Z KPMG prieskumu vyplýva, že sa svetové strojárske a stavebné spoločnosti snažia rýchlo prispôsobiť neobvyklému dopytu po novej infraštruktúre.

Tlačový servis  /  08. 02. 2012, 00:00

Keďže mestské časti musia adekvátne podporovať rýchlo sa rozrastajúcu populáciu, kladú sa čoraz vyššie nároky na infraštruktúru. Neobvyklý tlak na strojársky a stavebný priemysel bude skúškou ich efektivity a postupov risk manažmentu, ako vyplýva z KPMG prieskumu pod názvom Medzinárodný prieskum svetového stavebníctva 2012.

 

Prieskum Veľká príležitosť pre svetovú infraštruktúru, sledoval 161 strojárskych a stavebných firiem z celého sveta s tržbami vo výške od 250 miliónov USD až viac ako 5 miliárd USD.

 

„Zvýšený dopyt prináša komplexnosť, keďže sa svetový priemysel nachádza v náročnom politickom, komerčnom, právnom a vládnom prostredí, čo v maximálnej miere otestuje schopnosť jeho risk manažmentu,“ povedal Geno Armstrong, Partner KPMG USA pre Strojárstvo a stavebníctvo.

 

Viac ako 40% respondentov na svete očakáva, že v nasledujúcich 12 mesiacoch bude najviac príležitostí získať tržby v energetike. Hneď po energetike nasleduje stavebný priemysel s výstavbou ciest, mostov a bytových priestorov s 24% a za ním sa umiestnila výstavba železníc a ťažobný priemysel.

 

Takmer 60% opýtaných z amerického kontinentu si myslí, že energetika bude mať najväčší dopad na tržby, hneď po nej sú retailové projekty. Respondenti z oblasti Ázie-Pacifiku, Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) taktiež vidia energetiku ako najvýnosnejšie odvetvie. V Ázii vidia druhú najväčšiu príležitosť vo výstavbe bytových priestorov, kým v EMEA na druhom mieste skončili železnice.

 

„Dopyt po firmách a jednotlivcoch so špecializáciou na strojárstvo a stavebníctvo bude rásť simultánne s rozširovaním sa (energetických) projektov vo svete,“ povedal Peter Kiss, Global Head of Power and Utilities a partner v KPMG Hungary. „Toto by malo byť hlavným zdrojom príjmov priemyslu ako celku.“

Kým 49% opýtaných očakáva, že počet ich nedokončených projektov vzrastie počas roka z 5% na viac ako 15%, 71% respondentov uviedlo ekonomickú nestálosť ako ich najväčšiu obavu. Na druhom mieste nasleduje obava z nedostatočne kvalifikovanej pracovnej sily a na treťom mieste respondenti uviedli obavy z vládneho deficitu (30%). 62% opýtaných očakáva, že marže na aktuálnych ponukách sa nebudú líšiť od nedokončených projektov. Z opýtaných až 57% uviedlo, že ich tržby v roku 2011 vzrástli oproti roku 2010.

Neprehliadnite: