HP zrýchľuje nasadenie cloudových aplikácií z mesiacov iba na minúty

Tlačový servis  /  30. 05. 2012, 00:00

Spoločnosti HP a F5 Networks ponúkajú automatizované prostredie na vylepšenú správu sieťových aplikácií

 

Spoločnosť HP predstavila nové riešenia, ktoré v náročnom podnikovom prostredí s rozsiahlou IT infraštruktúrou ponúkajú zjednodušené nasadenie aplikácií a definovanie rôznorodých bezpečnostných pravidiel pre siete i používateľov. Odstraňujú nutnosť manuálnej konfigurácie a umožňujú zaradiť nové aplikácie do existujúceho IT prostredia už v priebehu niekoľkých minút.

Na vývoji riešení, ktoré pokrývajú aplikačné i sieťové bezpečnostné politiky, HP dlhodobo spolupracuje so spoločnosťou F5, lídrom v oblasti sieťového prostredia optimalizovaného pre aplikácie (Application Delivery Networking, ADN) a bezpečnostné architektúry. Spoločne vyvinuté nové riešenia ponúkajú ucelenú správu siete prostredníctvom nástroja HP Intelligent Management Center a prinášajú zákazníkom rýchlosť i prispôsobivosť potrebnú na prechod do cloudovej prevádzky.

 

Nové riešenia kombinujú to najlepšie z technológie HP Virtual Application Networks, ktorá virtualizuje sieťové prostriedky a automatizuje procesy zabezpečujúce ich konfiguráciu, a z technológie F5 ADN, ktorá rovnaké aktivity vykonáva pri jednotlivých aplikáciách.

 

Tradičné siete sú príliš statické, neprispôsobivé a vyžadujú veľké množstvo manuálnych úprav, aby zvládli bezpečné doručovanie cloudovej aplikácie a služby používateľom,“ povedal Joe Skorupa, viceprezident a popredný analytik spoločnosti Gartner. „Vďaka automatizácii správy siete a pokročilejšiemu uplatneniu bezpečnostných politík pri sieťových aplikáciách môžu organizácie značne urýchliť nasadenie aplikácií a pritom podstatne znížiť riziko potenciálnych chýb spôsobených ručnou konfiguráciou.“

 

Sprevádzkovanie aplikácií v tradičnom dátovom centre vyžaduje mesiace ručnej konfigurácie jednotlivých systémov naprieč rôznymi vrstvami sieťovej infraštruktúry. Ďalšie týždne si potom vyžiada „sprievodná“ konfigurácia súvisiacich prevádzkových detailov, kam patria napríklad úpravy používateľských profilov pre firemné i používateľské zariadenia, ktoré pracujú v prostredí danej podnikovej siete. Typická podniková sieť obsluhujúca dátové centrum môže vyžadovať viac než 250 000 ručne vložených príkazov na adaptáciu najrôznejších pravidiel a vyše 100 000 konfiguračných krokov na jednotlivé aplikácie, čo je časovo veľmi náročný a na zlyhanie ľudského faktora vysoko náchylný proces.

 

S tým, ako sa organizácie zo všetkých priemyselných odvetví stále viac prikláňajú na stranu cloudových technológií a ďalších dynamických výpočtových prostredí, manuálna konfigurácia a nastavenie aplikácií stále viac stráca zmysel i význam.(1)

 

IT prostredie potrebuje držať krok s rýchlosťou vývoja danej organizácie, avšak pre tradičné aplikácie a obmedzené nastavenie siete i používateľských práv je veľmi ťažké tento trend dlhodobo udržiavať,“ povedala Bethany Mayer, senior viceprezidentka a generálna riaditeľka divízie HP Networking. „Vďaka HP Virtual Application Networks a našej spolupráce s F5 budú môcť zákazníci virtualizovať a automatizovať konfiguračné procesy v rámci celého IT prostredia – od jednotlivých aplikácií a používateľov až po komplexnú sieťovú konfiguráciu – podľa detailných individuálnych pravidiel a uviesť aplikácie do reálnej prevádzky, t.j. sprístupniť ich jednotlivým používateľom, už počas niekoľkých minút - a nie až o niekoľko týždňov či mesiacov, ako to bolo doteraz obvyklé.“

 

Sieťová evolúcia vďaka HP Virtual Application Networks a F5 ADN

Riešenie HP Virtual Application Networks poskytuje organizáciám ucelený prehľad o ich sieti a umožňuje im transformovať zastaranú fyzickú sieťovú štruktúru na programovateľnú a vysoko flexibilnú virtualizovanú sieť, ktorú možno ľahko prispôsobiť kľúčovým aplikáciám.

 

Nástroj HP Virtual Application Networks, ktorý spadá do portfólia HP konvergovanej infraštruktúry, sa dokáže spojiť s inteligentnými prvkami integrovanými priamo v serveroch, dátových úložiskách a sieťových prvkoch a automatizovať prideľovanie či konfiguráciu jednotlivých pracovných úloh pri súčasnej optimalizácii výkonu. HP Virtual Application Networks takisto aktívne využíva jednotlivé súčasti technológie Software Defined Networking (SDN), ktoré pomáhajú zrýchlenému nasadeniu a správe aplikácií.

 

Medzi konfigurovateľné SDN technológie patrí napr. nedávno uvedená OpenFlow, dostupná vo vybraných sieťových prepínačoch HP; predstavuje perspektívnu sieťovú virtualizačnú technológiu na flexibilnú, pokročilú kontrolu a jednoduchšiu konfiguráciu i správu sieťových zariadení podľa vysoko špecifických požiadaviek používateľov. Vďaka OpenFlow môže HP Virtual Application Networks pracovať so šablónami a ponúknuť zákazníkom typické modely na poskytovanie služieb či nástroja na automatickú konfiguráciu siete.

 

HP Virtual Application Networks zároveň predstavuje stratégiu, ktorej cieľom je nahradiť rozhranie príkazového riadku (CLI), ktoré sa používa v prostredí starších sietí k ručným zápisom jednotlivých príkazov na konfiguráciu siete. Na rozdiel od iných riešení na správu siete dokáže HP Virtual Application Networks pracovať s fyzickými i virtualizovanými prostrediami v jedinom systéme a podstatne tak zrýchliť a zjednodušiť kontrolu nad sieťovou infraštruktúrou.

 

Riešenie F5 ADN ponúka zákazníkom pokročilú správu procesov zabezpečujúcich poskytovanie a bezpečnosť aplikácií naprieč celou ich IT infraštruktúrou. Môžu tak jednoducho škálovať a prispôsobovať aplikácie obchodným požiadavkám podľa aktuálnych potrieb, zároveň je zabezpečená aj maximálna bezpečnosť, rýchlosť a dostupnosť aplikácií. Nástroje F5 ADN vytvárajú dynamickú infraštruktúru, ktorá maximalizuje výkon a dostupnosť fyzických i virtuálnych zariadení pri správe poskytovania aplikácií rôznymi druhmi prístrojov.

F5 ponúka taktiež aplikácie pre rôzne mobilné zariadenia a tablety, ako sú Apple iPhone, iPad či Samsung Galaxy, vďaka ktorým môžu používatelia bezpečne pristupovať na podnikové siete – lokálne i vzdialene.

HP a F5 prinášajú dôkladne otestované a preverené riešenia na nasadenie nástroja Microsoft® Exchange 2010, serverovú virtualizáciu a obnovenie dát v prípade havárie pre celú podnikovú infraštruktúru rádovo v minútach, ktoré zároveň až desaťnásobne zvyšujú výkon virtuálnych zariadení v mobilnom prostredí.(1) Organizácie vďaka tomu môžu:

  • skrátiť dobu sťahovania dát na strane používateľov, znížiť objem spamu o 70 % a zvýšiť efektivitu administrátorskej správy systémov až o 33 % pri zabezpečení maximálnej bezpečnosti siete pre Microsoft Exchange 2010;(1)

  • uvoľniť až 40 % serverových zdrojov a zvýšiť hustotu virtuálnych zariadení o 60 %, pričom v prípade serverovej virtualizácie môže prísť k nárastu výkonu prevádzkovaných aplikácií až o trojnásobok;(1)

  • znížiť čas presunu virtuálnych zariadení medzi dátovými centrami v prípade obnovy po havárii z 20 minút iba na 38 sekúnd. (1)

 

Vylepšenie správy siete v podnikovom prostredí

Až 60 % organizácií si nie je istá tým, aké zariadenia sú k ich sieti pripojené,(2) a preto spoločnosti HP a F5 zjednodušujú správu prostredí využívajúcich tzv. bring-your-own-device (BYOD)(3) prostredníctvom nástroja HP BYOD, ktorý zabezpečuje kontrolu a správu oprávnenosti prístupu jednotlivých používateľov a zariadení k podnikovým aplikáciám.

 

Riešenie HP BYOD využívajúce technológie F5 ADN identifikuje všetky zariadenia pripojené do podnikovej siete a zabezpečuje kontrolu oprávnenosti ich prístupu k jednotlivým aplikáciám prostredníctvom jediného administračného rozhrania.

 

Medzi ďalšie nové produkty a riešenia HP, ktoré umožňujú okamžite ťažiť z výhod HP Virtual Application Networks v praxi, patria:

  • HP Intelligent Management Center (IMC) verzia 5.1 na zjednodušenie správy káblových i bezdrôtových sietí prostredníctvom jedinej spoločnej platformy a monitorovanie činnosti pripojených zariadení vlastnených podnikmi i súkromne jednotlivými zamestnancami. Riešenie podporuje 5 786 zariadení od viac než 150 výrobcov, čo predstavuje najvyššie hodnoty na trhu.

  • Dynamic Virtual Private Network (DVPN) – dynamické virtuálne privátne siete, ktoré dokážu zvýšiť bezpečnosť pripojení k podnikovej sieti z akéhokoľvek miesta a znížiť zložitosť podnikových IT prostredí o 93 %, čím výrazne prispejú k úspore prevádzkových nákladov.

  • Prepínače radu 10500, ktoré zvyšujú výkon aplikácií náročných na šírku pásma, ako sú napr. prenosy hlasu a videa, vďaka o 75 % nižšej latencii a o 1 090 % vyššej priepustnosti, než konkurencia. Rovnako ponúkajú o 526 % vyššiu hustotu 10GbE portov na jednoduchšie preklenutie chýb na sieti a zvýšenie šírky pásma. Prepínače HP 10500 podporujú na štyroch portoch rýchlosť 40 GbE (dvakrát viac, než najbližšia konkurencia) s možnosťou ďalšieho rozšírenia prídavnými kartami a využívajú technológiu HP Intelligent Resilient Framework – HP inováciu, ktorá umožňuje virtualizovať viac prepínačov a centrálne ich spravovať ako jediný prístroj.

 

Nové služby HP na zrýchlenie a optimalizáciu aplikácií v dátových centrách

Nové portfólio služieb HP Network Infrastructure Optimization Services umožňuje zákazníkom podrobne sledovať sieťovú prevádzku a infraštruktúru v ich organizácii, identifikovať potenciálne úzke hrdlá siete a zabezpečiť najvhodnejšie podmienky na využívanie všetkých súčastí sieťovej infraštruktúry.

 

Portfólio služieb HP Technology Services ponúka tri kľúčové riešenia HP Network Infrastructure Optimization Assessment, HP Network Application Delivery Controller Services for Microsoft a HP Data Center to Data Center Network Optimization Services, ktoré pokrývajú celú sieťovú topológiu (od dátových centier po rozsiahle areály a firemné pobočky), pomáhajú odstrániť neefektívne procesy a optimalizujú IT infraštruktúru na rýchlejšie nasadenie nových aplikácií.

 

Program HP ServiceONE zvyšuje zisky obchodných partnerov pre oblasť sietí

Nový program HP ServiceONE Partner Support for Networking ponúka viac obchodných príležitostí kvalifikovaným obchodným partnerom divízie HP Networking, ktorí môžu rozšíriť svoje existujúce produktové portfólio o ďalšie služby spoločnosti HP a jej partnerov. HP ServiceONE Partner Support for Networking umožňuje kvalifikovaným partnerom ponúkať služby s pridanou hodnotou, správou a technickou podporou, ktoré využívajú znalosti a technológie z podporných nástrojov HP a príslušných školení.

 

Cena a dostupnosť(4)

  • Riešenie HP FlexNetwork s integrovanými systémami F5 BIG-IP sú už celosvetovo dostupné a možno ich získať prostredníctvom ponuky divízie HP Technology Services či obchodných partnerov HP a F5.

  • Moduly HP BYOD pre HP Intelligent Management Center 5.1 sp1 budú k dispozícii v priebehu júna s predpokladanou cenou od 2 739 USD (približne 2 190 €).

  • Moduly HP DVPN pre HP Intelligent Management Center 5.1 sp1 vstupujú do predaje s cenou od 8 398 USD (približne 6 710 €).

  • Prepínače HP 10500 možno kúpiť od 32 999 USD (približne 26 350 €).

 

Viac informácií o riešeniach HP Networking možno nájsť na webe www.hp.com/go/networking.


Neprehliadnite: