Bývalý redaktor "šarapatil" na serveri ITnews.sk

Matúš Serdula  /  05. 10. 2003, 00:00

AKTUALIZOVANÉ / Včera sme informovali o údajnom hacku stránky mesačníka PC Revue - ITnews.sk. V redakčnom systéme sa objavili dva nezvyčajné články. Ich obsah nasvedčoval tomu, že išlo o hackerský útok. Podľa vyjadrenia uverejneného na ITnews.sk v pondelok sa ale o hack nejednalo. Články pridal bývalý redaktor po prihlásení sa do redačného systému cez regulárne konto ako istú formu pomsty.

Stránka ITnews.sk používa redakčný systém Buxus. Články s názvami "HACKED by undergorund PEKING teem" a "d sddsd" boli pridané do redakčného systému cez regulárne konto redaktorky.

"A kto neoprávnene použil jej konto? Pátranie bolo naozaj veľmi „ťažké a úporné“… Pred týždňom bol totiž z našej redakcie „odídený“ redaktor ašpirujúci na stále miesto. Nastúpil k nám začiatkom septembra. Bohužiaľ, nezvládal nielen pracovné tempo, ktoré je u nás naozaj značné,"  píše v článku Bolo IT NEWS naozaj hacknuté? Pravda je trochu prozaickejšia... p. Martin Drobný, šéfredaktor mesačníka PC Revue. 
 
V súčasnosti redakcia PC Revue zbiera dôkazový materiál proti bývalému redaktorovi. Okrem iného disponuje IP adresami odkiaľ sa narušiteľ prihlasoval do redakčného systému Buxus. Na narušiteľa sa pripravuje aj trestné oznámenie.

Ako cez víkend vyzeralo ITnews.sk?


Hlavná stránka obsahovala chybové hlásenia

Po zobrazení članku HACKED by undergorund PEKING teem (diskusia k článku) bude prehliadač po dlhšom čase presmerovaný na stránku http://pbskids.org/teletubbies/.

Článok obsahuje text:
bla bla bla bla

technicke detaily na TLACOVEJ konferencii prosim.... zakladne pravidlo, ------- slecny ak mozete :-), 10101010101011010101010101lolololol Thanx to: dj magalova@@$$%#$%$%%$^^^ Budha way..., underground leaders, coders etc....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ your way is defined...

god save us !, fuck intolerance, knoving is not everything, IT isnt UNDERSTANDING, peace, harmony, world has change, some peoplz thinks that they are only one , who decide about rules of world, but still exist underground, still exist virtual GOD in virtual space, fuck many power, fuck BaD peoplz.. THC ruls, make love not WAR.... EOF.

#### relate URL #####$@!!$!###### relate URL2 #####

--

Posledná časť sa niekoľkokrát opakuje a obsahuje odkazy na stránky www.thc.sk a thunderdome.id-t.com.


Článok HACKED by underground PEKING teem

Redakcii PCrevue/ITnews.sk sa ospravedlňujeme za predčasné závery, ktoré sme uverejnili vo včerajšom článku na Inet.sk.

Neprehliadnite: