Čo nám internet ponúka I. - Elektronická pošta

Martin Vataha  /  08. 10. 2003, 00:00

E-mail je pravdepodobne jedna z najznámejších a najpoužívanejších internetových služieb. Vďaka internetu môžeme posielať správy rýchlo a s použitím šifrovania aj bezpečne. Ak ste začiatočník, či potrebujete niekomu vysvetliť čo je to email, ako funguje, či čo je to spam, tento článok pomôže.

Medzi najväčšie výhody patrí rýchlosť akou bude mail doručený príjemcovi. Váš kamarát na druhom konci sveta si môže už za pár minút prečítať vaše slová - klasickému listu by to trvalo aj pár týždňov.

Druhou výhodou mailu je jeho cena. Tú, ktorú musíte zaplatiť, aby ste ho mohli poslať. Je veľmi nízka, keďže pokrýva náklady na pripojenie k vášmu poskytovateľovi internetu (či už pomocou bežnej telefónnej linky, ISDN, aDSL, káblovej televízie, satelitu, optického kábla, či Wi-Fi). Je jedno, či posielate mail kolegovi z kancelárie alebo kamarátovi, ktorý je na študijnom pobyte na Novom Zélande.

Ďalšou výhodou je presnosť. V prípade, že ste zadali zle mailovú adresu, dostanete mail späť so správou, že daná adresa neexistuje. Možno bola zmenená, možno zanikla, možno vám ju dal kamarát úmyselne, aby sa vás zbavil J.

Ako email funguje?

1. Napíšete mail, ktorému dáte istý názov, predmet. Odošlete ho na mailovú adresu tvaru nieco@domena.sk (pozor nie na www.nieco@domena.sk!)
2. Akonáhle sa začne správa odosielať, váš počítač sa spojí pomocou SMTP protokolu (Simple Mail Transfer Protocol) s mailovým serverom, ktorému váš mail odovzdá.
3. Poštový server nájde server príjemcu vašej správy, ktorému mail odošle.
4. Server zistí, ktorému užívateľovi je správa určená a uloží ju do jeho schránky. V prípade, že užívateľ nie je pripojený, správa mu zostáva v jeho stránke, kým si ju neprečíta a nevymaže.
5. V prípade, že si chce užívateľ prečítať správu, pripojí sa na internet a pomocou protokolu POP3 (Post Office Protocol) si správu stiahne do svojho počítača a prečíta si ju.

K prenosu správ je možné použiť aj modernejší protokol IMAP (Internet Message Access Protocol), ktorý vám umožní stiahnuť najprv hlavičku správy (odosielateľ, predmet, dátum, ...) a potom na základe vášho želania sa vybrané správy prenesú k vám.

Protokol IMAP sa často využíva vo Webmailoch, ktoré umožňujú čítať poštu z ktoréhokoľvek miesta na Zemi (kde je pripojenie na internet). Vo svojom prehliadači si otvoríte nejakú stránku, prihlásite sa vašim menom a heslom a prečítate si poštu. Ak chcete, správy vymažete, ak nie, zostanú na serveri.

Prístup k vašej pošte máte len vy, pretože len vy poznáte prístupové meno a heslo. Takto je zabezpečený fakt, aby nemohol hocikto čítať vašu poštu.

K vášmu e-mailu možete priložiť aj prílohu. Môže to byť textový dokument, obrázok, video, šetrič obrazovky, vírus ... :). V prípade, že je príloha objemnejšia, nie je zlé spýtať sa daného človeka, či mu to môžete poslať (ak vás o to vyslovene nepožiada), pretože nie každý je ochotný čakať kým sa mu pošta stiahne (a tiež aj platiť – môže mať napr. obmedzenú kapacitu schránky)

V súčasnosti je v súvislosti s e-poštou spomínané slovo SPAM. Spam je nevyžiadaná, obyčajne reklamná, pošta. Spammeri v súčasnosti prehľadávajú stránky a hľadajú mailové adresy, aby ich mohli zaradiť medzi príjemcov svojho mailu. Spam obyčajne ponúka odkazy na erotické stránky, nabáda vás kúpiť si výrobok, prípadne vás otravuje zbytočnosťami. Svetové spoločnosti sa snažia znížiť počet odoslaných spamov pomocou rôznych filtrov, no hľadajú sa aj lepšie riešenia. Na mieste je aj upozorniť na fakt, že rozosielanie spamov môže byť v niektorých krajinách trestné.

Ako vidíte Internet a e-mail nevznikol len tak z ničoho nič. Nabudúce si povieme niečo o ďalších službách internetu.

Martin Vataha

Neprehliadnite: