HP predstavuje unikátnu architektúru pre dátové centrá – „Net-Zero Energy“

Tlačový servis  /  20. 07. 2012, 00:00

Nová architektúra vyvinutá v HP Labs podstatne znižuje prevádzkové náklady a energetické požiadavky dátových centier

 

Spoločnosť HP oznámila ďalšiu revolučnú novinku z centrálnych výskumných laboratórií HP Labs – architektúru pre dátové centrá, ktorá nevyžaduje dodávky tradičnej sieťovej elektrickej energie z napájacích zdrojov.

 

Výskum HP Labs ukázal, ako môže táto architektúra v kombinácii s technikami holistickej správy energie znížiť spotrebu energie až o 30 %, zároveň získať nezávislosť na štandardnom zdroji napájania a znížiť náklady o viac než 80 %.(1)

 

Program HP Net-Zero Energy Data Center research umožňuje firmám a organizáciám prevádzkovať na celom svete dátové centrá, využívajúce miestne obnoviteľné zdroje energie; dokáže tak odstrániť závislosť na konkrétnej lokalite, energetickom zdroji, či miestnych cenách elektriny. HP vďaka tomu otvára celkom nový priestor pre rozšírenie IT služieb v organizáciách všetkých veľkostí.

Informačné technológie majú schopnosť vyrovnať rozdiely medzi spoločnosťami na celom svete, ale obmedzujúcim faktorom pre ich väčšie rozšírenie je cena IT služieb a postupný nárast nákladov na energie,“ povedal Cullen Bash, popredný technológ spoločnosti HP a dočasný riaditeľ výskumnej skupiny pre udržateľné ekosystémy v HP Labs. „Dátové centrá využívajúce technológie HP Net-Zero Energy riešia nielen minimalizáciu vplyvu IT technológií na životné prostredie, ale tiež podstatné zníženie nákladov na energiu, spotrebovanú prevádzkou dátových centier.“

 

Výskumníci z HP Labs popisujú architektúru dátových centier HP Net-Zero Energy, ktoré precízne hospodária s dodávkami energie podľa aktuálnych nárokov IT prevádzky, v samostatnom dokumente „Towards the Design and Operation of Net-Zero Energy Data Centers“, prezentovanom tiež v rámci konferencie IEEE’s 13th annual Intersociety Conference on Thermal and Thermomechanical Phenomena in Electrical Systems. Praktické nasadenie prelomovej novinky HP Net-Zero Energy sa prvýkrát uskutočnilo v dátovom centre v ústredí HP Labs v kalifornskom Palo Alto.

 

Architektúra dátových centier HP Net-Zero Energy pokrýva požiadavky energetických a chladiacich procesov lokálnymi obnoviteľnými zdrojmi – tento nový prístup umožňuje plánovať IT prevádzku podľa dostupnosti jednotlivých zdrojov a požiadaviek na výkon.

 

Napríklad menej kritické procesy, ktoré môžu pracovať s určitým oneskorením, sa dajú naplánovať pre spracovanie v denných hodinách, aby sa synchronizovali s využitím slnečnej energie – v prípade dátových centier využívajúcich solárnu energiu. Podobným spôsobom možno jednotlivé výpočtové požiadavky prispôsobiť využitiu alternatívnych zdrojov a obmedziť nasadenie tradičných neobnoviteľných zdrojov. Organizácie tak môžu podstatne znížiť celkové výdavky na prevádzku dátových centier, od vstupných investícií až po prevádzkové náklady, spojené so spracovaním jednotlivých úloh, čím zákazníkom umožnia využiť maximum IT služieb.

 

Architektúra kategórie net-zero

Dátové centrá HP Net-Zero Energy vychádzajú z inovatívnej architektúry, ktorá inteligentne kombinuje energetické a chladiace mechanizmy s plánovaním využitia IT zdrojov prostredníctvom štyroch základných komponentov:

  • Prediction Module (modul pre predpoveď): Využíva výkonný prediktívny analytický softvér pre predpovede dostupnosti a nákladov na využitie kritických zdrojov, vrátane obnoviteľných energetických zdrojov a snaží sa podľa analýzy aktuálnych dát odhadovať budúce požiadavky na výkon IT infraštruktúry.

  • Planning Module (modul pre plánovanie): Ponúka optimalizačný algoritmus, ktorý vytvára kompromis medzi plánovaním záťaže a prioritnými prevádzkovými procesmi, napr. dosiahnutie „net-zero“ energetickej prevádzky a umožňuje plánovať prevádzku v organizáciách podľa dostupnosti zdrojov – pri splnení všetkých kľúčových cieľov.

  • Execution Module (vykonávací modul): Umožňuje plánovať rozloženie záťaže a spotrebu energie v reálnom čase podľa aktuálnych požiadaviek na výkon a prevádzkových nárokov dátového centra.

  • Verification and Reporting Module (overovací a reportovací modul): Identifikuje a opravuje nesúlad medzi plánovaním a uskutočňovaním jednotlivých výpočtových úloh, čím zaisťuje presnejšie dodržanie plánu.

 

V rámci iniciatívy HP Open Innovation prináša modul pre predpoveď technológie vyvinutej HP Labs, Virginia Tech (Blacksburg, USA) a University of Limerick (Írsko).

 

Inovácie pre firemné prostredie

Stratégia divízie HP Enterprise Group počíta s ďalším rozšírením technológie dátových centier HP Net-Zero Energy v spolupráci s ostatnými divíziami HP prostredníctvom iniciatívy HP Moonshot Discovery Lab a HP EcoPOD, súčasti Discovery Lab v Houstone.

 

Na ďalšie rozšírenie dátových centier s architektúrou HP Net-Zero Energy a súvisiaci prieskum dopytu trhu je zamerané unikátne výskumné stredisko HP, vybudované vo Fort Collins v Colorade, ktoré úzko spolupracuje s HP Labs. Ide o kľúčový krok v oblasti sprístupnenia najvýznamnejších technológií celému trhu.

 

Ďalšie informácie

 

 

 

Neprehliadnite: