Držitelia domén žiadajú nápravu zlého stavu správy národných domén

Peter Polakovič  /  01. 10. 2003, 00:00

Držitelia domén rázne odmietajú obštruktívnu byrokratickú politiku nového správcu národných interentových domén .sk vyžadujúcu notársky overené podpisy zmlúv a finančný prispevok, ktorý poputuje pre prospech majiteľov súkromnej firmy Euroweb. Doména .sk je majetkom všetkých občanov tohto štátu a nie súkromnej organizácie. Žiadame, aby sa správa slovenských domén vrátila späť akademickej organizacii SANET, ktora nie je súkromnou firmou a na rozdiel od Eurowebu disponuje odborníkmi, pre ktorých správa národnej domény by nemala byť problémom.

(vyhlásenie Internetu pre všetkých)

Systém registrácie domén SK-NIC pod správou Eurowebu a trpí častými výpadkami a tak neplní svoje funkcie. Príkladom je aj nedávny výpadok, ktorý spôsobil dočasnú neexistenciu slovenského internetu. Doteraz sme sa nedočkali vysvetlenia čo bolo dôsledkom nielen tohto výpadku. Euroweb ignoruje požiadavky odborníkov združených v rôznych profesných organizáciach a všetky upozornenia jednoducho ignoruje.

---

Občianske združenie Internet pre všetkých podporuje budovanie informačnej spoločnosti na Slovensku a jej hlavným cieľom je dosiahnutie lacnejšieho a rýchlejšieho internetu pre všetkých. Podnetom na vznik združenia bola internetová petícia a protest proti zdražovaniu cien internetu na www.bystro.sk, ku ktorej sa pripojilo vyše 12 500 občanov a 500 internetových serverov a stránok. Cielom protestu bolo vyjadriť potrebu rýchlejšieho a lacnejšieho internetu na Slovensku.

Neprehliadnite: