LG ZVEREJNILO SVOJE HOSPODÁRSKE VÝSLEDKY ZA DRUHÝ ŠTVRŤROK 2012

Tlačový servis  /  27. 07. 2012, 00:00

Úspech v predaji domácich spotrebičov a domácej elektroniky vyvážil spomalenie v predaji mobilných telefónov

 

 

Spoločnosť LG Electronics (LG) dosiahla v druhom štvrťroku nárast čistého zisku o 46% v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Napriek pokračujúcej ekonomickej kríze sa firme podarilo zvýšiť predaj domácej elektroniky a domácich spotrebičov.


Vďaka novým prémiovým výrobkom, zameraním na rozvíjajúce sa trhy a agresívnym znižovaním nákladov sa podarilo zvýšiť čistý zisk za druhý štvrťrok v porovnaní s minulým rokom o 46% na 159 miliárd KRW (138,02 milióna US dolárov), zatiaľ čo prevádzkový zisk sa viac ako zdvojnásobil na 349 miliárd KRW (302,95 milióna US dolárov). Pritom celkové tržby stúpli oproti prvému štvrťroku tohto roka o 5,2%. V porovnaní s druhým štvrťrokom minulého roka klesli o 10,6% na 12,86 biliónov KRW (11,16 miliardy US dolárov). Hlavným dôvodom poklesu boli slabšie predaje mobilných telefónov a slabší dopyt po informačných technológiách.


Spoločnosť LG Home Entertainment zaznamenala výrazne lepší prevádzkový zisk za minulý štvrťrok v porovnaní s druhým štvrťrokom 2011. Veľkú zásluhu na tom má zvýšený predaj prémiových produktov a zlepšený systém riadenia dodávok, vďaka tomu sa prevádzkový zisk viac ako zdvojnásobil a dosiahol 216 miliárd KRW (187,5 milióna US dolárov). Predaje sa za rovnaké obdobie znížili o 5,8 percenta a dosiahli 5,48 bilióna KRW (4,76 miliardy US dolárov), avšak v porovnaní s prvým štvrťrokom tohto roka to bolo zvýšenie o 2,8%.


Spoločnosť LG Home Appliance zvýšila, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, svoj prevádzkový zisk v druhom štvrťroku roku 2012 skoro trojnásobne - na 165 miliárd KRW (143,23 milióna USD) vďaka lepšiemu produktovému mixu a zníženiu nákladov. Medziročne sa zvýšili aj tržby na 2,88 bilióna KRW (2,50 miliárd USD), vďaka rastu na rozvojových trhoch. Spoločnosť očakáva zlepšenie výsledkov v druhej polovici roka v porovnaní s rokom minulým, a to aj napriek pokračujúcemu slabému dopytu na rozvinutých trhoch.


Spoločnosť LG Mobile Communications po pozitívnych výsledkoch v prvom štvrťroku trochu poklesla vo štvrťroku druhom a jej prevádzková strata bola 57 miliárd KRW (49,48 milióna US dolárov), spôsobili ju najmä obrovské marketingové náklady spojené so vstupom nových modelov na trh. Celkové výnosy medziročne poklesli o 28,5% - na 2,32 bilióna KRW (2.01 miliárd US dolárov) kvôli zníženiu predaja telefónov. Dodávky smartfónov tvorili 44% predajov tejto hospodárskej jednotky (vlani to bolo 36% predajov), predovšetkým vďaka sile spoločnosti v LTE telefónoch. Spoločnosť plánuje predstavenie nových LTE telefónov v rozvinutých regiónoch vrátane Severnej Ameriky, častí Európy a Ázie v druhej polovici tohto roka.


Spoločnosť LG Air Conditioning and Energy Solution zaznamenala zvýšenie prevádzkového zisku na 70 miliárd KRW (60.76 milióna US dolárov), to znamená 17% nárast oproti minulému roku. Tržby vzrástli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 21%, ale znížili sa medziročne na 1,47 bilióna KRW (1,28 miliardy US dolárov) vzhľadom k nízkemu predaju domácich klimatizácií v Kórei a nízkemu dopytu na rozvinutých trhoch. Avšak profitabilita sa medziročne zvýšila vďaka predaju klimatizačných systémov. Spoločnosť sa v budúcnosti zameria najmä na zlepšenie profitability predstavením energeticky úsporných výrobkov a akceleráciou rastu obchodu s komerčnými klimatizáciami.

 
Neauditované štvrťročné hospodárske výsledky spoločnosti LG Electronics sú založené na IFRS (Medzinárodné štandardy finančného výkazovania) za trojmesačné obdobie trvajúce do konca júna 2012. Čiastky v kórejských wonoch (KRW) sú prevedené na americké doláre (USD) v priemernom kurze za každý štvrťrok: 1,152 KRW za US dolár (druhý štvrťrok 2012) a 1,084 KRW za US dolár (prvý štvrťrok 2011).

 

Neprehliadnite: