Prieskum GFI Software: viac ako dve tretiny IT administrátorov zvažuje zmenu zamestnania kvôli stresu v práci

Tlačový servis  /  24. 05. 2012, 00:00

Tretina pracovníkov IT má v priemere viac ako 10 hodín nadčasov týždenne

 

Spoločnosť GFI Software, popredný poskytovateľ infraštruktúry pre malé a stredne veľké podniky (SMB), oznámila výsledky svojho nového prieskumu IT Admin Stress Survey zameraného na prácu zamestnancov v IT. Podľa tohto prieskumu zvažuje 69 % IT administrátorov zmenu zamestnania kvôli veľkému pracovnému stresu. K najviac citovaným príčinám pracovného stresu patrili požiadavky manažérov, podpora užívateľov a náročné termíny. Prieskum tiež zistil, že IT profesionáli majú veľké množstvo nepreplatených nadčasových hodín, keď 34 % z nich si ročne nadpracuje ekvivalent ďalších 12 pracovných týždňov.

 

Prieskum iniciovaný spoločnosťou GFI Software sa uskutočnil analytickou firmou Opinion Matters na viac ako 400 respondentoch z radov IT pracovníkov vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch pracujúcich v organizáciách, kde pracuje od 10 do 500 zamestnancov. Tým bola položená otázka na úroveň stresu v práci, názory na hlavné stresové faktory a na to, ako tento stres ovplyvňuje ich osobný a profesijný život.

 

Kľúčové zistenia prieskumu zahŕňajú:

 

  • 69 % všetkých IT administrátorov považuje svoju prácu za stresujúcu.

  • 69 % všetkých britských IT administrátorov zvažuje zmenu svojho zamestnania (67 % amerických).

  • Dve tretiny respondentov (66 %) v Británii sa cíti minimálne rovnako či viac v strese než členovia ich sociálnej skupiny (72 % v USA).

  • Zatiaľ čo v britských organizáciách s 10 - 49 zamestnancami považuje svoju prácu za stresujúcu 56 % IT administrátorov (47 % v USA), tento údaj dramaticky stúpa na 84 % v organizáciách s 50 - 99 pracovníkmi (83 % v USA).

  • K trom najčastejším zdrojom stresu patria požiadavky manažérov (36 % vo V. Británii, 28 % v USA), podpora užívateľov (21 % vo V. Británii, 18 % v USA) a náročné termíny (15 % vo V. Británii, 20 % v USA).

  • Popri stresových faktoroch IT administrátori tiež zdôrazňujú, že pravidelne majú nadčasové hodiny nad rámec bežného 40-hodinového pracovného týždňa a britskí administrátori vo viacerých prípadoch prekračujú maximum - 48 hodín týždenne, ktoré je stanovené európskymi smernicami. Viac ako tretina britských IT administrátorov prekračuje svoj pracovný týždeň o 10 hodín a viac, čím nadpracovávajú ekvivalent 12 týždňov ročne.

 

82 % britských a 85 % amerických respondentov priznáva, že ich práca nejakým spôsobom ovplyvňuje ich osobný život. Podľa výsledkov štúdie respondentov trápi:

 

  • Oslabená pozícia vo svojej sociálnej skupine (42 % vo V. Británii, 40 % v USA)

  • Nedostatok času strávený so svojimi deťmi (36 % vo V. Británii, 39 % v USA)

  • Oslabené vzťahy s priateľmi a rodinou (32 % vo V. Británii, 35 % v USA)

  • Nedostatok spánku v dôsledku pracovného vyťaženia (31 % vo V. Británii, 42 % v USA)

 

Okrem toho významné množstvo opýtaných IT pracovníkov tiež vykazuje podpriemernú fyzickú kondíciu a štvrtina z nich dokonca trpí zdravotnými problémami, ako napr. vysokým krvným tlakom.

 

IT je dnes kľúčovým komponentom úspechu každej spoločnosti a aj napriek tomu rad malých a stredne veľkých spoločností neposkytuje svojim IT manažérom také rozpočty, personál a zdroje, aby mohli efektívne vykonávať svoju prácu,“ povedal Martin Říha, riaditeľ pre stratégiu v spoločnosti GFI Česká republika a Slovensko. „A to sa podľa našich skúseností nepremieta iba do stresujúceho prostredia v IT oddeleniach, ale tiež dopadá na ich profesijný a osobný život. SMB spoločnosti by sa mali snažiť o to, aby ich pracovníci v IT mali k dispozícii všetky nástroje, ktoré potrebujú na úspešnú prácu a mohli tak fungovať produktívnejšie a lepšie vybalancovali svoj pracovný a súkromný čas.“

 

Veľká časť pracovného stresu IT administrátorov vzniká okrem iného v dôsledku požiadaviek užívateľov, ktorým často chýbajú základné znalosti práce s počítačom. Respondenti prieskumu napríklad uviedli, že dostávajú veľké množstvo požiadaviek kvôli „poruche“ počítača nepripojeného do elektrickej siete, pri vyliatí tekutiny do počítača či vedomého opakovaného sťahovania rovnakého škodlivého obsahu. Viac bizarných prípadov užívateľských požiadaviek je dostupných na http://www.gfi.com/blog/survey-5-most-ridiculous-things-it-admins-have-seen-business-users-do-infographic.

 

 

Neprehliadnite: