Medzinárodný festival duchov a strašidiel 2012

Tlačový servis  /  19. 04. 2012, 18:54

Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice pozýva všetkých, ktorí chcú báť a radi sa boja na XIX. ročník inscenovaného podujatia Medzinárodný festival duchov a strašidiel.

Tohtoročný festival ponesie názov Prebudený des (kliatba jednej rodiny). Pod scenár a réžiu sa tento rok podpísal Vojtech Bartko.

Všetky príšery svetového formátu necháme spať. Dracula, Frankestein, zombies, tí sa už dosť nabujačili v Bojniciach. K našim prakoreňom sa vrátime. Vydáme sa do doby, kedy umrlci vstávali z hrobov, do čias kedy zmoka len z fľakatého vajca pod pazuchou za tri týždne mohol gazda vynosiť, by mu ako háďa či čierne kura zlato zvlákal. Načrieme do strašidelných príbehov z ktorých naše pra – pra – prastaré matere na páračkách upíjali... Dajte si pozor na čierne psiská, svetlonosov, zákerné bludičky, kvíliace mátohy a kadejaké iné ohavy, mnohé tu budú! Hlavne tie, čo spoza stohov za dedinami v noci vykúkajú a z hlbín zeme našej na ľudí vyskakujú. Ale len do vtedy, kým sa brány pekelné neotvoria. Vtedy ostatný žalm v zámockých komínoch kliatba zavyje.“

Juraj Leustach z Jelšavy (*? - +1403)

             Jeden z najznámejších, najmocnejších i najbohatších mužov Uhorska v druhej polovici 14. storočia. Leustach začal svoju kariéru ako rytier kráľovnej Márie, prvej ženy vládkyne na uhorskom tróne a v roku 1384 sa stal bratislavským županom. Okolo roku 1390 získal hrad Fiľakovo, Hrušov, Sivý kameň a hrad Bojnice s veľkým panstvom. Nemal však len obrovské majetky, ale v roku 1392 prevzal i najvyšší úrad v krajine – hodnosť palatína. Týmto sa stal v Uhorsku prvým mužom krajiny po novom kráľovi Žigmundovi a v čase jeho neprítomnosti ho zastupoval, riadil i spravoval kráľovstvo. Leustach mal manželku Ilonu/ Helenu...
... milujúcu a oddanú ženu. Pre svojho muža a rodinu by čokoľvek učinila...
a štyri deti – dvoch synov/ Juraja a Petra a dve dcéry/ Ilonu a Hedvigu. Z tých čias sa dokonca i meno bojnického hradného kastelána dochovalo. Obich sa volal.
   Leustachov pád prišiel 25. septembra 1396. Armáda uhorského kráľa Žigmunda, ako aj  spojenecká v križiackej výprave proti Turkom, utrpela pri bulharskom meste Nikopol na rieke Dunaj katastrofálnu porážku.  Uštedril ju turecký sultán Bajazid a jeho viac ako 40-tisícové vojsko. Mnoho vojakov a hlavne vysokopostavených padlo do zajatia a jedným z nich bol i Juraj Leustach. Turci ocenili jeho hlavu na 50 tisíc zlatých, čo by dnes znamenalo desiatky - tisíc eur. Tento skutočne vzácny zajatec strávil prvé roky zajatia v hlavnom meste Tureckej ríše Drinopol (Edirne), neskôr od roku 1399 na ostrove Lesbos, odkiaľ sa Leustach prostredníctvom tureckého vazala Francesca Gattilusia, vládcu ostrova, pokúšal získať peniaze na svoje oslobodenie.

   Doma v Uhorsku zatiaľ palatínova milujúca manželka Ilona, spolu s deťmi, zúfalo zháňala sultánom žiadané peniaze. Založili mnohé svoje majetky, hrady, panstvá i rodinné klenoty. Podarilo sa im presvedčiť niektorých významných šľachticov, aby sa zaručili svojimi majetkami za palatína. Ten zatiaľ zo zajatia hľadal bankárov ochotných za záruky splatiť požadovanú sumu do určeného termínu. Rokovania boli neúspešné. Staré listiny dosvedčujú, že manželka robila, čo sa dalo...

... bola schopná urobiť čokoľvek, lektvary z mandragory popíjať, zaklínadlá hojnosti o polnoci s bylinkárkou na krížových cestách vykrikovať. Málo. Odhodlaná žena vyslobodiť muža by i so samotným peklom zmluvu spísala, len aby sa vrátil...

   Každý zlatý, ktorý získala, zväčšil nádej na návrat manžela. Na začiatku roku 1400 bolo už jasné, že rodina takú veľkú sumu do stanoveného termínu nezhromaždí. Po tri a pol roku zajatia, 20. januára, bývalý uhorský palatín spísal testament, v ktorom oznámil, že sa musí vrátiť späť do Drinopolu. Krátko na to v roku 1403 zomrel. Rod Leustachovcov zakrátko vymrel v Bojniciach po meči. Juraj Leustach zanechal dvoch pokračovateľov svojho rodu. No tí záhadne, v roku 1429, obaja zomreli.

SCENÁR A RÉŽIA: VOJTECH BARTKO
HUDBA: ANDREJ KALINKA
CHOREOGRAFIE A VARIÁCIE: MARGITA - GIMA HRABOVSKÁ
GRAFIKA A VIDEO: MAXO KORMAŇÁK

 

Vedenie múzea ani tento rok nezabudlo na organizované skupiny školákov. Pre školské kolektívy je už tradične pripravená možnosť zarezervovať si vstup na presnú hodinu tak, aby nemuseli čakať v radoch na vstup do zámku. Rezervácie na dni školského vyučovania stačí nahlásiť telefonicky na číslo 046/ 5430633.

 

Medzinárodný festival duchov a strašidiel sa koná v termínoch 27. 4. - 1. 5. a 4. 5. - 8. 5. 2012

Otváracie hodiny sú od 9.00 do 18.00 hod.

 

 

Neprehliadnite: