Domino fórum ruší internetovú diskusiu, budú nasledovať ďalší?

Matúš Serdula  /  09. 09. 2003, 00:00

Týždenník Domino fórum má podtitul „kritický týždenník“. K internetovým diskusiám pristúpil naozaj kriticky - na svojich internetových stránkach ich zrušil. Rovnaký krok už zvažovala väčšina slovenských serverov. Budeme na Slovensku skutočne bez internetových diskusií?

Internetové diskusie na Slovensku sa rušia
Podľa článku vydaného ako odôvodnenie tohto rozhodnutia zrušenie internetovej diskusie k článkom majú na svedomí najmä vulgárni prispievatelia.

V článku autor František Šebej uvádza: „Nezmerateľná je hĺbka a veľkosť svetovej internetovej siete, neprebádateľné sú všetky jej zákutia. V mnohých sa hromadí špina.“.

Sú diskusie iba odpadom?
V internetových diskusiách sa skutočne často objavuje množstvo „špiny“. Veľa diskusných príspevkov sa netýka témy a diskusia sa mnohokrát zvrtne na osobné urážky medzi prispievateľmi. Internetové diskusie sú tak vo väčšine prípadov miestom pre negatívne emócie.

Kvalita diskusie záleží aj od zamerania servera. Na odbornejších serveroch môžeme hovoriť skôr o kvalitnejších diskusiách. Pokiaľ sa server zaoberá politikou, jeho diskusie sú už agresívnejšie s väčším počtom nadávok a urážok.

Anonymita nám pomáha vyventilovať sa
Internetová diskusia je považovaná za anonymnú a preto ľudia strácajú zábrany. Neboja sa napísať ani tvrdšie slová lebo ich nečaká ani žaloba a ani fyzický útok druhej strany, ktoré by mohli nasledovať pri osobnej komunikácii. Ľudia sa potrebujú občas vyventilovať a keďže diskusie každému poskytujú priestor, prečo to neskúsiť práve tu.
Mierne zlepšenie môže priniesť zverejňovanie IP adresy. Týmto krokom už prispievatelia strácajú svoju anonymitu a väčšina sa začne viac kontrolovať.

Výhody diskusie
O zrušení internetových diskusií uvažoval už asi každý server. Tento krok je však v rozpore s hlavným záujmom majiteľov serverov, a to so ziskovosťou. Internetová diskusia totiž generuje väčší počet návštev a to znamená väčší priestor pre reklamu.
Článok si každý návštevník prečíta väčšinou iba raz. Pokiaľ by neexistovala diskusia k článku, nikto by asi nemal dôvod vracať sa k už prečítanému článku. Užívatelia sa ale na stránku vracajú napríklad preto, aby videli reakcie na ich príspevok.

Načo čítať diskusie?
Diskusie často obsahujú doplňujúce informácie k článku od jeho čitateľov. Mnohokrát autora upozornia na chyby v článku. K týmto kvalitným príspevkom sa ale často musíte prehrabať cez množstvo nepotrebného balastu. Občas sa to ale oplatí.

Neprehliadnite: