Pre naše deti nedokážeme zavolať ani prvú pomoc!

Robo Jankovich  /  10. 09. 2003, 00:00

AKTUALIZOVANÉ O VYJADRENIE TÚ SR / Sú to tri roky, čo sme sa odsťahovali na lazy pri Zvolene v dobrej viere, že žijeme v 21. storočí a smerovanie k revitalizácii vidieka je jasnou prioritou EÚ a našej kandidujúcej krajiny. Zistili sme však, že všetko je inak. Tento článok by som chcel dať do pozornosti najmä Slovenským telekomunikáciám, ktoré by mohli náš problém najrýchlejšie vyriešiť.

Máme veľký problém: nevieme pre naše deti (8- a 5-ročné) zavolať v prípade potreby ani prvú pomoc.

„Komunikačná“ infraštruktúra na Zaježovej pozostáva z elektrického vedenia a cesty 3. triedy. Potreby komunikácie pre územie 25km2 sú „naplnené“ jediným mincovým verejným, večne nefungujúcim telefónnym automatom nachádzajúcim sa v objekte roľníckeho družstva, teda nie vždy prístupným. Za tri roky sa nám ho ani jeden krát nepodarilo použiť.

Signál mobilných sietí k nám rovnako nesiaha, okrem slabého signálu analógovej siete NMT. Okrem neho v okruhu 400m od domu nie je možné spoľahlivo zavolať prvú pomoc.

Požiadali sme teda Slovenské telekomunikácie (ďalej len ST) spolu s ďalšími možno 10-timi záujemcami o zavedenie telefónnej linky. Po hádam pol roku nám oznámili, že momentálne nemôžu vyhovieť našej požiadavke a keď sa niečo zmení, dajú nám vedieť. Keďže takáto odpoveď ma neuspokojila, požiadal som na úrade ST vo Zvolene podrobnejšie informácie. Dostal som ich. Najmenej 10 rokov ST neuvažujú o vytvorenie prípojky okrem iného preto, že treba údajne ťahať 10 km vedenie. V skutočnosti vedie asi 300m od nášho domu linka, ktorá sa používa vo volebnej miestnosti v bývalej miestnej škole.

Požiadal som starostu, aby sme mohli túto linku využívať aspoň na dial-up. To bolo v júli 2002. Po voľbách sme to mali vyriešiť, ale ST nám nevedeli spraviť podvojnú linku so zmieneným automatom. Starosta potom požiadal o ISDN pripojenie. Ukázalo sa, že reklamná kampaň, podľa ktorej ST zavedú ISDN všade kde ich o to požiadate, je klamlivá.

Aby ste ale pochopili našu situáciu, prečo je pre nás nevyhnutná linka. Jediné relatívne spoľahlivé spojenie so svetom nám poskytuje náš 15-ročný automobil. Pri súčastnej výške zákonného poistenia nás každý kilometer stojí o 2 koruny viac, a to pri našich príležitostných príjmoch 25,-Sk/hod v budúcnosti len veľmi ťažko utiahneme.

Okresný úrad a NÚP nám už po druhý krát odmietol poskytnúť dotáciu na začatie živnosti zameranej na vidiecku turistiku na ekofarme (agroturistiku) s odôvodnením, že táto oblasť nie je preferovaná Zvolenským OÚ.

Zaujímali sme sa a zvažovali sme všetky možnosti pripojenia, od mikrovlného a optického až po spojenie po elektrickej sieti, ktoré sa v kultúrnych krajinách normálne využívajú, ale u nás sme akoby 100 rokov pozadu, a to ešte nehovorím o cenovej prístupnosti.

Veril som, že v 21. storočí v prekrásnej krajine v srdci Európy budeme môcť s deťmi slušne a dôstojne žiť. Svoju vieru však strácam – napriek všetkým sľubom a víziám Slovenska v Európskej Únii sa nič nemení na katastrofálnom stave a vychodených nezmyselných postupoch. Neviem čo budú naše deti jesť a ako budú cestovať do školy, keď to takto pôjde ďalej. Zvažujem, ako môžu vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorým záleží na duševnom i fyzickom zdraví detí a zachovaní rodnej krajiny, nájsť adekvátne uplatnenie a elementárnu ľudskú dôstojnosť v tejto krajine. Nepotrebujeme už sľuby od politikov a ST, potrebujeme aspoň jeden spoľahlivý prostriedok na komunikáciu so svetom vo veku, ktorý tak často dostáva prívlastok „informačný“.


Môj kontakt - Robo Jankovich Richtársky, 962 63 Zaježová 119, robo@vsieti.sk (pre slabú prístupnosť autora k internetu odporúčame akúkoľvek poštu preposlať aj redakcia@inet.sk, aby sme mohli autora na poštu upozorniť)


AKTUALIZÁCIA

Vyjadrenie Telekomunikačného úradu SR:

TÚ SR po prečítaní článku na Inet.sk preveril existenciu a funkčnosť verejného telefónneho automatu v objekte roľníckeho družstva. TÚ SR zistil, že automat neprevádzkujú Slovenské telekomunikácie, tj. nejde o verejný telefónny automat prevádzkovaný na základe povinnosti poskytovať univerzálnu službu. Automat bol toho času preplnený mincami a nikto sa k jeho prevádzke nedokázal zodpovedne vyjadriť. Takéto automaty môžete nájsť napr. v hoteloch, či baroch. Ide o koncové telekomunikačné zariadenie, ktoré prevádzkujú majitelia, alebo prevádzkovatelia týchto objektov.

TÚ SR doporučuje, aby sa občania obrátili na starostu, ktorý môže oficiálne podať žiadosť u ST zriadiť verejný telefónny automat v obci.

TÚ SR uložil ST v licencii povinnosť poskytovať univerzálnu službu, do ktorej je zahrnuté prevádzkovanie verejných telefónnych automatov. ST majú povinnosť dosiahnuť celkovú hustotu 3 automaty na 1 000 obyvateľov.

Držiteľ licencie má právo zvoliť si ľubovoľný druh verejných telefónnych automatov a miesta pre ich inštaláciu. Držiteľ licencie je povinný zabezpečiť primerane vyvážené pokrytie obývaného územia štátu verejnými telefónnymi automatmi.

Roman Vavro
hovorca TÚ SR

Neprehliadnite: