Čo priniesla Beta Visual Studia „11“?

Platená reklama  /  11. 05. 2012, 00:00

Začiatkom marca sprístupnil Microsoft „beta“ verziu pripravovaného Visual Studia s kódovým označením „11“. Čím láka nové Visual Studio vývojárov?

Vývoj pre Windows 8

Uvedenie “VS11” Beta logicky súvisí s príchodom Windows 8 Consumer Preview, pretože vývojárom bolo potrebné poskytnúť kompatibilný nástroj spĺňajúci požiadavky vývoja pre Windows 8 - špeciálne nových Metro aplikácií (plnoobrazovkové aplikácie dizajnované podľa Metro doporučení s podporou dotyku). Windows 8 šablóny predpripravia skelet budúcej aplikácie s podporou jazykov JavaScript, C++, C# alebo Visual Basic. Na návrh dizajnu slúži zabudovaný nástroj “Blend” pre Visual Studio 11, ktorý zvláda HTML aj XAML. Pre lokálne odladenie aplikácií slúži simulátor. Hotové aplikácie dokáže Visual Studio pripraviť ako “balíček” pre obchodovateľný katalóg Windows Store.


Šablóny Windows 8 Metro aplikácií“

Vývojárske prostredie

V jednoduchosti je nielen krása ale aj efektívnosť. Visual Studio 11 Beta prináša jednoznačne prehľadnejšie prostredie so zjednodušenými nástrojovými lištami, menším počtom krokov potrebných na zobrazenie kódu či sprístupnenie príkazov na kompilovanie, ladenie, “buildovanie” a iné časté povely pri vývoji aplikácií. Niektoré vylepšenia sú orientované na vývoj v istom programovacom jazyku. Pri kódovaní v C++ môžete vkladať útržky kódu (code snippets), využívať nástroje na dodržanie kvality kódu (“code coverage”, “architecture explorer”, diagramy aplikačných vrstiev). Výrazné vylepšenia nájdete pri písaní JavaScript kódu, ktorého podpora je veľmi blízka podpore .NET jazykov - breakpointy, navigácia v kóde atď.

Jazyky

Visual Studio 11 zahŕňa priamu podporu jazykov C#, Visual Basic, F#, C++ a JavaScript. Microsoft implementácia JavaScript-u v Visual Studiu 11 spĺňa špecifikáciu “ECMAScript 5 Edition”. C++ podpora obsahuje úplnú štandardnú knižnicu C++ 11 vrátane nových prvkov jazyka – bezstavové lambda konštrukcie, SCARY iterátory, cykly založené na rozsahoch atď. Pre C# 5.0 a VB 11.0 sú najväčšie inovácie v oblasti asynchrónneho vývoja. Anders Hejlsberg navrhol novú syntax, ktorá umožňuje napísať v C# a Visual Basic-u asynchrónny kód tak, aby sa podobal na čitateľnejší synchrónny kód.

.NET Framework 4.5

Vylepšenia v jazykoch sa preniesli aj do .NET Frameworku (asynchrónne triedy, DataFlow knižnice pre tvorbu aplikácií podporujúcich paralelizmus, .NET profil pre Windows 8 Metro aplikácie) a naviac “framework” prešiel optimalizáciou na rýchlosť a uvoľnovanie pamäte. Významným rozšírením .NET 4.5 sú portovateľné knižnice, ktoré sú doporučenou cestou pre tvorbu knižníc referencovateľných bez úprav na rôznych platformách - Windows 8, Windows Phone, Silverlight, XBOX 360 a .NET.

LightSwitch ako časť Visual Studia 11

Rýchly vývoj obchodných aplikácií pomocou návrhárov prostredia Visual Studio LightSwitch je súčasťou “inštalačiek” Visual Studia 11 vyšších edícií Professional, Premium a Ultimate. LightSwitch prichádza naviac s podporou dát zo zdroja podporujúceho Open Data Protocol (OData) a umožňuje vypublikovať dáta cez OData služby použiteľné napríklad v PowerPivot pohľadoch. Viac detailov nájdete na blogu nástroja LightSwitch.


“Vývoj aplikácií v Visual Studio LightSwitch”

Novinky pre tímový vývoj

Od Visual Studia 2005 rozširoval Microsoft nástroje pre riadenie životného cyklu aplikácií s dosahom aj na nevývojárskych členov projektových tímov. Visual Studio 2010 prinieslo nástroje, ktorými sa do projektového cyklu pridali manuálny testeri. Visual Studio 11 pridáva podporu používateľa a prevádzkových rolí cez “storyboarding” rozšírenia PowerPointu, rozširuje nástroje na podporu SCRUM metodiky. Pre lepšiu spoluprácu celého produktového tímu bol pridaný “feedback” scenár, v ktorom si vývojár vyžiada cez projektový web pripomienkovanie. Automaticky odoslaný email umožní používateľovi spustiť klientský “feedback” nástroj, v ktorom popíše svoje pripomienky a odošle ich naspäť do projektového cyklu. Nástroj Test Manager je vo verzii 11 vylepšený o “exploratory” testovanie (označované aj ako agilné testovanie), ktoré umožňuje nájsť chyby neodchytiteľné tradičným “test case” spôsobom. Nový Unit Test Explorer sprístupňuje testy pre projekt bez ohľadu na to, pre ktorý testovací framework boli napísané (MSTest, xUnit.net, NUnit atď.). Ďalším zaujímavým nástrojom v “VS11” je analyzátor klonovania kódu, ktorý preverí v projekte podobnosť fragmentov kódu s možnosťou refaktoringu. Najdôležitejšou novinkou pre malé tímy je dostupnosť bezplatnej edície Team Foundation Server Express, ktorá ponúka správu zdrojového kódu, jednoduché projektové riadenie a správu aplikačných “buildov” z nástroja Team Explorer zabudovaného do Visual Studia.


“Panel TeamExplorer v Visual Studiu”

Kompatibilita

Ak máte hotové projekty na Visual Studiu 2010 SP1 môžete ich bez akýchkoľvek “upgradov” dokončiť v Visual Studiu 11. Vo väčšine prípadov budete dokonca môcť používať Visual Studio 11 a pritom spolupracovať na projektoch s členmi tímu, ktorí budú naďalej používať Visual Studio 2010 SP1.

Visual Studio 11 Beta môžete bezplatne prevziať z download centra Microsoftu v rôznych edíciach. Aby ste sa pri vývoji v novom Visual Studio neutopili v spleti neúplných informačných zdrojov, začnite na vývojárských centrách Microsoft-u:

Neprehliadnite: