Počas prádznin Infovek za podpory ST posadil učiteľov do lavíc

Tlačový servis  /  15. 09. 2003, 00:00

Už 420 učiteľov opustilo brány digitálneho sveta Letnej školy Infoveku, ktorá ich úspešne pripravuje na nové kompetencie v ich povolaní. Ako povedala Beáta Brestenská, prezidentka Asociácie projektu Infovek: „Pedagógovia zo všetkých kútov Slovenska sa tu naučia nielen používať vo svojej práci digitálne technológie, ale „nakazia sa pozitívnym vírusom informatizácie“, ktorý ďalej šíria nielen vo svojej škole, ale i v regióne, kde pôsobia.“

Slovenské telekomunikácie, a.s., už tretí rok podporujú viaceré aktivity Infoveku. Medzi ne patria aj uvedené tradičné Letné školy Infoveku, ktoré sa práve skončili v Budmericiach pri Bratislave a v Ružíne pri Košiciach. Ako uviedol Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu: „Prostredníctvom projektu eSlovakia Slovenské telekomunikácie významne prispievajú k akcelerácii informatizácie škôl a ku vzdelávaniu jednak mladej generácie, ale aj učiteľov a ďalších, ktorí o to majú záujem. Naša spoločnosť sa zároveň snaží podporovať projekty v tejto oblasti ktoré sa z finančných prostriedkov štátneho rozpočtu nedajú plnohodnotne uskutočniť.“ V budúcom roku plánuje Asociácia projektu Infovek v spolupráci s MŠ SR rozšíriť Letné školy o ďalšiu pri Banskej Bystrici a zvýšiť kapacitu na 480 učiteľov ročne.

V týždňových turnusoch sa učitelia naučili pracovať s CD-čkami, digitálnymi technológiami, grafickými nástrojmi, skenerom, písať dokumenty vo Worde, vytvárať tabuľky v Exceli, či prezentácie v Powerpointe. Dozvedeli sa ako využiť prekladové slovníky, internet na vyhľadávanie informácií, či posielanie elektronickej pošty alebo ako zorganizovat videokonferenciu.

Z prieskumu medzi účastníkmi vyplynulo, že kurz splnil ich pôvodné predstavy vysoko nad očakávania. Poznatky využijú pri prípravách časovo-tématických plánov, stredoškolskej odbornej činnosti, v písomnostiach, pri tvorbe diplomov, čestných uznaní, testov, zoznamov, listov a zapoja sa do rôznych teleprojektov. Získané skúsenosti im umožnia zmeniť formy a metódy práce, napr. efektívne vyučovanie v počítačových učebniach, zlepšiť komunikáciu s vedením, rodičmi. Mnohí použijú modernú infomačno-komunikačnú techniku pri prezentácii školy počas Dňa otvorených dverí, pri tvorbe webovej stránky školy alebo obce. Riadiaci pracovníci ocenili pomoc pri hľadaní nových zákonov, vyhlášok a zároveň možnosť zapojenia sa do odborných diskusií na internete. Mnohým učiteľom na rôznych základných, stredných odborných školách, akadémiách, odborných učilištiach sa otvorila nová cesta myslenia. Stratili pocit, že zaostávajú za deťmi a zvýšilo sa im sebavedomie. Dokonca sa našli aj takí, ktorí uvažovali o otvorení internetovej kaviarne, či klubu pre verejnosť s prístupom na internet.

Na záver kurzu účastníci odprezentovali prezentácie, ktorých cieľom bolo preukázať za celý týždeň nadobudnuté skúsenosti a zručnosti a využiť ich v oblasti, v ktorej pôsobia. Odmenou za námahu im bola odborná spätná väzba po samotnej prezentácii. Témy, ktoré si účastníci zvolili, boli veľmi rôznorodé a často v nich učitelia poukázali na medzipredmetové vzťahy. Spomenieme len zopár:, , Čo je šťastie?, Zvieratá okolo nás, Voda a oheň, Variácie nuly, Geometria okolo nás (trojuholník, štvoruholníky), Olympionizmus, Drogy okolo nás, Od športu k počítačom, Tradície na Slovensku, Vegetariánstvo, Tréma a výkon študenta.

Projekt Infovek odštartoval ako iniciatíva nevládnej a neziskovej organizácie Asociácie projektu Infovek v roku 1999. Postupne získaval podporu nielen laickej a odbornej verejnosti, ale i parlamentu, ministra školstva a Vlády SR. Cieľom projektu Infovek je pripraviť mladú generáciu na Slovensku pre život v informačnej spoločnosti 21. storočia tak, aby táto generácia bola konkurencieschopná na formujúcom sa globálnom trhu práce, predovšetkým v porovnaní so svojimi vrstovníkmi z krajín Európskej únie. Najvýznamnejším priestorom na prípravu je škola. Aby bola škola schopná zrealizovať túto náročnú úlohu, musí sa prostredníctvom informačných a komunikačných technológií (IKT) premeniť z tradičnej školy na modernú školu tretieho tisícročia.

Neprehliadnite: