Stanovisko ISACA Slovensko k dohode ACTA a k informačnej bezpečnosti

Tlačový servis  /  21. 02. 2012, 00:00

Informačná bezpečnosť je dnes už neoddeliteľnou súčasťou nielen využitia IT v komerčnom prostredí a vo verejnej správe, ale aj bežného chodu spoločnosti. Aktuálne dianie na slovenskej i celosvetovej scéne potvrdzuje potrebu zapojenia sa štátu do riešenia tejto problematiky v širšom a komplexnejšom zábere.

Protipirátska dohoda ACTA, útoky na webové servery ministerstiev, problémy pri konsolidácii informačných systémov v dôsledku organizačných zmien v štátnej správe a pod. vyžadujú kladenie zvýšeného dôrazu na zohľadňovanie a riešenie požiadaviek na ochranu kritickej IT infraštruktúry, ochranu súkromia, právnu úpravu riešenia informačnej bezpečnosti na úrovni štátu a globálnu spoluprácu odborníkov v tejto oblasti.

Občianske združenie ISACA Slovensko je súčasťou celosvetovej asociácie ISACA zameranej na riadenie, audit, bezpečnosť a kontrolu IS. Podľa zástupcov rady združenia plánuje ISACA Slovensko počas roku 2012 vyvinúť zvýšené úsilie zamerané na podporu komplexného riešenia informačnej bezpečnosti hlavne v oblasti verejnej správy. Plánované odborné podujatia, konferencie a semináre by mali zaistiť  jednak transfer globálnych znalostí celej asociácie na Slovensko ako aj poskytnúť platformu pre vzdelávanie odborníkov v tejto oblasti. „Chceme pomôcť štátu pri riešení akútnych problémov a predchádzať rizikám, ktoré v najhoršom prípade môžu ochromiť fungovanie kľúčových procesov štátnej správy“ hovorí Peter Borák, prezident ISACA Slovensko. Skutočne, očakávaný rast tempa informatizácie najmä vo vzťahu k projektom OPIS a zvyšujúci sa počet služieb e-governmentu prináša množstvo nových rizík, ktoré si vyžadujú komplexný prístup zo strany štátu.  Aktuálne udalosti priamo potvrdzujú akútnu potrebu riešenia tejto problematiky. Blížiace sa parlamentné voľby by v žiadnom prípade nemali byť prekážkou riešenia informačnej bezpečnosti v celospoločenskom rozmere.  Naopak, zvýšenie priorít v tejto oblasti by malo byť kľúčové pre program každej politickej strany.