KPMG Global M&A Predictor: Fúzie a akvizície v roku 2012 bude charakterizovať pokles dôvery napriek nárastu finančnej kapacity strategických investorov

Tlačový servis  /  14. 02. 2012, 00:00

Veľká Británia a Spojené štáty sú podľa analýzy KPMG Global M&A Predictor “najlepším z najhorších“ miest na fúzie a akvizície v roku 2012. India a Nemecko tento rok očakávajú výrazné zníženie transakčnej aktivity. Nedostatok dôvery je momentálne kľúčovým faktorom aj na Slovensku. V prípade, že sa nálada zlepší, rok 2012 môže priniesť množstvo transakcií.

 

Najnovšia analýza spoločnosti KPMG International Global M&A Predictor očakáva, že rok 2012 bude náročný na fúzie a akvizície. Postupný nárast dôvery v realizáciu transakcií od prekonania najhoršieho obdobia v roku 2009 sa zastavil v dôsledku narastajúcich obáv o vývoj ekonomiky, a to nielen v krajinách Eurozóny.

 

Ukazovateľ P/E sledovaných spoločností (Price to Earnings - pomer trhovej ceny a čistého zisku na jednu akciu spoločnosti) klesol o 5% od júna 2011 a o 14% od januára 2011.

 

David Simpson, vedúci oddelenia globálnych fúzií a akvizícií KPMG a partner vo Veľkej Británii uvádza: „Prvá polovica a pravdepodobne aj zvyšok roka 2012 bude výzvou pre tých, ktorí realizujú transakcie na celom svete. Vážna ekonomická nestabilita, nielen v krajinách Eurozóny, utlmila akvizičný apetít strategických investorov. Napriek tomu nepredpokladáme prudký pokles v aktivite: transakčná aktivita je možná vďaka existujúcemu objemu finančných prostriedkov, ktorými disponujú stratégovia, private equity spoločnosti a taktiež vďaka dostatku spoločností na predaj. Skutočnou výzvou však bude odvaha spoločností realizovať transakcie.“

 

 

Pokles dôvery kontrastuje s nárastom finančnej kapacity

 

Z analýzy vyplýva, že pokles dôvery je v kontraste s nárastom kapacity spoločností realizovať transakcie. Pri predpoklade celosvetového poklesu úrovne čistého dlhu o 12% a zníženia pomeru dlhu k prevádzkovému zisku EBITDA (zisk pred odpočítaním úrokových nákladov, daní a odpisov) o 18% sa finančná pozícia spoločností javí v dobrej kondícii. Z uvedeného vyplýva, že existuje kapacita na uskutočňovanie transakcií, avšak táto nezodpovedá akvizičnému apetítu. Spoločnosti sa namiesto akvizičnej aktivity sústreďujú na znižovanie zadlženia a na udržanie svojej finančnej pozície.

 

 

 

 

 

 

 

Pokles čistých ziskov sa očakáva vo všetkých sektoroch

 

 

David Simpson pokračuje: „Očakávania čistého zisku sa prepadli vo všetkých sektoroch od nášho posledného prieskumu uskutočneného v lete 2011. Takýto vývoj zaznamenávame prvýkrát po dvoch rokoch a pokles je viditeľný predovšetkým v odvetví materiálov, priemyselných podnikov, verejných služieb a produktov a služieb luxusnej povahy.“

 

V tejto súvislosti je dôvera v realizáciu transakcií v mnohých odvetviach zjavne utlmená, obzvlášť v sektore materiálov (násobky P/E zaznamenali pokles o 14%) a v sektore priemyselných podnikov (v tomto odvetví očakávané násobky P/E klesli o 9%). Niektoré sektory sa však prejavujú lepším vývojom ako ostatné, napríklad odvetvie výroby rýchlo-obrátkového tovaru zaznamenal 2% nárast v očakávanom násobku P/E.

 

 

Z dlhodobého hľadiska je pozitívne vnímané odvetvie zdravotníctva. Násobok P/E sa v zdravotníctve síce v období od júna do decembra 2011 znížil o 3%, stalo sa tak však po dvoch po sebe nasledujúcich nárastoch a odvetvie je celkovo v lepšej situácii, ako bolo pred dvanástimi mesiacmi.

 

 

Severná Amerika a Veľká Británia sa držia lepšie ako ostatné regióny

 

David Simpson dodáva: „Medzi najväčšími svetovými ekonomikami existujú veľké rozdiely. India a Nemecko vykazujú za posledný polrok pokles dôvery o 19% a 18% v porovnaní s Veľkou Britániou, ktorá zaznamenala len 2% pokles, a so Spojenými štátmi, kde sa úroveň dôvery nezmenila. Pokles trhovej kapitalizácie Spojených štátov iba o 3% je miernejší v porovnaní s globálnym poklesom o 10%. Možno je prekvapením, že pre stabilné Nemecko a rýchlo sa rozvíjajúci trh Indie sa predpovedá výrazné spomalenie. Uvedené informácie demonštrujú, aké sú momentálne tieto trhy citlivé. Za súčasných ekonomických podmienok vyzerá britský a americký trh ako “najlepší z najhorších” v rámci globálneho trhu fúzií a akvizícií.“

 


 

Špecifikám Slovenska a regiónu strednej a východnej Európy sa venuje Stanislav Šumský, riaditeľ oddelenia podnikových financií a transakčného poradenstva KPMG na Slovensku:

„V roku 2011 sme na Slovensku videli výraznú aktivitu, ktorá sa prejavila tým, že počet uzatvorených transakcií vzrástol takmer dvojnásobne oproti predchádzajúcemu roku. Tento trend bol naštartovaný obnoveným ekonomickým rastom v roku 2010. Rok 2011 však priniesol dva výrazne odlišné polroky. Prvý polrok, ovplyvnený pozitívnymi správami globálneho ekonomického oživovania, bol z pohľadu realizovaných transakcií veľmi úspešný. Eskalácia dlhovej krízy v Európe v lete 2011 však spôsobila, že druhý polrok sa niesol v znamení veľkej neistoty pri oceňovaní a váhania investorov pri uzatváraní transakcií. V súčasnosti sa nachádzame v období, kedy väčšina investorov vyčkáva, ako sa vyvinie situácia v Európe. V prípade, že sa situácia zlepší, môžeme, aj vzhľadom na množstvo pripravovaných predajov, očakávať veľmi intenzívny nástup aktivity investorov v ďalších mesiacoch 2012. Kupujúci pripravení na túto situáciu budú môcť ťažiť z dostatku akvizičných príležitostí a realistickejších cenových očakávaní predávajúcich. Predávajúci by mali súčasné obdobie využiť na to, aby pripravili svoje spoločnosti na predaj, a tým maximalizovali ich hodnotu.“

„Z pohľadu vydaného KPMG Global M&A Predictor je potrebné pripomenúť, že Slovensko samo o sebe nie je trhom, ktorý by pritiahol najväčších svetových korporátov, ktorých nálada a kapacita je analyzovaná. Dôvodom je, že okrem najväčších sprivatizovaných spoločností sú ostatné slovenské firmy príliš malé, aby sa dostali do hľadáčika globálnych investorov. Kým pre týchto investorov sa malá investícia obvykle začína na hodnote 100 mil. EUR, na Slovensku sú už transakcie vo výške 10-30 mil. EUR považované za veľké a  veľmi zriedkavé. Transakcie na Slovensku preto priťahujú pozornosť najmä domácich investorov, regionálne pôsobiacich strategických investorov a private equity spoločností. Pre nich sú slovenské spoločnosti zaujímavé najmä z pohľadu, že predstavujú dodatočnú investíciou, ktorá má podporiť ich primárnu investíciu v niektorej z väčších susedných krajín. Týmto spôsobom môže investor vytvoriť regionálne konsolidované celky, ktorý sú zaujímavé aj pre globálnych strategických investorov,“ dodáva S. Šumský.

Neprehliadnite: