Neefektívne finančné reportovanie bráni v kvalifikovanom rozhodovaní

Tlačový servis  /  04. 06. 2012, 00:00

Z výskumu spoločností Oracle a Accenture vyplýva, že veľké firmy síce zvyšujú svoje investície do systémov pre reporting, nedokážu z nich však získať maximálny prínos. Dôsledkom môžu byť bezprostredné aj dlhodobejšie problémy.

 

 

Výskum spoločností Oracle a Accenture ukazuje, že veľké organizácie po celom svete v poslednom čase významne investovali do systémov pre finančné výkazníctvo (reporting). Tieto investície boli ale často uskutočňované ad hoc, a firmy v dôsledku toho získali neefektívne riešenia. Nemajú teraz preto často o svojich finančných údajoch dostatočný prehľad, majú ich k dispozícii v zlej kvalite a manažéri si sú vedomí, že sa na ne nemôžu plne spoľahnúť.

Štúdia Challenges of Corporate Financial Reporting (Výzvy pre finančný reporting v podnikovom sektore) ukazuje, že podniky nemajú dostatočný prehľad ani o nákladoch na finančný reporting. Až 60 % zodpovedných manažérov nepozná celkové náklady na tieto systémy.

Zo štúdie vyplýva odporúčanie, že spoločnosti by mali zmeniť svoje investičné stratégie. Inak im hrozia vysoké náklady, neefektívne finančné výkazy, nedodržanie kľúčových termínov (vyžadovaných či už interne, alebo externe legislatívou) a ďalšie z toho potenciálne vyplývajúce problémy.

 

Najdôležitejšie zistenie štúdie:

  • Spoločnosti si uvedomujú, že pre zvýšenie efektivity musia investovať do nových systémov pre finančný reporting, tvorbu účtovných uzávierok a evidenciu operácií. V posledných 3 rokoch tu uskutočnilo zmeny 82 % podnikov. Z dopytovaných firiem 47 % do týchto systémov významne investovalo v posledných 12 mesiacoch.

  • Aj napriek týmto investíciám sa k finančnému reportovaniu, predovšetkým na dennej báze, naďalej používajú tabuľkové procesory (72 % prípadov) a e-mail (68 %). Ukazuje to, že vynaložené investície veľmi často nepriniesli očakávané výsledky a nové, nákladné systémy nie sú dostatočne efektívne.

  • 71 % finančných manažérov uvádza, že efektivita ich práce je znížená v dôsledku problémov s analýzou finančných údajov.

  • 68 % respondentov nemá dostatočný prehľad o procesoch reportovania, 84 % finančných manažérov má problém riadiť a kontrolovať kvalitu finančných údajov. V dôsledku neistoty ohľadom kvality týchto údajov sa problematizuje aj riadenie výkonnosti (performance management).

  • 15 % firiem zúčastnených v prieskume nedokázalo kvôli problémom s výkazníctvom splniť zákonné termíny pre reporting finančných údajov. V dôsledku toho sa vystavujú riziku sankcií či iných postihov, čo môže mať vplyv aj na cenu akcií dotknutých spoločností.

  • Organizácie však vnímajú nutnosť v nastúpenom trende ďalej pokračovať a zlepšovať svoje postupy. Až 86 % respondentov uviedlo, že ich firma je v budúcich 5 rokoch pripravená do systémov pre finančný reporting opäť významne investovať.

 

Štúdia bola na objednávku spoločností Oracle a Accenture vykonaná agentúrou Dynamic Markets. Dopytovaných bolo 1 123 špecialistov na financie vo veľkých podnikoch v 12 krajinách vrátane USA, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Španielska a Ruska.

Kompletné výsledky štúdie Challenges of Corporate Financial Reporting sú k dispozícii na webe http://bit.ly/KacUof.

 

 

Neprehliadnite: