Trendy, problémy a výzvy v oblasti LED osvetlenia

Tlačový servis  /  10. 01. 2012, 00:00

LED dióda (light emitting diode) je polovodičové elektronické zariadenie špecifického materiálneho zloženia, ktoré v dôsledku prechádzajúceho elektrického prúdu vyžaruje svetlo. Počas uplynulej dekády sa svetlá typu LED rozvinuli z jednoduchých červených indikátorov stavu v elektronike po zdroje jasného bieleho svetla používaného na osvetlenie rozľahlých vnútorných priestorov či vozoviek.

 

O tom, kde sa trh s LED svetlami nachádza v súčasnosti a ktorým smerom sa uberá, sme hovorili s Jeanine Chrobak, manažérkou spoločnosti Verbatim EUMEA pre oblasť LED.

 

Ako rýchlo rastie sektor LED osvetlenia?

 

LED lampy predstavujú menej než 4 percentá trhu s osvetlením. Malý podiel je dôsledkom cenového rozdielu oproti tradičným žiarovkám. Cena kompaktných žiariviek sa pohybuje okolo 40 – 55 Kč, zatiaľ čo za LED žiarovku zaplatíte približne 400 Kč. Očakávame, že prienik na trh porastie až k 10 percentám v okamihu, keď cenový rozdiel bude menej než desaťnásobný. Hneď ako sa cenový rozdiel zúži na menej než päťnásobok, potom predpokladáme rast na 25 percent.

 

Cena zostáva aj naďalej najväčšou prekážkou LED osvetlenia v snahe o jeho plnohodnotné uchytenie sa na trhu. Rozvoj v oblasti LED svetiel má však zrýchľujúce sa tempo a prekonáva skoršie očakávania. Trh s LED produktmi sa rozrastá za hranice jednofarebného či farby meniaceho použitia k všeobecnému osvetleniu, ako je najmä osvetlenie domácností, firiem a dokonca vonkajších priestorov. Spoločnosť Strategies Unlimited odhaduje, že trh s LED produktmi prekročí v roku 2012 hodnotu 5 miliárd dolárov, čo zodpovedá priemernému ročnému rastu 28 % medzi rokmi 2008 a 2012.

 

Kedy môžeme očakávať, že sa cenový rozdiel zúži?

 

Významné investície do výskumu a vývoja umožňujú globálnym značkám vyvíjať technológiu, ktorá znižuje cenovú hladinu bez ujmy na kvalite ich produktov.

 

Medzinárodné firmy zaoberajúce sa technológiou LED veria, že do roku 2015 nastane päťnásobný pokles ceny LED svetiel, ktoré sa používajú ako náhrada za tradičné 60 wattové žiarovky. Úspory nákladov dosiahnuté firmami na Taiwane môžu pomôcť tento cieľ dosiahnuť už v rokoch 2013 – 2014.

 

Hnacou silou rastu trhu LED môžu byť taktiež dotácie, ktoré niektoré vlády ponúkajú spotrebiteľom na nákup LED produktov, a ďalej taktiež odľahčenie 800-lúmenových LED lámp, ktoré sú navrhnuté ako náhrada za tradičné 60-wattové žiarovky.

 

Ktoré trhy si osvojujú LED osvetlenie?

 

Japonsko sa stalo svetovo najrýchlejšie rastúcim trhom LED osvetlenia, ktoré zaznamenalo masívny nárast predajov najmä po marci 2011, keď zemetrasenie spôsobilo nedostatok elektrickej energie. Priemyselné zdroje ukazujú, že veľa európskych krajín je taktiež svedkami značného rastu v sektore LED.

 

Potreba znížiť energetickú náročnosť je hlavným motorom technologického rozvoja. Približne 19 % energetickej spotreby v komerčných budovách v Európe je venovaných osvetleniu. Ešte viac energie (32 %) spotrebuje už iba vykurovanie. Najlepšie súčasné LED lampy ponúkajú v porovnaní s obyčajnými žiarovkami úsporu energie až 80 %.

 

Na čo by si mali spotrebitelia dávať pozor pri výbere kvalitnej LED lampy?

 

Veľmi dôležitou charakteristikou, ktorú je potrebné brať do úvahy pri výbere LED lampy, je jej index podania farieb (CRI – colour rendering index). CRI popisuje ako verne svetlo z lampy reprodukuje farby rôznych objektov v porovnaní s ideálnym alebo prírodným zdrojom svetla. V praxi sa volfrámovým halogénovým žiarovkám prisudzuje CRI 100. LED lampy založené na modrých čipoch s luminofosformi dosahujú CRI okolo 80. Akýkoľvek zdroj svetla s CRI nižším než 80 produkuje skreslený obraz sveta v zmysle farebného podania. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov budú k dostaniu LED lampy dosahujúce CRI až 98. Farebné podanie týchto lámp bude prakticky nemožné rozoznať od prírodného svetla a bude dosiahnuté použitím technológie fialového čipu vyvinutej spoločnosťami, ako je Mitsubishi Chemical Corporation (MCC). MCC predáva LED lampy pod značkou Verbatim.

 

Situácia je podobná aj čo sa týka prevádzkovej životnosti. Tvrdenia o operačnej životnosti môžu byť často precenené. Na rozdiel od konvenčných lámp, ktoré zlyhajú náhle a nenávratne, v prípade LED lámp sa chyba môže prejaviť iba čiastkovým poklesom svetelného výkonu, nie jeho zánikom. Najmä z toho dôvodu je prevádzková životnosť často uvádzaná ako čas, keď dôjde k poklesu výkonu pod určitú úroveň, spravidla 70 % či 50 % pôvodného výkonu. Od toho je odvodené označenie L70 alebo L50 v produktovej dokumentácii. Nielen tento parameter by kupujúci mal riadne porovnať.

 

Ako rýchlo porastie ponuka LED lámp?

 

Ponuka LED sa bude v priebehu niekoľkých budúcich rokov rozvíjať veľmi rýchlo. Väčšina kľúčových výrobcov dnes produkuje LED lampy, pri ktorých je priorita kladená na spätnú kompatibilitu s najrozšírenejšími päticami, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre obyčajné žiarovky. Merný svetelný výkon dosiahol bod, keď už dostať plnohodnotné náhrady za tradičné 40-wattové žiarovky, zatiaľ čo LED lampy, ktoré plne nahradia žiarovky s výkonom až 100 W budú dostupné najneskôr do 1. septembra 2012. Od tohto dňa totiž platí oficiálny zákaz predaja štandardných žiaroviek v Európe.

 

Prvotné LED lampy neboli stmievateľné, ale produkty uvedené na súčasný trh už je možné stmievať s pomocou štandardných tlmičov navrhnutých pre bežné žiarovky.

 

Verbatim predstavil množstvo nových energeticky úsporných LED lámp ako pre domácnosti, tak aj pre obchodné priestory. Tieto lampy sú navrhnuté ako priama náhrada za klasické žiarovky, halogénové lampy alebo kompaktné žiarivky na účely všeobecného osvetlenia, rovnako ako na osvetlenie maloobchodných predajní.

 

Ako významná je technológia OLED (organic light emitting diodes) pre vnútorné osvetlenie?

 

OLED moduly nie sú zatiaľ pripravené nahradiť vnútorné osvetlenie vo väčšom meradle, ako bolo doteraz proklamované niektorými nadšencami. Vývoj však dosiahol fázu, keď skvele plnia funkciu doplnku všeobecného osvetlenia alebo účelového osvetlenia na vytvorenie krásne vyvážených svetelných schém ako v pracovných priestoroch, tak aj doma. Ich potenciál v maloobchodnom prostredí a ďalších verejných miestach je neobmedzený a ich nízku energetickú náročnosť rešpektujú aj najtvrdošijnejší ochrancovia životného prostredia.

 

Najnovšie OLED panely od Verbatimu sú stmievateľné, umožňujú ladenie farieb aj bielych tónov a sú v predaji vo veľkostiach až do 140 × 140 mm.

Neprehliadnite: