Do ESETu prichádza Righard Zwienenberg, renomovaný výskumník v oblasti IT bezpečnosti

Tlačový servis  /  16. 02. 2012, 00:00

Novým členom tímu technologickej divízie spoločnosti ESET sa stal Righard J. Zwienenberg. V antivírusovom priemysle ide o celosvetovo známu osobnosť. Spolu s ďalšími technologickými expertmi bude ako výskumník pracovať v bratislavskom sídle spoločnosti ESET a taktiež zo svojho domova v Holandsku.

 

Righard Zwienenberg začal počítačové vírusy skúmať v roku 1988 po tom, čo na jednom zo systémov Technickej univerzity v Delfte našiel škodlivý kód. Od tej doby sa venuje štúdiu správania sa počítačových vírusov a spôsobu ich detekcie.

“Môj prvý počítačový vírus som analyzoval v roku 1987, len o rok neskôr sa s prvým vírusom stretol Righard. Aj po viac než dvoch desaťročiach v antivírusovom priemysle zostáva Righard jeho veľkou hviezdou, určite bude skvelým členom nášho tímu,” hovorí Miroslav Trnka, spoluzakladateľ spoločnosti ESET, ktorá práve tento rok oslavuje dvadsiate výročie svojho založenia. “Ak vezmeme do úvahy, že náš softvér je už 25 rokov na čele boja so škodlivým kódom, inovácie sú neoddeliteľnou súčasťou nášho sveta. Righardove jedinečné skúsenosti sa dopĺňajú s jeho inovatívnym myslením. Preto ho v spoločnosti vítam veľmi rád,” dodáva generálny riaditeľ ESETu Richard Marko.

Righard je z nových výziev v ESETe nadšený. “Veľmi rád prichádzam do tak výrazne technologicky orientovanej spoločnosti akou je firma ESET. Od vzniku tohto priemyslu je jedným z jej lídrov. Teším sa na prácu s ľuďmi z ESETu a na nové výzvy, ktoré prinesie nasledujúce desaťročie,” povedal Righard Zwienenberg.

V roku 1995 začal Righard pracovať na oddelení výskumu a vývoja spoločnosti ESaSS BV – vývojárov antivírusovej firmy ThunderBYTE. V roku 1998 spoločnosť kúpila firma Norman Data Defense Systems, vďaka čomu sa Righard stal jedným z vývojárov antivírusových aplikácií Norman Virus Control. V roku 2005 prevzal vo firme kreslo riaditeľa pre výskum. Po tom, čo bola založená AMTSO (Anti Malware Testing Standards Organization), bol zvolený za jej prezidenta. Odteraz bude v tejto organizácii zastupovať spoločnosť ESET. Momentálne pôsobí ako viceprezident AVARu (Association of anti Virus Asia Researchers) a taktiež je členom organizácie WildList, ktorá sa zaoberá výskumom “in-the-wild” počítačových vírusov.

Okrem toho je Righard od roku 1991 členom CARO (Computer Antivirus Research Organization). Jeho koníčkami nie je len škodlivý kód ale aj techniky šifrovania a vo všeobecnosti oblasť bezpečnosti. Pred niekoľkými rokmi sa opäť začal venovať mágii a hre na bicie. Uvažuje preto nad vstupom do rockovej skupiny ESETu, ktorá má názov Lost Clusters. Jej členmi sú aj Miroslav Trnka a Richard Marko.

Neprehliadnite: