Slovensko už vyčerpalo všetky časové rezervy

Tlačový servis  /  07. 02. 2012, 00:00

IT Asociácia Slovenska dnes zorganizovala už tradičný „Predvolebný okrúhly stôl na tému Informatizácia“, na ktorý pozvala predstaviteľov najväčších politických strán. Pozvanie prijali Alexander Barna (SAS), Peter Mach (KDH), Roland Sill (Most-Híd), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS ) a Ján Počiatek (SMER-SD), ktorí prezentovali stanoviská strán k témam ako využitie potenciálu IKT priemyslu, situácia v eGovernmente, vzdelávanie, ale i ACTA a recyklačné, či autorské poplatky.

 

Ivan Štefanec podčiarkol, že najlepšou podporou IKT priemyslu je dobré podnikateľské prostredie a nezvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia. Ján Počiatek považuje IKT priemysel za kľúčového spoluhráča pri budovaní lepších služieb pre občanov.

 

Predpokladom pre pokrok v oblasti eGovernmentu je centralizácia a zjednotenie informačných systémov verejnej správy. Súčasné roztrieštenie kompetencii podporuje rezortizmus a prináša aj časté a zbytočne prieťahy. Bude ťažké dobiehať stratený čas, zhodli sa všetci prítomní. Peter Mach z KDH preto hovoril o potrebe pokračovať v rozbehnutých projektoch, pričom v ideálnom prípade by programové vyhlásenie novej vlády malo dať do 30 dní od volieb jasný signál o predstave pokračovania informatizácie. Roland Sill charakterizoval aktuálny stav vetou,“ Slovensko už vyčerpalo všetky časové rezervy“. Problém korupcie vnímajú všetky politické strany, podľa slov Alexandra Barnu je potrebné dostať ceny produktov na trhovú úroveň. Pomohlo by, ak by firmy vnímali štát ako každého iného zákazníka.

 

Záverečná časť podujatia patrila najdôležitejším prioritám parlamentných strán v oblasti informatizácie. Pre SAS je to v prvom rade centralizácia, dôraz na kvalitnú koncepčnú prpravu projektov a zvyšovanie kvalifikácie kompetentných úradníkov. Ján Počiatek a SMER považuje za prvú prioritu čerpanie fondov, s prípadným ministrom pre eurofondy. Ďalej je to daňový informačný systém a následne záchrana OPIS so zákonom o eGovernmente.  Peter Mach priority strany zhrnul do troch oblastí: legislatíva, organizačná štruktúra a čerpanie OPISu. Roland Sill za najdôležitejšie považuje záchranu OPIS a ostatných operačných programov. Podľa Silla nemáme už totiž žiaden priestor na chyby a do roka 2013 musíme vyčerpať zvyšné prostriedky, o ktoré inak Slovensko nenávratne príde ako aj pripraviť nový program čerpania pre nasledujúce programovacie obdobie.

 

“ITAS vníma realizáciu eGovernmentu ako kritickú a  Slovensko si nemôže dovoliť ďalšie straty zdĺhavým prehodnocovaním. Kľúčovou témou je kontinuita a veríme, že tí, ktorí budú zostavovať vládu si to dobre uvedomujú” povedal Juraj Sabaka, prezident IT Asociácie Slovenska a dodal “chcem veriť, že rozdiel medzi deklarovanými plánmi a skutkami bude menší ako tomu bolo v minulosti.“

 

IT Asociácia pripravuje svoje odporúčania do vládneho programu, ktoré bude presadzovať.

 

IT Asociácia Slovenska (ITAS) je profesijným združením najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií. Poslaním IT asociácie Slovenska je presadzovať informatizáciu ako predpoklad budovania znalostnej spoločnosti.

Neprehliadnite: