoločnosti, teda Sharp a SEL, sa dohodli na urýchlení vývoja predovšetkým v oblasti životnosti a výrobných nákladov s cieľom uspokojiť výrazný dopyt na trhu. Lissoni pokračuje:Sharp bude predstavovať LCD displeje s novou technológiou IGZO po celom svete. Sme len na začiatku tohto nového vývoja a pevne veríme, že IGZO obrovský potenciál.

Sharp oznámil, že bude vyrábať tri varianty panelov s IGZO technológiou: 10-palcový LCD panel s rozlíšením 2 560 × 1600 pixlov, 7-palcový panel s 1 280 × 800 pixlov a 32-palcový panel s 3 840 × 2 160 pixlov. Súčasne Sharp skúma ďalšie oblasti možného využitia.

 

Neprehliadnite: