Ericsson predstavil vysielanie videa/televízie v sieti LTE

Tlačový servis  /  19. 03. 2012, 00:00

Ericsson predstavil pokročilé vysielanie v sieti LTE (technologie eMBMS – Multimedia Broadcast Multicast Services).

Ericsson (burza NASDAQ: ERIC) v spolupráci s firmou Qualcomm Incorporated uviedol technológiu eMBMS, ktorá je vysoko efektívnym prostriedkom k vysielaniu obsahu viacerým užívateľom súčasne prostredníctvom sietí LTE. Táto novo vznikajúca technológia skrýva potenciál významne znížiť náklady na distribúciu populárneho multimediálneho obsahu – streamovaného videa aj obsahu prenášaného v dobe mimo špičku, ukladaného do pamäti mobilného zariadenia a prehrávaného v dobe, ktorú si užívateľ zvolí.

Zavedením technológie eMBMS budú môcť mobilní operátori lepšie využiť svoje existujúce rádiové spektrum a uvoľniť kapacitu siete. Mobilní operátori tak budú schopní maximálne efektívne ponúkať služby, ako napr. televízne vysielanie, streamované video, podcasty alebo aktualizácia softwaru, určeného veľkému počtu mobilných zariadení a set-top boxov.

Technológia eMBMS môže byť obzvlášť užitočná behom živých akcií, napríklad hudobných koncertov alebo športových zápasov, kedy milióny spotrebiteľov súčasne sledujú rovnaký obsah a kedy je možné túto technológiu využiť k vysielaniu doplnkového obsahu, napr. záberov kamier z iných uhlov, pre užívateľov zariadení v sieti LTE.

Johan Wibergh, výkonný viceprezident obchodní jednotky Siete Ericssonu, vyhlásil: „Ericsson spolupracuje s mobilnými operátormi, akým je napr. firma Qualcomm, a radou ďalších firiem v tomto odvetví na vývoji technológie eMBMS a s potešením pozoruje, že vývoj tejto novo vznikajúcej technológie naberá na obrátkach.“

Peggy Johnson, výkonná viceprezidentka a prezidentka pre rozvoj globálnych trhov Qualcommu, dodáva: "Sme presvedčení, že technológia eMBMS sa stane kľúčovým prvkom riešenia exponenciálneho rastu mobilných přenosov multimediálneho obsahu a aplikácií sťahovaných z internetu. V súčasnosti sa zameriavame na integráciu všetkých funkcií tejto technológie a podporu služieb v rámci našej ponuky čipových sad pre siete LTE, ktoré položia základy blížiaceho sa komerčného nasadenia technológie eMBMS.“

Ericsson týmto projektom aj naďalej dokazuje svoju líderskú pozíciu v oblasti technológií mobilného vysokorýchlostného pripojenia – rozširuje základnú sadu funkcií siete LTE a umožňuje poskytovať vysielanie spoločne so službami vysielania len pre jediné zariadenie (tzv. unicast). Očakáva sa, že komerčné produkty podporujúce technológiu eMBMS budú v celosvetovom meradle uvedené na trh v roku 2014.

Neprehliadnite: