Internet - minulosť a súčasnosť

Martin Vataha  /  25. 09. 2003, 00:00

Žijeme v 21. storočí, ktoré nám ponúka farebné plazmové televízory, bluetooth, mobilné telefóny s farebnými displejmy, wi-fi pripojenie na internet ... hmmm... internet? Je to nová technológia? Aká je jej história, možnosti, súčasnosť a aké má vyhliadky do budúcnosti?

Ako sa to všetko začalo?

Internet je najväčšia počítačová sieť na svete, je to akási sieť sietí. Za jej vznikom stojí potreba americkej armády v čase studenej vojny – zabezpečiť v prípade nukleárnej vojny komunikáciu medzi ministerstvami, vedeckými pracovníkmi (resp. ich počítačmi) bez centrálneho bodu. Ak by nepriateľ zničil jednu časť, druhá by bez problémov „frčala“ ďalej.

Na konci roku 1969 vznikla prvá sieť nazývaná ARPANET. Najprv spájala 4 americké univerzity (zaujímavé je, prečo nie ministerstvá J). ARPANET sa od svojho vzniku používal na iné účely ako bol stvorený. Keďže bol využívaný najmä vedcami, najobľúbenejšou témou sa stali diskusie, vedci si vymieňali nové poznatky o svojich projektoch. O tri roky neskôr mala sieť ARPANET 37 uzlov, nasledujúci rok prekročila hranice Spojených Štátov a boli k nej pridané (resp. pripojené) uzly v Nórsku a vo Veľkej Británii.

Postupne sa k nej pripájali podobné európske siete s názvami EUNET a EARN, japonská sieť JUNET a britská JANET. Takto už tento projekt stratil pôvodný zámer, a preto sa jeho pôvodná časť (ARPANET) odpojila a zanikla. V skutočnosti ale nezanikla, len sa premenovala na súčasný internet.

Najväčší rozmach Internetu sa začal až keď anglický počítačový expert Timothi Berners-Lee vytvoril internetovú službu WWW. Táto služba vznikla z potreby zlepšenia komunikácie medzi vedeckými pracovníkmi v rôznych častiach sveta, ktorí pracovali na podobných projektoch. Mohli si rýchlejšie vymieňať poznatky a komunikovať medzi sebou. Vďaka atraktívnym možnostiam v prenášaní dát, videa a zvuku sa stala veľkým lákadlom pre bežných ľudí a položila základ masového celosvetového rozšírenia internetu. V roku 1986 vznikla prepojením piatich superpočítačových centier v USA sieť – tzv. chrbtica – NFSNET, ktorá je ňou dodnes.

Obrovský rozmach internetu nastal až potom, keď sa stali počítače bežnou súčasťou pracovísk, no najmä domácností. (približne roky 1989 – 1998). Dnes, keď je internet zavedený takmer v každej domácnosti (samozrejme v zahraničí). Na Slovensku je situácia trošku komplikovanejšia, pretože ceny internetu nedovoľujú jeho rýchly rozmach.


Na budúce sa budeme venovať možnostiam, ktoré nám internet prináša a začneme emailom.

Neprehliadnite: