Ako bude vyzerať rok 2012 v podaní Sony?

Tlačový servis  /  11. 01. 2012, 00:00

Po roku sa opäť oči všetkých technologických nadšencov upriamujú do Las Vegas, kde sa každoročne koná svetová výstava spotrebnej elektroniky CES. Na tejto výstave sa už tradične prezentujú najnovšie inovácie a technológie, ktoré ukazujú smer vývoja elektroniky na nadchádzajúce obdobie. Sony patrí opäť k značkám, ktoré prinášajú najväčší posun vo vývoji technológií. Sony sa v novinkách zameralo nielen na vývoj nových zariadení a ich prepojenosť, ale aj na silný online obsah a služby.

 

Crystal LED Display so 6 miliónmi LED diód, Google TV aj nové ovládanie

Najväčšou novinkou roku 2012 v segmente televízorov je technológia Crystal LED Display. Ide o zobrazovací panel so samoemitovaním, ktorý používa unikátnu metódu umiestnenia veľmi malých LED diód do každého zobrazovacieho bodu samostatne pre každú farbu RGB (red, green, blue). Dokopy má nová obrazovka od Sony viac ako 6 miliónov LED diód pri rozlíšení Full HD. Spoločnosť Sony už predstavila aj prvý 55-palcový prototyp Full HD televízie s touto technológiou. Okrem prototypu predstavilo Sony aj nové rady televízorov Sony BRAVIA s obrazovým panelom OptiContrast. Ten dokáže „vytiahnuť obraz pred televízor“ a vytvoriť tmavé pozadie ideálne pre dokonalý, živý a vysokokontrastný obraz aj v nadmerne presvetlených miestnostiach. Obrazovú kvalitu vylepšujú digitálne procesory X-Reality PRO a X-Reality, kým najnovšia verzia technológie Motionflow XR pomáha pri eliminácii rozmazania spôsobeného rýchlymi pohybmi snímacieho zariadenia.

Televízory Sony BRAVIA navyše dostali nové diaľkové ovádanie s dotykovým touchpadom aj plnohodnotnou podsvietenou klávesnicou. Diaľkové ovládanie disponuje tiež mikrofónom pre hlasové vyhľadávanie a trojsmerovým pohybovým senzorom. Sony sa sústredí aj na podporu platformy Google TV s jednoduchým prepojením a využívaním funkcií. Doplnkom TV vybavenia je nový sieťový prehrávač médií a nový Blu-ray prehrávač.

 

Tablety sú stále in

Sony len nedávno vstúpila na trh s tabletmi, ale jej produkty vyvolali obrovský záujem. Prvým z dielne Sony je Tablet S, ktorý je optimalizovaný pre dynamickú mediálnu zábavu na rozmernom 9,4-palcovom monitore. Sony Tablet P posúva hranice tabletov z konštrukčného hľadiska ešte o krok ďalej. Dvojmonitorová konštrukcia umožní, aby sa jeho dva 5,5-palcové monitory dali využívať pre rôzne funkcie, ako napríklad na prehrávanie videa na jednom monitore a zároveň používaním druhého monitora ako ovládača, alebo používaním druhého monitora ako klávesnice. Užívatelia si tiež môžu spojiť oba monitory do jedného a využiť tak na zobrazovanie jednu veľkú plochu. Unikátna sklápacia konštrukcia zároveň umožní tablet ľahko vtesnať do vrecka či kabelky.

 

Smatfóny z dielne Sony

Významné zmeny nastali aj v segmente mobilov. Sony Ericsson prechádza plne do vlastníctva spoločnosti Sony a nové smartfóny sa budú predávať pod značkou „Sony”. Nový model Xperia ion je prvým LTE smartfónom spoločnosti Sony s displejom Reality Display s HD 720p rozlíšením, pracujúcim s technológiou Mobile BRAVIA. Jeho tenké, ľahké a odolné hliníkové telo má v sebe integrovaný 12-megapixlový fotoaparát s bleskovým časom odozvy. Aj nový telefón Xperia S poskytne Full HD obraz, možnosť snímať záznam v 3D formáte a mnoho ďalších funkcií.

 

3D notebooky VAIO bez okuliarov

Séria notebookov Sony sa tiež neustále vyvíja, aby bola schopná obsiahnuť viac možností zábavy a nových konštrukčných riešení zvyšujúcich produktivitu a mobilitu užívateľov. Na výstave CES 2012 predstavila Sony niekoľko nových technológií a prototypov ako napríklad PC s tenkým bridlicovým dizajnom, Ultrabook, ale tiež komplexné počítače typu „Všetko v jednom“ s technológiou BRAVIA a 3D technológiou bez potreby okuliarov.

 

Kamery Sony zamedzia roztrasenému videu

Významne sa rozrastá aj rodina kamier spoločnosti Sony. Na CES bolo predstavených 13 nových modelov rady Handycam. Najnovším vylepšením kamier Sony je úplne nový systém stabilizácie obrazu s názvom „Balanced Optical Steady Shot”. Táto technológia riadením celej trasy optického prenosu, vrátane objektívu a snímača ako jednej komplexnej pohyblivej zostavy eliminuje rozmazanie, spôsobené otrasmi rúk až 13-krát účinnejšie v porovnaní s predošlými modelmi. Sony predstavila niekoľko noviniek, medzi ktorými nechýba ani najľahšia 3D kamera na svete. Taktiež predstavila novinku z už existujúcej série kamier so vstavanými projektormi, ktorý disponuje zdokonalenými zvukovými charakteristikami. „Bloggie Live” je zase prvou MP4 Full HD vreckovou kamerou na svete schopnou živého prenosu v reálnom čase cez vstavané Wi-Fi rozhranie.

 

Fotoaparáty so službami navyše

Najväčším prínosom Sony v kategórii fotoaparátov je nová služba zameraná na postprodukciu s názvom „Play Memories”. Táto novinka v sebe zastrešuje 4 služby od cloudového uskladnenia fotiek a videí, cez úpravu a editáciu až po mobilné aplikácie, dostupné pre Android aj iOS. Na Slovensko sa z tejto série dostanú 4 nové modely – DSC-W630, W620, W610 a S5000.

 

Walkman s Androidom a nové slúchadlá

Sony predstavilo aj úplne novú sériu svojich audio prehrávačov MP3 Walkman - sériu Z. Táto vlajková loď rozšíri službu Music Unlimited spoločnosti Sony a lokalitu Android Market o multiaplikačné rozhranie a nové možnosti pripojenia. Obsah z prehrávačov série Z môžete bezdrôtovo odosielať do niektorých DLNA-kompatibilných zariadení, prípadne ho prehrávať cez HDMI rozhranie na televízoroch BRAVIA. Spoločnosť Sony ponúka až 11 vlastných slúchadiel série Balanced Armature, čo sú mikro slúchadlá do uší, špeciálne naprojektované s ohľadom na štýlovosť, komfort, izolovanie zvuku, ochranu pred prenikaním zvuku a elimináciu okolitého hluku.

Neprehliadnite: