Pre študentov je dôležitejší internet ako auto

Tlačový servis  /  06. 08. 2012, 00:00

Divadlo Aréna, ktoré už 10 rokov organizuje úspešný projekt Detská Univerzita Komenského, v spolupráci so spoločnosťou DATALAN a Cisco pripravilo pre malých študentov workshop, na ktorom im predviedlo možnosti moderných infokomunikačných technológií.

 

 

V špecializovanej TelePresence miestnosti v sídle spoločnosti Cisco Slovensko odborníci deťom ukázali rôzne možnosti využitia infokomunikačných technológií, napríklad ako sa môžu učiť bez papierov a zošitov. „Vysvetlili sme im, že vyspelé technológie nám umožňujú nachádzať nielen nové kontakty na Facebooku, ale že vďaka ním dnes môže posúdiť našu röntgenovú snímku aj lekár vzdialený tisíc kilometrov,“ povedal František Baranec, obchodný riaditeľ pre verejnú správu Cisco Slovensko.

Deti boli z ukážok nového štýlu komunikácie nadšené, prezentujúci ocenili schopnosť malých študentov vstrebávať nové informácie. „Snažili sme sa im prístupnou formou predstaviť, čo všetko sa skrýva pod skratkou IT a aké špičkové technológie sa objavia v blízkej budúcnosti,“ uviedol Ján Harman, riaditeľ oddelenia infokomunikačných riešení v spoločnosti DATALAN. Spontánny záujem mladej generácie o IT je pozitívnym signálom, keďže na európskom trhu bude už o pár rokov chýbať okolo 700 000 špecialistov na informačné technológie.

Workshop potvrdil, že dnešní študenti majú úplne iné priority ako predchádzajúce generácie. Podľa prieskumu spoločnosti Cisco až 64 percent študentov považuje internetové pripojenie za dôležitejšie ako mať auto a 50 percent by radšej stratilo peňaženku ako smartfón. Sociálne siete stierajú rozdiely medzi súkromným a pracovným životom. Odhady hovoria, že do roku 2015 pretečie internetom jeden zetabajt dát, čo je ekvivalent dvadsaťnásobku kníh naukladaných na seba od Zeme po Pluto.

DATALAN je tradičným partnerom Detskej Univerzity Komenského (DUK). Už druhý rok umožňuje deťom získať diplom absolventa aj z pohodlia domova. Na DUK Online sa študuje cez internet, pričom štúdium je určené pre deti vo veku od 9 do 14 rokov, ktoré chcú stráviť prázdniny za počítačom užitočne. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo viac než 170 detí z celého Slovenska.

Okrem toho DATALAN realizuje aj ďalšie aktivity v oblasti vzdelávania. Pre Slovenskú akadémiu vied a partnerské univerzity dodáva superpočítač, ktorý zvýši úroveň slovenskej vedy a svojím výkonom sa radí medzi Top 500 najvýkonnejších počítačov sveta. Na Technickej univerzite vo Zvolene realizuje projekt Virtuálna jaskyňa, ktorá bude jediná svojho druhu na Slovensku a napríklad Fakulte masmediálnej komunikácie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave dodal moderné multimediálne HD štúdio. Okrem toho spoločnosť DATALAN začala vydávať špecializovaný odborný magazín eduNEWS 2020, prostredníctvom ktorého šíri poznatky o možnostiach informatizácie a digitalizácie na školách.

 

Neprehliadnite: