Ericsson uverejnil ročnú správu o udržateľnom rozvoji a spoločenskej zodpovednosti firmy

Tlačový servis  /  11. 05. 2012, 00:00

Ročná správa Ericssonu (burza NASDAQ: ERIC) o udržateľnom rozvoji a spoločenskej zodpovednosti firmy nazvaná „Technológia pre dobrú vec“ potvrdzuje pevné presvedčenie firmy o transformačnej sile informačných a komunikačných technológiách (IKT), ktorá dokáže zrýchliť spoločenský a ekonomický rozvoj a nasmerovať nás na cestu hospodárenia s nízkymi emisiami uhlíku.

 

 

Hlavné oblasti spomínané v správe:

Energeticky úsporné riešenia

Odvetvie IKT môže pomôcť riadiť prechod na hospodárenie s nízkymi emisiami uhlíku prostredníctvom hospodárnejšieho využitia zdrojov. IKT prispievajú k celosvetovým emisiám oxidu uhličitého asi 2 %, skrývajú však potenciál kompenzovať značnú časť zo zostávajúcich 98 % emisií vznikajúcich v iných odvetviach. Výskumné oddelenie Ericssonu naznačuje, že vďaka hospodárnejšiemu využitiu energie v telekomunikačných sieťach porastie celková spotreba energie u IKT do roku 2020 len mierne.


Niektoré z našich činností zvyšujúce efektivitu sítí

  • V uplynulom desaťročí Ericsson zvýšil energetickú účinnosť základňových staníc sietí 3G/4G o 85 % a súčasne uspokojoval požiadavky na šírku pásma vznikajúcu v prepojenej spoločnosti, bez toho aby vzrástla spotreba energie na užívateľa.

  • Riešenie „Psi“- Coverage od Ericssonu zabezpečuje mobilné vysokorýchlostné (3G) pokrytie s úsporou energie 45 % v porovnaní s tradičnými riešeniami. Toto riešenie využíva novú technológiu Ericssonu k podstatnému zvýšeniu pokrytia, ktorá prináša významnú úsporu energie a nákladov vďaka využitiu rádiovej stanice pracujúcej v jednom štandarde.

Trvalo udržateľné mestá a urbanizácia

  • Ericsson si uvedomuje, že rola miest v budúcom trvalo udržateľnom rozvoji bude stále významnejšia. Do roku 2016 budú husto obývané mestské aglomerácie, ktoré predstavujú menej než 1 % celkového zemského povrchu, vytvárať približne 60 % celkového objemu mobilnej dátovej prevádzky. Ku zvýšeniu kapacity sietí v týchto aglomeráciách vybudujeme heterogénne siete, v ktorých budú výkonné rádiové základňové stanice s veľkým dosahom doplnené menšími piko a mikro základňovými stanicami, ktoré dodajú ďalšie kapacity v oblastiach s vysokým dopytom. Vďaka blízkosti telekomunikačného uzlu s nízkou spotrebou energie budeme môcť znížiť záťaž uzlov s vysokou spotrebou a tým ušetriť energiu.

  • Ericsson sa stal zakladajúcim členom Nadácie nových miest, neziskovej švajčiarskej organizácie usilujúcej o zlepšenie kvality života a práce v globálnom meste 21. storočia. Ericsson riadi pracovnú skupinu o trendoch v oblasti dochádzania do miest; na otváracom Summite nových miest, ktorý sa bude konať v Paríži 14.–16. 5., prebehne množstvo inovatívnych diskusií.

V roku 2011 generálny riaditeľ Ericssonu predsedal Pracovnej skupine pre zmenu klímy vo Výbore pre vysokorýchlostné pripojenie, ktorá vypracovala správu s dôležitými strategickými odporúčaniami týkajúcimi sa role IKT pri riešení zmeny klímy nazvanou „Vysokorýchlostní most: spojenie IKT s opatreniami riešiacimi zmenu klímy za účelom dosiahnutia hospodárenia s nízkymi emisiami uhlíku“.

Spoločenský a hospodársky rozvoj

Konektivita je základným prvkom umožňujúcim hospodársky rast a vyššiu kvalitu života. IKT zjednodušuje vzdelávanie, finančné služby, zdravotnú starostlivosť, bezpečnosť a živobytie. Existencia viac než šesť miliárd mobilných pripojení vyžaduje inovatívne prístupy, ako osloviť „poslednú“ miliardu užívateľov tvoriacich základ pyramídy. Ericsson sa sústredil na dve správy a mnoho projektov s cieľom upozorniť na tento potenciál:

  • Štúdia, ktorú v roku 2011 spoločne vypracovali Ericsson, Arthur D. Little a Chalmersova technologická univerzita vo Švédsku na základe prieskumu vykonaného v 33 krajinách OECD, vyčísluje izolované dopady vysokej rýchlosti pripojenia a ukazuje, že pri každom zdvojnásobení rýchlosti pripojenia v konkrétnej ekonomike sa HDP zvýši o 0,3 %.

  • Správa nazvaná „Využitie informačných a komunikačných technológií pre základ pyramídy“ posúdila 280 projektov a identifikovala kľúčové faktory úspechu pri vytváraní pozitívnych dopadov na spoločnosť a hospodárstvo.

  • Dosiahli sme pokrok v kľúčových projektoch v oblasti spojovania rodín utečencov a projektu Connect to Learn, ktorý oslávil rok svojej existencie. Projekt zabezpečil prístup k IKT pre približne 5000 afrických študentov a prostriedky na štipendiá vo výške viac než jeden milión dolárov.

Obchodná etika

Naši partneri očakávajú, že Ericsson bude aj naďalej uplatňovať vysoké štandardy obchodnej etiky. Napriek tomu, že telekomunikácie prinášajú mnoho pozitív, Ericsson si uvedomuje, že technológie je možné zneužiť a vznikajú tak nové problémy s ich etickým využitím. Snažíme sa podporovať využitie technológií ako sily prinášajúcej dobro, skôr než ako nástroja, ktorý je možné použiť v neprospech demokratických princípov; v roku 2011 sme aktívne pracovali s novým dokumentom Vodcovské princípy obchodných a ľudských práv, ktorý vydalo OSN, a vo svetle týchto zásad sme posilnili interné kontrolné procesy.
 

Spolupracujeme s rôznymi partnermi, ktorí nám pomáhajú uskutočniť náš ciel nazvaný Technológia pre dobrú vec prostredníctvom konkrétnych projektov a inovatívnych riešení, výskumu, propagácie tohto cieľa a vplyvu sociálnych médií, ktoré slúžia ako katalyzátor zmeny,“ prehlásila Elaine Weidman-Grunewald, viceprezidentka pre trvalú udržateľnosť
a spoločenskú zodpovednosť firmy Ericsson. Navštívte naše webové stránky, prečítajte si správu a pripojte sa k nám na službe Facebook alebo Twitter, kde sa dozviete viac informácii o našich projektoch a pokroku pri ich realizácii.

Neprehliadnite: