GTS uviedla do prevádzky optickú sieť pre prenos hlasu, dát a internetu

Tlačový servis  /  04. 09. 2003, 00:00

Spoločnosti skupiny GTS v strednej Európe vybudovali a uviedli do prevádzky vysokokapacitnú optickú sieť pre prenos hlasu, dát a internetu. Sieť spája metropoly strednej Európy s dôležitými komunikačnými uzlami v západnej Európe. Vzhľadom na vysoké kapacity a prenosové rýchlosti, ako aj zálohovanie prevádzky na viacerých úrovniach sieť poskytuje vysokokvalitné služby. Prepojenie jej internetovej časti s peeringovými centrami v SR, ČR, Rakúsku a Nemecku znižuje oneskorenie odozvy pri prístupe do internetu nielen pre priamych klientov GTS, ale aj pre telekomunikačných operátorov, ktorí používajú služby GTS v SR.

Spoločnosť GTS Slovakia s.r.o. spolu s ostatnými členmi skupiny GTS Central Europe uviedla koncom augusta do prevádzky vysokorýchlostnú medzinárodnú optickú sieť pre prenos hlasu, údajov a internetu. Sieť s dĺžkou viac ako 2500 km spája metropoly krajín strednej Európy vrátane Bratislavy, Viedne, Prahy, Budapešti a Varšavy s dôležitými komunikačnými bodmi v Nemecku.

Vďaka topológii viacnásobných kruhov je sieť plne zálohovaná na všetkých úrovniach a schopná prevádzky aj v prípade fyzického prerušenia vedenia na niektorej trase. Bratislava je v topológii siete dôležitým prepojovacím uzlom spájajúcim trasy do Budapešti, Viedne, Prahy a Varšavy.

Použitá technológia DWDM umožňuje zvyšovať prenosovú kapacitu až do úrovne 100 gigabitov za sekundu (40 vlnových dĺžok po 2,5 Gbit/s) bez nutnosti ďalšej výstavby trás.

Sieť, ktorá nadväzuje na tradíciu prvej pan-európskej vysokorýchlostnej siete Ebone, umožňuje prevádzku hlasových a dátových služieb (technológia SDH), rovnako ako vysokorýchlostné internetové pripojenie. Všetky uvedené služby sú na vysokej úrovni kvality „carrier class“, umožňujúcej použitie v sieťach iných poskytovateľov a telekomunikačných operátorov.

Internetová časť siete, využívajúca špičkové zariadenia Cisco GSR a Juniper sa tak dostala na novú kvalitatívnu úroveň. Okrem vysokej kapacity je novým prvkom pripojenie gigabitovým rozhraním v miestach výmeny medzinárodnej internetovej prevádzky – peeringových centrách DE-CIX (Frankfurt) a VIX (Viedeň), samozrejme popri už existujúcich prepojeniach v SIX (Bratislava) a NIX (Praha). Peeringové prepojenia výrazne znižujú oneskorenie odozvy pri spojeniach predovšetkým v rámci Európy. Spojenie do ostatných častí internetu zabezpečujú nezávislé a vzájomne sa zálohujúce prepojenia s významnými poskytovateľmi tranzitnej prevádzky vo viacerých lokalitách. Výhody novej medzinárodnej siete GTS budú môcť využívať klienti nielen spoločnosti GTS, ale aj iných významných poskytovateľov internetových služieb v SR využívajúcich služby GTS.

Nová prenosová sieť a jej parametre potvrdzujú vedúce postavenie členov skupiny GTS v strednej Európe ako popredných alternatívnych telekomunikačných operátorov poskytujúcich komplexné telekomunikačné služby s vysokou kvalitou predovšetkým pre firemnú klientelu.

Schéma sieťovej topológie GTS CE sa nachádza na internetovej stránke http://www.gtsce.com/map.html.

Viac informácii o spoločnosti GTS Slovakia spol. s.r.o. nájdete www.gtsgroup.sk.

Neprehliadnite: