AVG a Monkey Business vyzývajú k opatrnosti pri preberaní hudby z online obchodov

Tlačový servis  /  15. 05. 2012, 00:00

Spoločnú snahu podporia koncertom 24. mája v Žlutých lázních v Prahe

 

AVG Technologies (NYSE: AVG), poskytovateľ internetovej a mobilnej bezpečnosti pre približne 108 miliónov aktívnych používateľov, sa štvrtýkrát spojil s kapelou Monkey Business a spoločne tentoraz vyzývajú k opatrnosti pri preberaní hudby do počítačov a mobilných zariadení z online obchodov. Snaha bude podporená koncertom kapely 24. mája v Žlutých lázních v Prahe. O lístky môžu všetci súťažiť na Facebooku AVG v interaktívnej hre Útok vírusov.

Podľa najnovšej štúdie spoločnosti AVG o bezpečnosti na internete sa za prvý štvrťrok roku 2012 celosvetovo zvýšil počet mobilných online zariadení s operačným systémom Android o viac ako 300 miliónov. Android je tak z dôvodu svojho masového používania najviac napádaný kyberzločincami. Radikálne rastie i množstvo napadnutých hudobných aplikácií určených pre tieto zariadenia.

Mám vo svojom mobile veľké množstvo muziky vrátane songov od Monkey Business a bol by som veľmi nerád, keby som o ne kvôli útoku kyberzločinca prišiel,“ povedal J.R. Smith, generálny riaditeľ AVG. „Ak chcú používatelia internetu pokojne sťahovať hudbu a nebáť sa, že s obľúbenou pesničkou sa im dostane do mobilu alebo počítača nežiadaný hosť v podobe vírusu alebo malvéru, mali by mať nastavený funkčný a aktualizovaný bezpečnostný softvér.“

 

Iba štvrtina ľudí v Európe (27 %) pritom vníma svoj smartphone ako potenciálnu hrozbu. Veľmi málo ľudí používa antivírusovú ochranu alebo softvér, ktorý zaisťuje internetovú bezpečnosť pre tieto tzv. chytré telefóny (16 %). Hudobné aplikácie v súčasnosti patria k najviac preberaným aplikáciám v chytrých telefónoch. Podľa niekoľkých nezávislých štúdií2 tvoria napríklad až 51 % tržieb z mobilnej hudby iba vyzváňacie tóny. Na ďalších miestach figurujú uvítacie melódie a preberaná i streamovaná hudba, ktorá sa ešte pred pár rokmi v globálnych rebríčkoch takmer neobjavovala.

Obľúbená česká skupina Monkey Business podporuje spoločnosť AVG v jej snahe. Matěj Ruppert, frontman kapely, hovorí: „Sme samozrejme radi, keď si naši fanúšikovia sťahujú našu hudbu, ale nechceme, aby boli vystavení rizikám. Mali by preto používať legálne online obchody a chrániť sa pravidelne aktualizovaným antivírusovým programom.“

Online obchody sú rajom pre kyberzločincov, ktorí inkasujú platby, a okrem vytúženej pesničky dodajú do mobilného zariadenia alebo počítača i nejaký malvér, s ktorého pomocou si potom od používateľa stiahnu všetky osobné dáta. Podľa správy AVG o bezpečnosti na internete je totiž používateľ väčšinou veľmi jednoduchým cieľom, stačí poznať jeho zvyky, vzbudiť v ňom zvedavosť a záujem, a to sa pri ponuke populárnych interpretov a kapiel veľmi často podarí. Ešte viac obozretnosti a opatrnosti je namieste pri ponukách na sťahovanie hudby zadarmo.

AVG a MB radia všetkým milovníkom dobrej muziky, aby používali iba preverené servery a obchody, a zároveň mali vždy aktualizovaný antivírusový program na svojom počítači či mobilnom zariadení. Zároveň pozývajú všetkých svojich používateľov a fanúšikov na koncert, ktorý sa uskutoční 24. mája v Žlutých lázních v Prahe.


 


1 AVG Q1 2012 Community Powered Threat Report

2 Nezávislé výskumné agentúry eMarketer, Juniper Research, ktoré sa zaoberajú i výskumom v oblasti digitálnych médií a internetu

 

Neprehliadnite: