Tretina Slovákov nemá informácie o bezpečnosti práce

Tlačový servis  /  07. 06. 2012, 00:00

Investícia do ochranných odevov býva často na poslednom mieste

 

 

Zhruba tretina Slovákov nie je dostatočne informovaná o bezpečnosti svojej práce, ako aj o rizikách, ktoré jej na pracovisku hrozia. Menej informácií pritom majú ženy. Vyplýva to z prieskumu Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

 

Napriek miernemu zlepšeniu oproti minulosti je stupeň neinformovanosti Slovákov stále vysoký. Svedčia o tom aj štatistiky nehodovosti, ktoré hovoria o dvadsiatich pracovných úrazoch denne,“ hovorí Ľuboš Podolec zo spoločnosti Ľubica, ktorá pôsobí v oblasti ochranných pracovných odevov a pomôcok.

 

Najviac pracovných úrazov je podľa Podolca v odvetví priemyselnej výroby, dopravy či skladovania. Príčinami úrazov bývajú najmä nevhodné pracovné podmienky, nedostatočná odborná spôsobilosť či nepoužívanie ochranných pracovných pomôcok.

 

Ako ďalej z prieskumu vyplýva, približne tretina respondentov si myslí, že keby na pracovné riziká upozornila svojho zamestnávateľa, ich podnetu by sa nevenoval. „Pre mnohé firmy je investícia do bezpečnosti ľudí až na poslednom mieste. Ochranné odevy a pomôcky nakupujú až vtedy, keď sa niečo vážne stane,“ dopĺňa Podolec.

 

Spomedzi tridsiatich šiestich európskych krajín, v ktorých sa prieskum realizoval dopadlo najhoršie Macedónsko s 53-% a najlepšie Fínsko a Island len s 8-% mierou neinformovanosti o bezpečnosti a rizikách práce.

 

 

 

Neprehliadnite: