7. február: Deň bezpečnejšieho internetu Ako zaistiť bezpečnosť detí na internete?

Tlačový servis  /  07. 02. 2012, 00:00

Vývoj technológií ide neustále vpred a týka sa to aj internetu a jeho využívania deťmi a mládežou. Internet ponúka množstvo výhod: prístup k rôznorodým informáciám, možnosť prejaviť názor či talent, príležitosť stretnúť ľudí s rovnakými záujmami, komunikovať, spolupracovať, zdieľať... Ale ako v každej inej oblasti ľudského života, aj tu je možné naraziť na nástrahu či pascu, denne vznikajú milióny nových stránok, ktorých obsah nie je možné kontrolovať. Je preto dôležité vedieť, s čím sa môžeme my i naše deti stretnúť a pripraviť ich na to.

 

Je najmä na rodičoch zvyšovať internetovú gramotnosť svojich ratolestí a postupne ich naučiť, ako bezpečne a zodpovedne používať internet, aj keď nad nimi nebude nikto stáť. Okrem všeobecných zásad ochrany detí (viď nižšie) existujú aj praktické bezpečnostné nástroje, ktoré rodinám pomôžu nepríjemným situáciám predchádzať.

 

Bezpečné vyhľadávanie na internete

Pokiaľ deti využívajú Vyhľadávač Google (google.sk), stačí využiť dve funkcie. V „Nastaveniach vyhľadávania“ zvoliť „Prísny filter bezpečného vyhľadávania“ a v nasledujúcom kroku ho uzamknúť, aby ho nebolo možné zmeniť. V tomto prípade sa vo výsledkoch vyhľadávania nebude zobrazovať obsah pre dospelých (weby, obrázky, videá a pod.).

 

Bezpečné vyhľadávanie a sledovanie videí na YouTube

Na video portáli YouTube (youtube.com) – ktorý je otvorenou platformou – pribudne každú minútu viac než 60 hodín nového obsahu, takže v žiadnom prípade nie je možné (a ani žiaduce) tento obsah kontrolovať. Portál má svoje Pravidlá komunity, s ktorými musí každý používateľ súhlasiť a ak ich opakovane porušuje, jeho účet sa zruší. Porušenie pravidiel je riadené samotnou komunitou YouTube, ktorá sama v krátkej dobe identifikuje a nahlási nevhodný obsah. Služba YouTube je určená pre používateľov nad 13 rokov a každý rodič má zároveň možnosť nastaviť „Bezpečný režim“, ktorý po zapnutí nezobrazí videá s potenciálne nevhodným obsahom. Rodičia a deti môžu využiť aj Centrum bezpečnosti, kde nájdu dôležité informácie pre konkrétne situácie, ako aj kontakty na tretie strany, ktoré im môžu pomôcť s riešením.

 

 

Rodičovské desatoro ochrany detí na internete

 

  1. Počítač umiestnite na viditeľné miesto. Pokiaľ budete mať počítač na mieste, kde sa často pohybujete, môžete jedným okom sledovať aktivity svojich detí.

  2. Majte prehľad o tom, aké stránky vaše deti navštevujú, a naučte ich bezpečne vyhľadávať. Stránky, ktoré vaše deti navštívili, je možné vidieť v histórii prehliadača. Dobrou voľbou je používať nástroje pre filtrovanie obsahu ako napríklad Bezpečné vyhľadávanie Google – to rozlišuje stránky s nevhodným obsahom a blokuje ich vo výsledkoch vyhľadávania. Nastavenie filtrovania môžete chrániť heslom pomocou Zámku Bezpečného vyhľadávania. Taktiež môžete aktivovať bezpečný režim na obľúbenom video portáli YouTube, ktorý ochráni vaše deti pred potenciálne nevhodným video obsahom.

  3. Veďte svoje deti k zodpovednej komunikácii. Zlaté pravidlo elektronickej komunikácie znie: pokiaľ by ste niečo niekomu nepovedali do očí, tak mu to určite neposielajte SMS správou, emailom, na chate, a ani to nedávajte ako komentár na jeho stránku.

  4. Akýkoľvek internetový obsah vnímajte kriticky. To, že niečo nájdete na internete, ešte neznamená, že je to pravda. Deti by sa mali naučiť rozlišovať spoľahlivé zdroje od tých nespoľahlivých a takisto, že je nutné informácie nájdené na internete aj overovať.

  5. Dôkladne zoznámte deti so základmi internetovej bezpečnosti. Keďže nie je možné mať deti na internete neustále pod dohľadom, je potrebné ich postupne naučiť zásadám internetovej bezpečnosti, aby dokázali internet používať bezpečne a zodpovedne aj vtedy, keď budú bez dohľadu dospelého.

  6. Označujte nevhodný obsah a porušovanie pravidiel. Väčšina najobľúbenejších stránok je v súčasnosti vybavená jednoduchými nástrojmi, ktoré používateľom umožňujú označiť nevhodný obsah, ktorý na stránku umiestnil niekto iný. Je dôležité, aby aj vaše deti vedeli, ako takýto obsah označiť, pokiaľ by sa s ním náhodou stretli. Preto deťom ukážte, ako napríklad na YouTube – alebo na inej stránke, kde môžu používatelia nahrávať svoj vlastný obsah – označovať príspevky, ktoré sú nevhodné.

  7. Nastavte zabezpečenie vlastných webových stránok. Množstvo stránok zobrazujúcich obsah vytvorený používateľmi vrátane služieb ako YouTube, Blogger, či sociálnych sietí, majú k dispozícii funkcie, ktorými môže používateľ rozhodovať o tom, kto si bude môcť prehliadať osobné blogy, videá a profily. Používanie týchto funkcií je obzvlášť dôležité, pokiaľ vy alebo vaše deti zdieľajú na internete súkromné a citlivé informácie, ako sú napríklad mená, adresy, či telefónne čísla.

  8. Chráňte si svoje heslá. Aj napriek tomu, že to môže znieť banálne, deťom opakujte, aby svoje heslá nikomu nehovorili. Tiež im zdôrazňujte, aby na verejne dostupných počítačoch – v škole alebo v knižnici – vždy odmietli voľbu „Pamätať heslo na tomto počítači“. A vždy, keď odchádzajú od počítača, je dobré prehliadač pre istotu zatvoriť.

  9. Pozor na cudzích ľudí. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré treba deťom zdôrazňovať, je, aby si v žiadnom prípade nedohadovali schôdzky s ľuďmi na internete a tiež aby si s nimi nevymieňali osobné informácie, pretože ľudia na internete nemusia byť tými, za koho sa vydávajú.

  10. Pomáhajte brániť šírenie počítačových vírusov. Používajte antivírusový softvér a pravidelne ho aktualizujte. Poučte deti, že nemajú sťahovať nič z takých stránok, kde si používatelia vymieňajú súbory. Rovnako im zdôrazňujte, že nemajú prijímať žiadne súbory alebo otvárať prílohy od neznámych ľudí.


 

Deti dnes surfujú aj v mobile

Jedným z dôležitých faktov, ktoré si v dnešnej dobe treba uvedomiť, je, že deti majú prístup na internet aj cez mobil. Rodičia stále častejšie zaobstarávajú svojim deťom mobilné telefóny, prostredníctvom ktorých môžu deti surfovať na internete. Preto aj v takomto prípade je nutné dbať na nastavenia vyhľadávania v mobile, či povolenie pri sťahovaní aplikácií z Android Marketu.

  • Naučte deti bezpečne vyhľadávať v mobile. Nastaviť bezpečné vyhľadávanie môžete aj v mobilných telefónoch, napríklad v prehliadači na domovskej stránke Google v rámci „Nastavení“ v dolnej časti obrazovky.

  • Vysvetlite deťom, ako bezpečne sťahovať aplikácie. Deti dnes do mobilu sťahujú aj hry a iné aplikácie. Je dôležité ich naučiť, aby si pred prijatím akejkoľvek aplikácie dôkladne prečítali jej vlastnosti v systéme Povolení v Android markete a v prípade podozrivých požiadaviek (napr: povolenie posielať sms) aplikáciu neprijali.

 

 

 

Užitočné linky:

Nastavenia vyhľadávania Google

Bezpečné vyhľadávanie Google (SaferSearch) – filtrovanie nevhodného obsahu

Bezpečný režim na YouTube

História navštívených stránok vo vyhľadávači Google

 

 

Prístup Googlu k bezpečnosti na internete:

 

  • Poskytuje výkonné nástroje, ktoré pomáhajú rodičom lepšie kontrolovať činnosť detí na internete.

  • Spolupracuje s právnymi inštitúciami a so svojimi partnermi za účelom odstraňovania nelegálneho obsahu ako aj nelegálnych online činností.

  • Aktívne sa zameriava na zvyšovanie povedomia ako aj na vzdelávanie v oblasti bezpečnosti na internete.

  • Google zakazuje akúkoľvek reklamu, ktorá súvisí s obrázkami zobrazujúcimi zneužívanie detí.

  • Google filtruje webové stránky, ktoré obsahujú nevhodný obsah a vyraďuje ich z výsledkov vyhľadávania.

  • Google poskytuje rodičom materiály, ktoré pomáhajú deťom vysvetliť, čo je prijateľná komunikácia na internete a čo už zasahuje do súkromia alebo smeruje ku kyberšikane.

 

Ďalšie tipy a triky ako aj informácie ohľadom bezpečného vyhľadávania nájdete tiež v

Centre bezpečnosti pre rodičov a deti (stránka je k dispozícii v češtine).

Neprehliadnite: