Kauza 60-eurové weby: Seychelská spoločnosť vymáha peniaze aj od neexistujúcich osôb

Tlačový servis  /  14. 06. 2012, 00:00

Seychelská spoločnosť, ktorá chce vydolovať peniaze od Slovákov zaregistrovaných na takzvané 60-eurové weby, rozosiela elektronické faktúry aj očividne vymysleným osobám. Antivírusová a bezpečnostná spoločnosť ESET radí tieto faktúry ignorovať. Tieto webové stránky sa objavili v rokoch 2010 a 2011. Od užívateľov žiadali po registrácii poplatok za prístup na stránku, väčšinou vo výške 60 eur.

 

 

 Sporné pohľadávky za neuhradený prístup na tieto spoplatnené weby nadobudla seychelská spoločnosť Flavio Contrepacore and Co. Ltd. Správou a vymáhaním pohľadávok však najnovšie poverila spoločnosť International Payment Services s.r.o. so sídlom v Bratislave, ktorá je však cez konateľa Antona Ballaya personálne prepojená so spoločnosťou BIB Services s.r.o. Tá má súdom zakázané vymáhať tieto pohľadávky. Firma International Payment Services začala pred niekoľkými dňami e-mailom rozosielať výzvy na uhradenie faktúry za využívanie týchto spoplatnených webov.

Spoločnosť ESET radí adresátom tieto faktúry neuhradiť. „Už pri uzatváraní „zmluvy“ boli používatelia úmyselne uvedení do omylu, že sa prihlasujú do súťaže o cenu, navyše zmluvy obsahujú v rámci slovenskej legislatívy neprijateľné podmienky,“ hovorí šéf právneho oddelenia ESETu Peter Kováč. „V prípade súdneho sporu bude musieť spoločnosť prevádzkujúca tieto webové stránky dokázať, že žalovaný zmluvu naozaj uzavrel. Do formulára totiž tieto údaje mohol zadať ktokoľvek,“ dodáva Kováč. Zaujímavosťou je, že výzvu rozposielajú aj neexistujúcim osobám s vymysleným vulgárnym menom.

Okresný súd v Prešove vydal 3. februára 2012 predbežné opatrenie, ktorým zakázal firme Online Investment Group Ltd. so sídlom na Seychelách a taktiež firme BIB Services s.r.o. z Nitry vymáhať tieto pohľadávky. Nitrianska spoločnosť to robila v mene spoločnosti Online Investment Group, tá svoje pohľadávky postúpila už menovanej seychelskej spoločnosti Flavio Contrepacore and Co. Ltd.

Antivírusové produkty ESET Smart Security a ESET NOD32 majú tieto 60-eurové weby v zozname stránok s potenciálne nebezpečným obsahom. Pri základnom nastavení týchto programov sa namiesto obsahu stránky zobrazí varovanie o blokovaní tohto webu. V tejto súvislosti bol ESET kontaktovaný právnikom, ktorý požadoval odstránenie webov zo zoznamu stránok s potenciálne nebezpečným obsahom. Spoločnosť to však odmietla, po čom sa na stránkach objavilo tvrdenie, že sú preverené slovenskou antivírusovou spoločnosťou. ESET uskutočnil v tejto veci príslušné právne kroky na ochranu svojho dobrého mena.


Neprehliadnite: