Oracle uvádza Solaris 11

Tlačový servis  /  07. 12. 2011, 00:00

Prvý operačný systém pre éru cloud computingu zaistí masívnu škálovateľnosť aj kompletné virtualizácie serverov, úložísk a sietí.

 

Spoločnosť Oracle oznamuje dostupnosť systému Oracle Solaris 11. Ide o prvý skutočne cloudový operačný systém, navrhnutý tak, aby v architektúre cloud computingu spĺňal požiadavky firemných zákazníkov na zabezpečenie, výkon a škálovateľnosť. Oracle Solaris 11 umožňuje zákazníkom prevádzkovať najnáročnejšie podnikové aplikácie v prostredí súkromných, hybridných aj verejných cloudov.

 

Ide o prvý plne virtualizovaný operačný systém; Oracle Solaris 11 má zabudovanú podporu pre komplexnú virtualizáciu OS a sieťových aj úložných prostriedkov. Táto virtualizácia je navrhnutá tak, aby v prípade serverov Oracle VM mohla byť vykonaná ako na platforme x86, tak aj SPARC, čo so sebou nesie flexibilitu nasadenia aj možnosť bezpečnej live migrácie (prenos virtuálneho stroja bez prerušenia služby).

 

Zóny (Oracle Solaris Zones) umožňujú škálovanie až na stovky zón na jednom fyzickom uzle s až 15-krát nižšími nárokmi oproti technológii VMware a bez obmedzujúcich limitov na zdroje typu pamäť, sieť, procesor či úložisko. Novo integrovaná sieťová virtualizácia umožňuje zákazníkom vytvárať štruktúru vysokovýkonných a lacných dátových centier v rámci jedinej inštancie operačného systému. Výsledkom je maximálna flexibilita, riadenie šírky pásma aj neustály prehľad o správaní systému.

 

Systém Oracle Solaris 11 ponúka komplexnú správu naprieč celou infraštruktúrou (operačný systém, fyzický hardvér, sieť, úložisko aj virtualizačná vrstva). Pripojená správa cloudu garantuje zákazníkom, že budú mať od spoločnosti Oracle vždy k dispozícii najnovšie aktualizácie systému Solaris; proaktívne služby pomôžu zaistiť maximálny čas bez prerušenia prevádzky.

Riešenie na správu Oracle Enterprise Manager Ops Center, teraz súčasť podpory systému, umožňuje konvergovanú správu systémov a ponúka naprieč celou firmou centrálne riadenie hardvéru, operačných systémov aj virtualizácie.

 

Súborový systém Oracle Solaris ZFS poskytuje pre systém Solaris 11 správu dát aj úložísk, prináša maximálnu integritu dát, okamžité presúvanie dát medzi úložiskami, rýchle šifrovanie a škálovateľnosť umožňujúcu ukladať a spravovať neobmedzené množstvo dát. Systém ZFS ponúka taktiež deduplikáciu dát, ktorá zákazníkom umožní znížiť vo virtualizovanom prostredí až 10-krát nároky na ukladanie dát.

 

OS Oracle Solaris 11 je navrhnutý ako od počiatku zabezpečený (secure by default), vrátane bezpečného spúšťania, prístupu k úrovni administrátora na základe rolí a nízkeho dopadu auditu na nasadzovanie dátových centier ako v rámci cloudu, tak aj v ich tradičnej podobe. Zabudované zrýchlenie šifrovania znamená, že systém Oracle Solaris 11 je pri šifrovaní dát 4-krát výkonnejší než IBM AIX.

Systém Oracle Solaris a softvérové aplikácie spoločnosti Oracle sú spoločne navrhované aj testované tak, aby ich bolo možné spoločne nasadzovať aj podporovať. Umožňujú tak rýchlejšie prevzatie služby v prípade zlyhania, zlepšujú dostupnosť aj spoľahlivosť aplikácií a až 10-krát zvyšujú ich výkon. Vývojári systému Solaris 11 spolupracovali s ďalšími vývojovými tímami, a preto v prostredí tohto OS ideálne fungujú produkty Oracle Database 11g, Oracle Fusion Middleware 11g a aplikácie napísané v jazyku Java; vo všetkých týchto prípadoch je zaistený vysoký výkon, dostupnosť, zabezpečenie a spravovateľnosť.

 

Ďalšie vylepšenia nového systému Oracle Solaris 11 zahŕňajú optimalizovanú správu zdieľanej pamäte a integrované riadenie zdrojov. Systém je preto ideálnou platformou pre prevádzku kritických podnikových aplikácií ako vo virtualizovanom, masívne horizontálne škálovanom prostredí, tak aj v prostrediach integrovaných vertikálne. Výborne pracuje na širokom spektre serverov typu SPARC aj x86.

 

Zákazníkom je k dispozícii viac než 11 000 podporovaných aplikácií, pre ktoré je garantovaná binárna kompatibilita s OS Oracle Solaris 11. Zákazníci môžu taktiež zachovať svoje doterajšie investície a pomocou nástrojov P2V a V2V presunúť súčasné prostredie Oracle Solaris 10 do Oracle Solaris 10 Zone; súčasne potom budú môcť využívať aj vylepšenia, ktoré prináša najnovší systém Oracle Solaris 11.

 

Systém Oracle Solaris 11 dosiahol nový rekordný výsledok v benchmarku SPECjvm2008 (nezávislé posúdenie Standard Performance Evaluation Corporation), ktorý hodnotí výkon viacvláknových aplikácií napísaných v jazyku Java. V kombinácii so serverom SPARC T4-2 a virtuálnym strojom Oracle HotSpot Java Virtual Machine zaznamenal systém Oracle Solaris 11 oproti predchádzajúcemu OS Oracle Solaris 10 v teste až o 41 % lepšie výsledky.

 

„Oracle Solaris 11 je najvýznamnejším operačným systémom, ktorý bol vydaný v poslednom desaťročí. Zabudovaná virtualizácia sietí, serverov aj úložísk z neho robí prvý systém plne optimalizovaný pre cloud computing. Zákazníci môžu s jeho pomocou zjednodušiť nasadenie podnikovej IT infraštruktúry, lepšie využiť investície do dátových centier a prevádzkovať podnikové aplikácie od spoločnosti Oracle aj ďalších dodávateľov vo vysokovýkonnom, zabezpečenom aj škálovateľnom prostredí, či už zvolia tradičnú architektúru alebo cloud,“ uvádza John Fowler, výkonný viceprezident divízie Systems v spoločnosti Oracle.

„Operačný systém Oracle Solaris znamená ten najlepší UNIX pre servery SPARC aj x86,“ dodáva Thomas Kurian, výkonný viceprezident pre vývoj produktov v spoločnosti Oracle. „Vďaka spolupráci našich vývojových tímov a rozsiahlemu testovaniu dokáže nový systém splniť aj najnáročnejšie požiadavky zákazníkov a je optimalizovaný pre prevádzku našich kľúčových softvérových produktov – Oracle Database 11g, Oracle Fusion Middleware, Oracle Enterprise Manager a Oracle Applications – na platformách SPARC aj x86.“

Neprehliadnite: