Počítačový vírus oslavuje 20 rokov

Branislav Vrzoň  /  16. 09. 2003, 00:00

Vírusy sú medzi nami už 20 rokov. Ako to však všetko začalo? Určite sa každý stretol s nejakou tou počítačovou "háveďou", chcete vedieť kto je v pozadí? Čítajte ďalej ...

História siaha vlastne ešte ďalej, už v 60-tych rokoch sa objavovali zmienky o počítačových vírusoch. Zatiaľ išlo však len o sci-fi literatúru. Zlom nastal v 80-tych rokoch.

V roku 1983 vznikol vlastne prvý skustočný vírus, ako otca vírusov možno označiť dr. Fredericka Cohena s Pennsylvánskej univerzity. Tomu sa podarilo uskutočniť experiment, v ktorom vytvoril samoreplikujúci sa kód. Informácie o jeho experimete a prudký rozvoj počítačovej techniky viedli k vytvoreniu prvého skutočného vírusu - BRAIN. Vytvorili ho dvaja Pakistanskí bratia v roku 1986. Vírus napádal boot sektor PC a šíril sa ozaj masovo, vtedy ešte pomocou BBS, ale aj na disketách zo software. Takýmto spôsobom sa dostal aj ku mne. Vírus môže za svoje šírenie v počiatkoch ďakovať majmä vzniku shareware, ktorý sa spolu s vírusmi začal dostávať do celého sveta.

Ako pokračovala ďalej história? Rok po víruse BRAIN sa objavil vírus LEHIGH a do roka približne ďaľších 20 nových vírusov.

Ďaľší dôležitý rok v oblasti vírusov je rok 1988. Vtedy vznikla prvá antivírusová asociácia McAfee, ktorá vydala prvý antivírusový program - ViruScan. V tom istom roku bol aj odsúdený prvý človek za výrobu a rozšírovanie vírusu. U nás tiež v tom istom roku vznikol prvý antivírus - Avast.

V roku 1989 sa centrum vývoja vírusov premiestnilo do strednej Európy a tu vznikalo množstvo ozaj prepracovaných vírusov. Boli to napríklad YANKEE.TP-44, CASCADE, WHALE a množstvo polymorfných vírusov, s ktorými si však ViruScan nevedel poradiť. Vtedy sa však objavila firma Grisoft a v roku 1990 vydáva svoj antivír AVG. Postupne sa objavovali aj ďaľšie antivírusové programy, ako napríklad F-PROT a TBAV a objavil sa aj prvý časopis o vírusoch - Virus Bulletin.

V rokoch 1992 - 1994 sa objavili asi najznámejšie vírusy MICHELANGELO a ONE HALF. Ten posledne menovaný mi spôsobil asi najviac škody, zo svojím kódovaním dát na disku u mňa teda moc neuspel (túto techniku spúšťa pri 80% zaplnení disku), mal som ho však na každej druhej diskete a prichádzal snáď na každej od známych.

Rok 1995 znamenal v tejto oblasti zásadný zlom. Vírusy si našli novú oblasť pôsobenia, produkty od Microsoftu. Odvtedy väčšina vírusov napáda práve PC s Windowsami. Do dnešného dňa bolo už vyše 50 000 rôzných vírusov. Každým dňom vzniká veľké množstvo vírusov a jediné čo môžem doporučiť je mať kvalitný antivírusový program a pravideľne v ňom aktualizovať databázu vírusov.


Branislav Vrzoň
autor je členom IPV a správca www.deepnet.sk

Neprehliadnite: