Nepremigrovalo ešte niekoľko dôležitých domén

Martin Vataha  /  26. 09. 2003, 00:00

AKTUALIZOVANÉ / Pár dní pred definitívnym deaktivovaním nepremigrovaných domén sme sa opäť pozreli na to, ako to vyzerá s TOP doménami na Slovensku. Podľa údajov z sk-nic.sk ešte nepremigrovali napríklad Sector.sk, Onlinehry.sk, či E-zones.sk. Vydrží nový systém prechod a deaktiváciu domén?

Od 13.1.2003 beží nový systém pre registrovanie slovenských národných domén. Odstránil chyby starého, priniesol pár noviniek... Jednou z najočakávanejších noviniek bola možnosť registrovať domény aj fyzickým osobám, teda pre registráciu už nepotrebujete IČO.

Druhá fáza je už na svojom konci a dňa 1.10.2003 dôjde k deaktivácii nepremigrovaných domén. Pôvodne sa mala druhá dáza skončiť 1.7.2003, no na základe žiadosti registrátorov internetových domén sa posunula až na budúcu stredu.

25. júna 2003 sme vám priniesli prehľad stavu TOP domén (podľa systému Naj.sk). Keďže do deaktivácie zostáva už len pár dní, prinášame vám túto tabuľku opäť:

Por. č.
Názov podľa Naj.sk
Adresa
Stav
1. Zoznam Hlavná Stránka http://www.zoznam.sk OK
2. AZet.sk www.azet.sk OK
3. Pobox.sk www.pobox.sk OK
4. SME www.sme.sk OK
5. Post.sk www.post.sk OK
6. Sector www.sector.sk TA
7. Nový čas www.novycas.sk OK
8. Azet.sk - Rýchla pošta http://pokec.azet.sk N/A
9. Zoznam E-mail http://mail.zoznam.sk N/A
10. Zoznam Dnes http://dnes.zoznam.sk N/A
11. Pravda www.pravda.sk OK
12. Profesia www.profesia.sk OK
13. Online hry www.onlinehry.sk TA
14. Markiza.sk www.markiza.sk OK
15. Funny www.funny.sk OK
16. E-zones www.ezones.sk TA
17. Elektronická zbierka zákonov SR www.zbierka.sk OK
18. Živě Slovensko www.zive.sk OK
19. TipCars www.tipcars.com Doména COM, nie SK
20. Slovenský raj www.slovenskyraj.sk NEPREMIGROVANÁ
21. TZ www.zoznamst.sk NEPREMIGROVANÁ
22. Národná obroda www.narodnaobroda.sk NEPREMIGROVANÁ
23. InZine www.inzine.sk OK
24. WSD Network * N/A
25. LIMBA www.limba.sk OK

Vysvetlivky:
OK – doména je v novom systéme zaregistrovaná, je zaplatený poplatok
NEPREMIGROVANÁ – doména nebola premigrovaná do nového systému
N/A – buď je to subdoména, prípadne sa jedná o viac domén, ktoré vlastní jedna spoločnosť a sú štatistikou registrované ako jedna.
TA - doména je technicky akceptovaná

Zaujímavé je, že sa zmenil stav iba jednej domény :).

Ako to vyzerá si inými doménami?
Je známe, že v našej politike sa používa domény .gov.sk, pod ktorou sídlia ministerstvá, napr. http://www.foreign.gov.sk - Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej Republiky. Jej stav? Nepremigrovaná do nového systému.

Národná rada Slovenskej Republiky (http://www.nrsr.sk): Doména je technicky akceptovaná, je potrebné uhradiť poplatok.

Aj pán prezident má svoju doménu. Sídli na adrese http://www.prezident.sk (ako aj www.president.sk) a tak ako doména NRSR je technicky akceptovaná.

A čo školy?
Vezmime si na "mušku" najprv stredné a základné školy. Všetky, ktoré sú začlenené do projektu Infovek majú doménu v poriadku. Ako to? Asociácia projektu Infovek sa rozhodola, že všetky domény začlení pod jednu. Edu.sk, teda škola, ktorá mala adresu www.nazovskoly.sk, má teraz adresu www.nazovskoly.edu.sk. Školy, ktoré si chcú pôvodnú doménu nechať, si ju musia premigrovať na vlastné náklady.
Ako sú na tom vysoké školy? Náhodne sme si ich pár vybrali. Technická univerzita v Košiciach (www.tuke.sk), Komenskeho univerzita v Bratislave (www.uniba.sk) premigrovali svoje domény. No Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre (www.ukf.sk)  svoju doménu dodnes nepremigrovala.

Je zaujímavé, koľko domén, portálov zostane po 1.10.2003 nefunkčných. Začalo sa obdobie, kedy registrátori registrujú čo najviac domén, aby zostali funkčné. Vydrží nový systém prechod a deaktiváciu? Nazačnú sa až potom problémy? To sa dozvieme už čoskoro.

Aktualizácie :
26.9.2003, 17:15, kontrola nepremigrovaných domén - doména e-zones je už technicky akceptovaná.
28.9.2003, 16:00, domény onlinehry.sk a sector.sk sú technicky akceptované, doména Národnej Rady Slovenskej Republiky bola premigrovaná do nového systému.

Neprehliadnite: